Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

“Ο στρατός θα επέμβει κατά μεταναστών αν χρειαστεί αλλά μόνο με ρόπαλα” δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ


Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό καθώς πλησιάζουν διάφορα καραβάνια μεταναστών ενδέχεται να επέμβουν, σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια, αλλά δεν θα είναι οπλισμένοι παρά μόνο με ρόπαλα, δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.
Το Πεντάγωνο έλαβε νέες εντολές από τον Λευκό Οίκο, που του δίνουν ευρύτερες αρμοδιότητες ως προς τη δράση του στρατού στα σύνορα, ιδίως εάν οι συνοριοφρουροί ζητήσουν υποστήριξη σε περίπτωση βιαιοτήτων, διευκρίνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πάντως, ακόμα κι αν στρατιώτες κληθούν για υποστήριξη σε περίπτωση προσπαθειών παράνομης διέλευσης των συνόρων διά της βίας, «κανένας στρατιωτικός δεν θα φέρει οπλισμό», διαβεβαίωσε. «Θα πρόκειται πιθανόν για μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας, εφοδιασμένα με ασπίδες, με ρόπαλα. Όχι πυροβόλα όπλα.»
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα, προκάλεσε πολεμική δηλώνοντας πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ότι οι άνδρες του αμερικανικού στρατού θα άνοιγαν πυρ εναντίον των μεταναστών εάν αυτοί οι τελευταίοι τους πέταγαν πέτρες.
«Αν πετάξουν πέτρες, όπως έκαναν εναντίον της μεξικανικής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού, τους λέω θεωρήστε το σαν (επίθεση) με ένα τουφέκι», είχε πει ο Ρεπουμπλικάνος. Αλλά μία ημέρα αργότερα, ανασκεύασε αυτή τη δήλωση διαβεβαιώνοντας πως οι αμερικανοί στρατιώτες «δεν θα πυροβολούσαν» τους μετανάστες.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις για τη διάρκεια της ανάπτυξης — αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει ως τη 15η Δεκεμβρίου — καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί από την (εξέλιξη που θα έχει η) αποστολή».
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν αναμένεται να ζητήσει την παράταση της ανάπτυξης, εξήγησε. «Έχω πλέον την εξουσιοδότηση να κάνω περισσότερα. Θα δούμε τι θα ζητήσει», είπε ο Μάτις. Αν ζητήσει να τοποθετηθούν για παράδειγμα περισσότερα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «αυτό θα πάρει πιο πολύ χρόνο».
Ανάλογα με το αίτημα της Νίλσεν, ο στρατός μπορεί να εξουσιοδοτηθεί να θέτει υπό προσωρινή κράτηση μετανάστες, αλλά όχι να τους συλλαμβάνει. Η κράτησή τους θα διαρκεί «λεπτά, όχι ώρες» πριν παραδοθούν στη συνοριοφυλακή, κατά τον Μάτις.
Μέχρι τώρα, το Πεντάγωνο έλεγε ότι οι αμερικανοί στρατιωτικοί δεν θα έρχονταν σε απευθείας επαφή με τους μετανάστες.
Ο Μάτις υπολόγισε σε 5.764 τον αριθμό των στρατιωτικών που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, που προστέθηκαν στους 2.100 άνδρες της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν ήδη εκεί. Το κόστος της επιχείρησης υπολογίζεται σε 72 εκατομμύρια δολάρια, όμως «είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί», πρόσθεσε.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ανέφεραν ότι μνημόνιο της αμερικανικής προεδρίας που υπογράφει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι έδωσε στον Μάτις εξουσιοδότηση να διατάξει την προστασία των συνοριοφυλάκων και, εάν χρειαστεί, την καταφυγή σε θανατηφόρα βία, σε μέσα ελέγχου πλήθους, προσαγωγές και έρευνες.



Πάνω από 4.000 μετανάστες, μέλη ενός «καραβανιού», έφθασαν στην Τιχουάνα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, ανέφεραν την Τετάρτη οι αρχές της παραμεθόριας πόλης, απέναντι στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, με τα κέντρα υποδοχής να έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό.
Εκατοντάδες κεντροαμερικανοί μετανάστες συνέχιζαν να φθάνουν με λεωφορεία το πρωί της Τετάρτης σε αυτή την πόλη, στην Μπάχα Καλιφόρνια, από το Μεξικάλι, που απέχει περίπου 180 χιλιόμετρα, ενώ άλλοι έφθαναν με τα πόδια.
Οι νεοαφιχθέντες δεν βρίσκουν πλέον θέση στα κέντρα υποδοχής, που έχουν φθάσει σε κορεσμό, και ορισμένοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους γύρω από αυτά. Μετανάστες σχημάτισαν ουρά την Τετάρτη για να πάρουν τρόφιμα που διένειμαν ακτιβιστές και θρησκευτικές οργανώσεις, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ανάμεσα στους 4.000 μετανάστες που έχουν φθάσει στην πόλη πάνω από 400 είναι παιδιά, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.
Ένας 17χρονος από την Ονδούρα σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Μεξικάλι στην Τιχουάνα αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος και τράπηκε σε φυγή. Στις αρχές του Οκτωβρίου, άλλος ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ένα όχημα στο νότιο τμήμα της χώρας.
Στην Πολιτεία Τσιάπας (νότια), περίπου 300 κεντροαμερικανοί μετανάστες συνελήφθησαν την Τετάρτη από τις μεξικανικές δυνάμεις επιβολής της τάξης, αφού μπήκαν παράτυπα στη χώρα περνώντας τον ποταμό Σουτσιάτε, ο οποίος χωρίζει τη Γουατεμάλα από το Μεξικό.
Οι μετανάστες, που κυκλοφορούσαν με σημαίες του Σαλβαδόρ και της Ονδούρας, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην πόλη Ταπατσούλα, όπου, σύμφωνα με τις αρχές, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. Εάν δεν το επιθυμούν, ενδέχεται να απελαθούν.
Στην Τιχουάνα, πολλοί μετανάστες σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στις ΗΠΑ, αλλά η αναμονή για την επεξεργασία των αιτήσεων και την έκδοση αποφάσεων μερικές φορές διαρκεί ακόμη και πάνω από έναν χρόνο.
Καλιφορνέζος δικαστής ανέστειλε τη Δευτέρα την ισχύ διατάγματος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο θεσπιζόταν η αυτόματη απόρριψη των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μέρους των μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Τρίτη την απόφαση αυτή «ντροπή», καθώς βλέπει την άφιξη του καραβανιού ως απόπειρα «εισβολής», μιλάει για κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του κι έχει αναπτύξει τουλάχιστον 6.000 στρατιωτικούς κατά μήκος των νότιων συνόρων της.
Οι μετανάστες αναχώρησαν από την Ονδούρα τη 13η Οκτωβρίου, για να σωθούν από την ενδημική βία και τη φτώχεια, και διένυσαν πάνω από 4.000 χιλιόμετρα, με τα πόδια και κάνοντας οτοστόπ, για να φθάσουν μέχρι τα σύνορα των ΗΠΑ.
9000 στρατιώτες των ΗΠΑ επιστρατεύονται στον πόλεμο κατά των μεταναστών στο Μεξικό
Πηγή 
''Καθώς χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική κινούνται το τρέχον διάστημα κατά μήκος της επικράτειας του Μεξικού προς τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επισήμανε ότι περίπου 5.900 στρατιωτικοί έχουν πλέον αναπτυχθεί στα σύνορα. Αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τους 9.000, αν προστεθούν οι στρατιώτες εν ενεργεία και οι έφεδροι της Εθνοφρουράς, που θα αναλάβουν κατ' αυτόν βασικά ρόλο επιμελητειακής υποστήριξης.
Η επιχείρηση, που αρχικά βαπτίστηκε «Πιστός Πατριώτης», είναι «απολύτως σύννομη», επέμεινε ο Μάτις. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ηθική και πρέπουσα αποστολή για την υποστήριξη των δυνάμεών μας στα σύνορα.»

  Με παραδοσιακούς όρους, οι ΗΠΑ πολεμούν οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, εκτός από τα ίδια τους τα σύνορα. Στα Βαλκάνια, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες δεκαετίες η αμερικανική πολεμική μηχανή έχει πραγματοποιήσει ένα μπαράζ επιθέσεων σε κάθε ήπειρο. Όμως, η επιστράτευση περίπου 9000 στρατιωτών στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό απέναντι στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αριθμός μεγαλύτερος από τις επίσημες  δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, δείχνει πως ο πόλεμος κατά των μεταναστών αποτελεί υπόθεση όχι απλώς της αστυνομίας, αλλά και του στρατού, εθνική υπόθεση των οργάνων της "εσωτερικής" και της ''εξωτερικής" καταστολής. Η επιχείρηση, άλλωστε, ονομάστηκε ''Πιστός Πατριώτης''. Πώς αλλιώς μπορεί να οριστεί το ''πατριωτικό καθήκον'', αν όχι από την στρατιωτική αποτροπή χιλιάδων παράνομων Ξένων που διεκδικούν ζωή και γη;
  O πόλεμος κατά των μεταναστών, μέσα στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για όλα τα καπιταλιστικά κράτη, που συνεργάζονται για να εκπληρώσουν το δολοφονικό έργο τους. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον πόλεμο αυτό, με τα στρατιωτικά, επιχειρησιακά της Δόγματα, τη λιμενική τεχνογνωσία της και την πολεμική της πρακτική, στο κρίσιμο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έχοντας ιδρύσει  το σύστημα στρατοπέδων συγκέντρωσης των hot-spot. Ο Φράχτης του Έβρου, η Μόρια και τα δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ετοιμάζεται για αναδιάρθρωση του όλου συστήματος το επόμενο διάστημα, δεν είναι παρά ο κυματοθραύστης που μπλοκάρει την εισβολή των θυμάτων του κοινωνικού πολέμου, των μεταναστών και μεταναστριών, στις χώρες που βομβαρδίζουν τον τόπο τους. 
  Την ώρα που στην Ελλάδα μιλούσαμε για την απειλή της Τουρκίας, Ελλάδα και Τουρκία, μαζί με την Αίγυπτο,το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, συνεργάζονταν θέτοντας υπό αστυνομική και στρατιωτική κατοχή ένα μεγάλο μέρος των "πλεοναζόντων πληθυσμών'' στο Αιγαίο. Σε ποιόν ανήκει το Αιγαίο λοιπόν; Στην Ελλάδα, στην Τουρκία, ή σε Έλληνες, Τούρκους, μετανάστες και μετανάστριες; Απέναντι σε κάθε επιχείρηση που βαφτίζεται ''Πιστός Πατριώτης'', συνειδητοποιώντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καταπιεσμένων βρίσκεται, σε Ελλάδα και Αμερική, υπό στρατιωτική κατοχή, δεν μπορεί να είναι άλλο το μήνυμα του φετινού Πολυτεχνείου, παρά μόνο εκείνο που φέρνει τον πόλεμο εδώ, στο μπλοκάρισμα της ελληνοαμερικανικής πολεμικής μηχανής, πλάι στους καταπιεσμένους, την εργατική τάξη, τις πολυεθνικές κοινότητες του αγώνα. 
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου