Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν από Δευτέρα, μήνυμα στην Κίνα που προμηθεύεται πετρέλαιο από Ιράν

Έξι μήνες αφότου αποχώρησαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι από την Δευτέρα θα επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, ασκώντας τη “μέγιστη πίεση” παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται για τον στόχο αυτής της απόφασης.
Τον Αύγουστο είχαν επιβληθεί τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος του Ιράν –που είχαν αρθεί το 2015 σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση, εκ μέρους της Τεχεράνης, να διακόψει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Όπως είχε προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τις διαμαρτυρίες της ιρανικής ηγεσίας, των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας, το δεύτερο κύμα των κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα. Με βάση αυτήν την απόφαση, θα επιβάλλονται κυρώσεις –ουσιαστικά θα απαγορεύεται η πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά– σε όλες τις χώρες, οντότητες ή ξένες επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο ή να συναλλάσσονται με τις τράπεζες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οκτώ χώρες θα εξαιρεθούν και θα τους επιτραπεί προσωπινά να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, “μόνο όμως επειδή απέδειξαν ότι καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο”, όπως εξήγησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Η τελική λίστα των χωρών αυτών θα γίνει γνωστή την Δευτέρα. Ο Πομπέο διευκρίνισε μόνο ότι δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτήν καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντενμέζ, είπε σήμερα ότι η χώρα του θα είναι μία από τις οκτώ που θα εξαιρεθούν. “Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις χώρες που θα εξαιρεθούν, αλλά ακόμη δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες”, είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το μέτρο αυτό.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιράν και Τουρκίας φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όμως η Άγκυρα έχει εκφράσει τη βούλησή της να τις αυξήσει στα 30 δισεκ. δολάρια. Η Τεχεράνη καλύπτει σχεδόν τις μισές ανάγκες της Τουρκίας σε πετρέλαιο. Τους τελευταίους μήνες, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η χώρα τους σκόπευε να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.
Μεταξύ των υπολοίπων χωρών που θα εξαιρεθούν από τις κυρώσεις αναμένεται ότι θα είναι η Νότια Κορέα, η Ινδία, ακόμη και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερκαλύψει τη ζήτηση τον επόμενο χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο για τις υπόλοιπες χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν. Ο Μπράιαν Χου, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Ιράν, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Σαουδική Αραβία υπήρξε “πολύ εξυπηρετική” σε ό,τι αφορά την κάλυψη της ζήτησης. Εξήγησε μάλιστα ότι το Ριάν “απομόνωσε επιτυχώς το πετρέλαιο” από άλλα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ

Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξαιρούν οκτώ χώρες από τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να αφήσει οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, που είναι στενοί σύμμαχοι τους, καθώς και της Ινδίας, να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά των εξαγωγών της Τεχεράνης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο.

Οι μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράν – όλοι βρίσκονται στην Ασία – αναζητούσαν εξαιρέσεις που θα τους επέτρεπαν να εισάγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κατάλογος με τις χώρες που εξαιρούνται αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Κινέζος αξιωματούχος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον και ότι το αποτέλεσμα αναμένεται τις επόμενες δύο μέρες. «Πιστεύουμε ότι ο Τραμπ θα συμφωνήσει να εισάγει κάποιο όγκο η Κίνα, αναμένοντας παρόμοια μεταχείριση όπως αυτή που έλαβαν Ινδία και Νότια Κορέα», σημείωσε ο Clayton Allen της Height Securities.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η όποια εξαίρεση από τις κυρώσεις θα είναι μόνο προσωρινή.
Περίπου 22 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου φέρεται να στέλνει το Ιράν στην Κίνα

Το τεράστιο φορτίο πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στην Κίνα στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, με σκοπό να πουληθεί πριν εφαρμοστούν οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ένας ολόκληρος στόλος πετρελαιοφόρων που μεταφέρουν περίπου 22 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου φέρεται να προετοιμάζεται να στείλει το Ιράν στην Κίνα το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους πριν εφαρμοστούν οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώνυμος ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι «όπως έχουν πει οι ηγέτες μας, θα είναι αδύνατο να σταματήσουν το Ιράν από το να στείλει το πετρέλαιό του. Έχουμε πολλούς τρόπους να πουλάμε το πετρέλαιό μας και όταν τα πετρελαιοφόρα φτάσουν στο Νταλιάν (Κίνα) θα αποφασίσουμε αν θα το πουλήσουμε σε άλλους αγοραστές ή στην Κίνα»

Το τεράστιο φορτίο πετρελαίου αναμένεται να φτάσει στην Κίνα στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κατά τα προηγούμενα χρόνια το κινεζικό λιμάνι Νταλιάν δέχεται μηνιαίως περίπου 1-3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν.

Πάντως, ούτε η Κίνα, ούτε το Ιράν δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι θα επανεφαρμόσει κυρώσεις εναντίον του Ιράν τον Νοέμβριο του 2018.

(Sputnik Greece)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου