Το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο είναι πλέον πραγματικότητα, αν και πολύ πιο περιορισμένο από τις αρχικές εξαγγελίες, λόγω διαφωνιών για οικονομικά ζητήματα, εν τέλει τη Δευτέρα το βράδυ οι χώρες που συμμετέχουν στην PESCO και έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη του Ευρωστρατού συμφώνησαν, με ευρεία πλειοψηφία, στη δομή και το εύρος του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου, αναθέτοντας παράλληλα projects σε κάθε χώρα, τα οποία καθετοποιούν την έως τώρα οριζόντια δομή, δημιουργώντας τη ραχοκοκαλιά της νέας δύναμης και εδραιώνοντας το πρώτο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Κύπρου, επελέγη ως η χώρα που θα ηγηθεί στην προσπάθεια εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών, με τη δημιουργία σχολής «κατασκόπων» που στην πραγματικότητα θα είναι ένα σχολείο μετεκπαίδευσης και διαλειτουργικότητας για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, project που επί χρόνια μπλόκαρε η Μεγάλη Βρετανία.
Παράλληλα, όμως η Ελλάδα θα αναλάβει και τη δημιουργία, εκπαίδευση και επιχειρησιακή ευθύνη μιας μικρής δύναμης ειδικών δυνάμεων, του ευρωστρατού, αποστολή της οποίας θα είναι η άμεση εμπλοκή σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών αποστολών, ταχείας ανάπτυξης θα συμμετέχει σε κοινές επιχειρήσεις (joint operations) τόσο στο πλαίσιο του Ευρωστρατού, όσο και στο NATO.
Η επιλογή της Ελλάδας ως βάσης επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και δομής διοίκησης για την πρώτη επιχειρησιακή μονάδα του Ευρωστρατού αποτελεί ένα πραγματικά ηχηρό μήνυμα για την Τουρκία, τη στιγμή που η ένταση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνεται.
Στην Ελλάδα, επίσης, ανατέθηκε και η επιχειρησιακή εκπαίδευση των πληρωμάτων ελικοπτέρων (αεροπορία στρατού), σε ειδικές συνθήκες ζέστης και υψομέτρου, σχολείο που αντίστοιχό του διαθέτουν οι ΗΠΑ στο Κολοράντο.
Τα project που ανατέθηκαν στην Ελλάδα αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας, του ρόλο της, ως δύναμη σταθερότητας, στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ηχηρό μήνυμα για την Τουρκία, η προκλητικότητα της οποίας θα απαντάται πλέον από μικτή ευρωπαϊκή δύναμη, κατά παρέκκλιση του κώδικα του NATO που αναγκάζει τη συμμαχία να τηρεί ουδέτερη στάση σε αντιπαραθέσεις μελών της.
Στο πεδίο της ισορροπίας δυνάμεων, αν και δεν μεταβάλλονται οι δυνατότητες της Ελλάδας, η εδραίωση του πρώτου ευρωπαϊκού εκστρατευτικού σώματος και μάλιστα ειδικών δυνάμεων, σε ελληνικό έδαφος, δείχνει ότι η χώρα αποτελεί αιχμή του δόρατος για τον Ευρωστρατό, ενώ αναβαθμίζεται και εμπεδώνεται η έννοια «ευρωπαϊκά σύνορα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σειρά 13 projects του Ευρωστρατού συμφωνήθηκαν προς υλοποίηση, αμέσως μετά την ιδρυτική διακήρυξη, το Καλοκαίρι, ωστόσο πλην του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου, τα υπόλοιπα βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να μπει άμεσα η κινητικότητα, που αίρει τα εμπόδια για την κίνηση ευρωπαϊκών μονάδων μεταξύ των χωρών, project για την υλοποίηση του οποίου απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ θα συνοδευτεί από χρηματοδότηση για την αναβάθμιση υποδομών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου