Θάφτηκαν 15 άτομα που δολοφόνησαν οι φασίστες μασκοφόροι της ΕΟΚΑ β’
Στο χωριό Μάραθα γράφτηκε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της συγχρονης κυπριακής ιστορίας - Μεταξύ των 15 και τρία κοριτσάκια αδελφές
Τα λείψανα 15 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων που σφαγιάστηκαν στις 14 Αυγούστου 1974 στο χωριό Μαράθα από Ε/κύπριους, ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν σήμερα.
Μεταξύ των 15, τάφηκαν και τρεις αδελφές, η Şeniz, 4 χρονών, η Seval 13 χρόνων και η Sevim 18 χρόνων. Μέλη μιας οικογένειας η οποία ξεκληρίστηκε από τα χέρια των φασιστών της ΕΟΚΑ β’
Από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν (αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν ακόμη) οι: η Hayriye 6 χρόνων, ο Yüksel 9 χρόνων, ο Göksel 10 χρόνων και ο Hüseyin 11 χρόνων.
Τα 15 αυτά άτομα είναι μερικά από τα 126 άτομα, στην πλειονότητα τους γυναικόπαιδα, που τα αφάνισαν οι μασκοφόροι της ΕΟΚΑ β, θύματα ίσως του πιο φρικαλέου εγκλήματος της εγκληματικής οργάνωση.
Δολοφόνησαν 126 άτομα στις 14 Αυγούστου για να καλύψουν τα εγκλήματα που είχαν κάνει κατά αυτών των ανθρώπων τις προηγούμενες μέρες, όταν προέλαυνε ο τούρκικος στρατός προς την περιοχή της Μεσαορίας.
Οι δολοφόνοι τους, είχαν προηγουμένως βιάσει τις γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια ενώ κακοποίησαν πολλούς από αυτούς.
Το έγκλημα όμως στα χωριά Μάραθα – Σανταλλάρη – Αλόα ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αίματος και αντεκδικήσεων εναντίων αμάχων και παραδομένων στρατιωτών.
Μάραθα, Αλόα, Σανταλάρης…
Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, μέλη της ΕΟΚΑ Β από τα γύρω χωριά μπήκαν στα τρία τ/κ χωριά πυροβολώντας στον αέρα και εκφοβίζοντας. Εισέβαλαν στα σπίτια και μάζεψαν τους κατοίκους, τους οποίους μετέφεραν με λεωφορεία στο σχολείο της Περιστερωνοπηγής.
Τους άντρες τους μετέφεραν αργότερα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια στη Λεμεσό. Κατά την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης φάσης της εισβολής, οι Ε/κ φασίστες προέβαιναν σε καθημερινές επιδρομές στα τρία χωριά, λεηλασίες, κλοπές, βιασμούς γυναικών αλλά και δολοφονίες. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, οι εοκαβητατζήδες προχώρησαν στη μαζική εκτέλεση των 126 γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων, τους οποίους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους που έσκαψαν με μπουλντόζες και ακολούθως κάλυψαν με σκουπίδια για να καλύψουν το έγκλημά τους.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τ/κ Ασιήρ Αχμέτ από τη Μάραθα, όταν λίγες μέρες αργότερα τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή, το σουηδικό απόσπασμα των Ηνωμένων Εθνών έγινε μάρτυρας της αποκάλυψης του αποτρόπαιου εγκλήματος, στο χώρο του σκυβαλότοπου του χωριού: «Όταν άρχισε η εκταφή (…) είδαμε δεκάδες αποκεφαλισμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, κυρίως παιδιών, τα οποία είχαν σκεπαστεί μόνο με σκουπίδια. Μερικά από τα θύματα ήταν δεμένα μεταξύ τους με τέλι. Μόνο σε μια περίπτωση, μετρήσαμε δέκα άτομα δεμένα με τέλι. Μερικά από τα θύματα ήταν μισοκαμένα. Σχεδόν όλα τα αγόρια κάθε ηλικίας ήταν χωρίς κεφάλια. Μεταξύ των παιδιών που βρέθηκαν δολοφονημένα στο σκυβαλότοπο ήταν και τα έξι αδέλφια μου, η μητέρα μου, η γιαγιά και η θεία μου μαζί με τα εφτά παιδιά της».
Ο Τ/κ Κιαμίλ Μέριτς, του οποίου οι δολοφόνοι σκότωσαν τη γυναίκα και τα πέντε παιδιά, δήλωσε ότι «όταν άνοιξαν τον τάφο, βρήκαν τη γυναίκα μου να κρατά το μικρότερο παιδί μας, 18 μηνών, και το μωρό μου είχε σαράντα σφαίρες στο σώμα του». Σύμφωνα με μαρτυρία του Ε/κ στρατιώτη Νίκου Γενιά (Χαραυγή, 20.7.1998), ο οποίος κατά την υποχώρηση από τον Πενταδάκτυλο πέρασε από τα τρία μαρτυρικά χωριά, «εοκαβητατζήδες με εκσκαφείς άνοιγαν λάκκους και έθαβαν τους γέρους και τα παιδιά που σκότωσαν σε αυτά τα χωριά. Μάλιστα ένας από αυτούς κομπάζοντας μάς είπε “Εμείς εκάμαμεν τη δουλειά μας…”»
Όταν τον Αύγουστο του 2009 η τ/κ εφημερίδα «Volkan» κατονόμασε 15 Ελληνοκύπριους ως τους δράστες του εγκλήματος, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Π. Κληρίδης ζήτησε από την Αστυνομία να συγκεντρώσει στοιχεία για εξιχνίαση της υπόθεσης. Ωστόσο οι έρευνες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δεν οδήγησαν σε εξιχνίαση. Οι φονιάδες είναι μέχρι σήμερα ατιμώρητοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου