Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Στους δρόμους για τέταρτη ημέρα οι φοιτητές της Αλβανίας- Ζητούν πιο φθηνά δίδακτρα

Στα δημόσια πανεπιστήμια, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 160 ως 2.560 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ
 Albanian students protest in front of the Education Ministry as they protest in front of the Education Ministry in Tirana, Albania, 06 December 2018. Students are demanding lower tuition fees, an increasing budget for public universities and better conditions in dormitories. EPA/MALTON DIBRA

Για τέταρτη μέρα και κατά χιλιάδες διαδήλωσαν σήμερα οι φοιτητές της Αλβανίας, ζητώντας μείωση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στα Τίρανα, όμως πραγματοποιούνται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κορυτσά στον νότο, το Ελμπασάν στο κέντρο και το Δυρράχιο στα δυτικά. Στα δημόσια πανεπιστήμια, τα δίδακτρα αυτά κυμαίνονται από 160 έως 2.560 ευρώ, ποσό σημαντικό σ’ αυτή τη φτωχή χώρα όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση να χρεώνονται οι εξετάσεις της δεύτερης εξεταστικής περιόδου, μέτρο από το οποίο έκανε πίσω χθες η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να διαλύσει τον θυμό μεταξύ των περίπου 110.000 φοιτητών του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος αυτής της χώρας των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Μια νεολαία που δεν διαμαρτύρεται είναι μια νεκρή νεολαία», «Είμαστε φοιτητές, όχι πελάτες!», φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. «Είμαστε το μέλλον της Αλβανίας, οι αρχές οφείλουν να μας ακούν, θέλουμε να μειωθούν τα δίδακτρα», λέει ο Φλοριάν Κόλα, φοιτητής κοινωνιολογίας. Χθες το βράδυ, στον λογαριασμό του στο Facebook, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έντι Ράμα δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το σχέδιο κατασκευής, με τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, μιας πανεπιστημιούπολης αξίας 18,8 εκατομμυρίων ευρώ. «Είναι ένα σχέδιο που θα γίνει πραγματικότητα», γράφει.

Πριν από δύο ημέρες, είχε προκαλέσει την οργή πολυάριθμων φοιτητών εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, και πάλι στο Facebook, για το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν γι’ αυτούς που αποτυγχάνουν στην πρώτη εξεταστική περίοδο.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης βελτίωση των εγκαταστάσεων, καλύτερη αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων και αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία, ο οποίος αναλογεί μόλις στο 3,3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. «Θα είμαστε εδώ μέχρι να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματά μας», φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ Πηγή: www.lifo.gr

Αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών της Αλβανίας.


Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ενημέρωση στα ελληνικά για το τι γίνεται στη γειτονική μας Αλβανία, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, βρήκαμε και μεταφράσαμε ένα κείμενο αλληλεγγύης μιας σερβικής οργάνωσης νεολαίας στους φοιτητικούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη στη Αλβανία. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός εθνικισμός ενάντια στη γειτονική χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο, θεωρούμε κύριας σημασίας να μεταφράζουμε νέα από κινηματικές και πολιτικές αντιστάσεις στη χώρα. Σύνδεσμος με το πρωτότυπο εδω

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους μας του Për Universitetin, μιας ριζοσπαστικής φοιτητικής οργάνωσης στην Αλβανία, που στις 22 Νοέμβρη θα διαδηλώσουν ενάντια στα υψηλά δίδακτρα και τη σπατάλη δημόσιων πόρων προς όφελος των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα αιτήματα τους περιλαμβάνουν:

• Μείωση στο μισό όλων των πανεπιστημιακών διδάκτρων.

• Αύξηση των κρατικών δαπανών για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

• Ίδρυση δημόσιου οργανισμού παροχής δωρεάν εκπαιδευτικών εγχειριδίων σε όλους τους μαθητές.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί μία διαδικασία συστηματικού εκφυλισμού, όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά σε όλα τα Βαλκάνια. Τα πανεπιστήμια όλο και περισσότερο οργανώνονται γύρω από εταιρικές αρχές- τόσο με την έννοια ότι αντιπροσωπεύουν όλο και περισσότερο την επέκταση τοπικών νεο-φιλελεύθερων οικονομιών όσο και με την έννοια ενός προωθούμενου ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών-φοιτητών, ιδιαιτέρως μέσω των όλο και μεγαλύτερων διδάκτρων και τη ριζική μείωση της προσβασιμότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στους νέους εργατικής ή ευρύτερα φτωχής καταγωγής.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους και όχι μόνο για αυτούς που έχουν αρκετά λεφτά να πληρώσουν για αυτήν. Δηλώνουμε επίσης ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το εκπαιδευτικό σύστημα από αυτή την υφέρπουσα διαδικασίας εμπορευματοποίησης. Πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε υπέρ της δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο θα προωθεί τη κριτική σκέψη και αυτο-οργάνωση, όπως και πρέπει να αγωνιστούμε κατά ενός συστήματος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτικών επενδυτών και δεξιών κυβερνήσεων. Η εκπαίδευση πρέπει να μας παρέχει τα μέσα αμφισβήτησης του κατεστημένου, όχι τα μέσα εδραίωσης του.

Ελπίζουμε ότι οι φοιτητές στην Αλβανία θα βγουν νικητές στον αγώνα τους, εμπνέοντας και άλλους στα Βαλκάνια να ξεκινήσουν τον αγώνα για καλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα και εναντίον περαιτέρω νεο-φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων,

Η Αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας! Solidarnost je naša snaga! Solidariteti është forca jonë!

#BASHKOHU!

Marks21

Socijaldemokratska unija (SDU)

Istup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου