Καταγγελία συνοδευόμενη από πλήρη φάκελο με αναρτήσεις από δημόσια προφίλ εν ενεργεία στρατιωτικών έχει υποβληθεί από τις 3 Δεκεμβρίου στο ΓΕΣ, το οποίο «διερευνά την υπόθεση»
Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Μηνύματα ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αλυτρωτισμού, ευθείας αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής και έκκλησης σε βία κατά πολιτικών αρχηγών στέλνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο εν ενεργεία στρατιωτικοί, με προκλητική άνεση που εκθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου του ΓΕΣ και εγείρει το ερώτημα αν η πολιτική και η φυσική ηγεσία του στρατού επιδεικνύουν ανοχή σε ακραία φαινόμενα που συνιστούν ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα.
Σχετική καταγγελία, συνοδευόμενη από φάκελο με δημόσιες αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών στο facebook, υπέβαλε στις 3 Δεκεμβρίου στο ΓΕΣ ο ασκούμενος δικηγόρος Γιάννης Παπαδήμας, χωρίς απάντηση μέχρι στιγμής, ενώ στη συνέχεια δημοσιοποίησε κάποια από τα στοιχεία στο facebook.
Πηγές του ΓΕΣ σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι διερευνούν την καταγγελία, καθώς χρειάζεται να ταυτοποιήσουν τα διαδικτυακά προφίλ και να ερευνήσουν το περιεχόμενό τους.
Δημιουργείται ωστόσο το ερώτημα τι ακριβώς διερευνά το ΓΕΣ στις περιπτώσεις τριών στρατιωτικών, εκ των οποίων ο ένας, αν και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, είναι γνωστό ότι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο υπηρετούσε στο Πέραμα Ιωαννίνων, ενώ δημοσιεύει τον Ιούλιο στο facebook φωτογραφία του δίπλα στον αρχηγό του ΓΕΣ, και οι άλλοι δύο εμφανίζονται με το όνομά τους και έχουν συνδικαλιστική ιδιότητα.
Ποιοι είναι
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Θεοδώρου είναι πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), ενώ με την ιδιότητα αυτή μίλησε στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις 6 Ιουνίου στα Ιωάννινα.
Πρόκειται μάλιστα για τον στρατιωτικό τον οποίο πρότεινε η Χρυσή Αυγή να μιλήσει στην επιτροπή της Βουλής όταν είχε εισαχθεί προς ψήφιση ο νόμος 4407/2016 για ζητήματα συνδικαλιστικής δράσης των στρατιωτικών.
Συνδικαλιστής είναι και ο Κωνσταντίνος Παπαδούλης, που εκλέχτηκε τον Μάρτιο πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ).
Οι δημόσιες αναρτήσεις τους στο facebook, όπως τις περιέλαβε, μαζί με πολλές άλλες, στην καταγγελία του ο κ. Παπαδήμας, αυτοσχολιάζονται επαρκώς και θα περίμενε κανείς από το ΓΕΣ να δείξει τα ανακλαστικά που αντιστοιχούν σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό στράτευμα μιας ευνομούμενης πολιτείας σε καιρό ειρήνης.
Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), Ανέστης Τσουκαράκης, στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν οι συνδικαλιστές στον στρατό μπορεί να εκφράζουν πολιτικές θέσεις.
«Συνταγματικά και καταστατικά απαγορεύεται οι συνδικαλιστές στρατιωτικοί να εκδηλώνονται υπέρ ή κατά πολιτικών προσώπων ή κομμάτων ή να εκφράζουν πολιτικές θέσεις.
»Εκπροσωπούν αυστηρά τα εργασιακά συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν σε θέματα διοίκησης του στρατεύματος και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κατά τη γνώμη μου, αυτού του είδους η συμπεριφορά συνιστά πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα», σημειώνει ο κ. Τσουκαράκης.
«Να σταθούμε ενωμένοι και μαχητικά απέναντι στον πόλεμο και τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, στην κυβερνητική πολεμοκαπηλία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που φέρνουν την καταστροφή και την προσφυγιά, πόνο και αίμα!» σημειώνει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, που δημοσίευσε την καταγγελία.
Ο καταγγέλλων
«Πού ακούστηκε στρατιωτικοί, μερικοί από τους οποίους είναι και πρόεδροι στρατιωτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, να δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας και να στηρίζουν δημόσια κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές τις στηρίζει η Χρυσή Αυγή;
»Πού ακούστηκε να δημοσιεύουν εικόνες με κομμένα κεφάλια πολιτικών ή με μια κρεμάλα πάνω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού; [...] Επιπλέον, όσοι ονειρεύονται δημόσια κατακτήσεις περιοχών δεν έρχονται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της χώρας;
»Εκτός κι αν η χώρα ονειρεύεται κατακτήσεις και δεν σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες, όπως της Λωζάννης, πράγμα για το οποίο κατηγορεί γείτονες χώρες.
»Τα επιτρέπουν αυτά η Ελλάδα και το ΓΕΣ στους στρατιωτικούς της; Aυτοί οι συνδικαλιστές τι ρόλο παίζουν; Συνάδουν με τα χρηστά ήθη τα ρατσιστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια;» αναρωτιέται εύστοχα ο κ. Παπαδήμας.
Παρέμβαση του υπ. Άμυνας ζητάει η Μ. Γιαννακάκη
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τις αλυτρωτικές και ρατσιστικές αναρτήσεις εν ενεργεία στρατιωτικών διαβίβασε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, στον αναπλ. υπουργό Άμυνας, Πάνο Ρήγα, ζητώντας του να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου