Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας δεν επιδιώκουν απλά την αποτροπή ή μια αναμέτρηση επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ, αλλά μια σαφή και ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη σε περίπτωση σινο-αμερικανικού πολέμου.
Είτε αυτό είναι η αποτροπή των αμερικανικών δυνάμεων είτε είναι η ξεκάθαρη νίκη του ΛΑΣ απέναντι στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωπες σε ανοιχτή σύγκρουση.” επισημαίνει ο αναλυτής Σκοτ Χάρλοντ του διεθνώς αναγνωρισμένου think tank RAND.
Η μελέτη απεικονίζει την Κίνα να έχει σαφή και ξεκάθαρα μέσα και στόχους, βασικά στοιχεία της στρατιωτικής στρατηγικής κάθε κράτους. Η Κίνα γνωρίζει τις επιδιώξεις της και ποια είναι τα εργαλεία που χρειάζονται για να τις πετύχει. τους μια εικόνα ενός έθνους με επίκεντρο τους στόχους και τι χρειάζεται για να τις επιτύχει.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση “αυτοκτόνησε” καθώς είχε την ανάγκη να αναπτύξει και να αποκτήσει τους ίδιους συντελεστές ισχύος όσον αφορά τα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων. Η Κίνα δεν θα κάνει το ίδιο λάθος, τονίζει ο αναλυτής, καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μπει σε μια παράλογη κούρσα εξοπλισμών απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά θα επικεντρωθεί μόνο στους τομείς που θα την εξυπηρετήσουν σε ενδεχόμενο πολέμου.
Η μελέτη του αναλυτή της RAND επικεντρώθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της κινεζικής αεροπορικής και πυραυλικής ισχύος κατά την τελευταία δεκαετία, ένα επίτευγμα που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από αμείλικτη αντιγραφή ή κλοπή, ξένων τεχνολογιών είτε από ρωσικά αεροσκάφη είτε από το αμερικανικό stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35, έχοντας καταφέρει να μετατρέψουν τα κατάλοιπα παλαιότερων εποχών ώστε να καθίσταται ο ΛΑΣ μια δύναμη με όλο και περισσότερα στοιχεία και συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εντοπίζονται σε στρατούς της Δύσης.
Αλλά ακόμη και εδώ, η απομίμηση είναι επιλεκτική. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν αντιγράφει τυφλά το την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ή τις Αμερικανικές και ξένες Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά αντιθέτως αντλεί τις ξένες στρατιωτικές εμπειρίες για να μάθει τι λειτουργεί και τι όχι, τι μπορεί να υιοθετηθεί και να προσαρμοστεί για να εξυπηρετήσει τους στόχους της Κίνας και τι πρέπει να αγνοηθεί και να απορριφθεί ως άσχετο με τις αποστολές που του έχει θέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας” αναφέρει ο Χάρολντ.
.Στη συνέχεια προσθέτει ότι "όταν ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εντοπίσει προβλήματα που δεν μπορεί να επιλύσει μέσω της αντιγραφής, έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά επινοητικός για να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις στις επιχειρησιακές προκλήσεις του, δημιουργώντας εντελώς νέες δυνατότητες ή λειτουργώντας με νέους και δημιουργικούς τρόπους για να αποτρέψει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να λειτουργούν και να επιχειρούν κοντά σε κινεζικές ακτές ».
Έτσι, η Κίνα έχει πρόσφατα ενισχύσει τις δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού και των αερομεταφορών της, καθώς επίσης κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτελούν συνεχώς ασκήσεις στον Ειρηνικό. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το Πεκίνο δεν προχωρούσε σε προβολή ισχύος, αλλά όταν το έκανε, άρχισε να αποκτά τις δυνατότητες που χρειαζόταν.
"Οι κινέζοι αναλυτές συχνά προβάλλουν μια εικόνα δύναμης και εμπιστοσύνης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας ενώπιον ξένων ακροατηρίων, ακόμα και αν αυτά που λένε δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προσωπικές εκτιμήσεις τους, καθώς αναγνωρίζουν τις αδυναμίες της Κίνας” αναφέρει ο Χάρολντ.
Συνεχίζει λέγοντας ότι “ αυτή η προσέγγιση τακτική, τους επιτρέπει να αποκομίζουν σημαντικά συμπεράσματα από την αντίδραση των ξένων αναφορικά με την αξιοπιστία που έχει ο αποτρεπτικός λόγος τους, δηλαδή όταν δημιουργούν μια πλασματική και υπέρμετρη εικόνα για τις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες και ικανότητες”.
Ο αναλυτής καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δει ή δεν έχει διαπιστώσει αρκετά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την σαφή αεροπορική ή ναυτική υπεροχή των Κινέζων έναντι των Αμερικανών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο για το Πεκίνο, που σκοπεύει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει.
Πηγή: National Interest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου