Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Στα πρόθυρα του εμφυλίου η χώρα

Με το πενάκι του Latuff .#ΒενεζουέλαΜια χώρα καταδικασμένη. 

Είναι η Βενεζουέλα που ζει πάλι μέρες βίας. 13 οι νεκροί τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με ΜΚΟ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Στους 16 νεκρούς ανεβάζει τον απολογισμό ειδησεογραφικό site. 

Ο Νικολάς Μαδούρο καταγγέλλει πραξικόπημα. Αναγνώρισαν τον Χουάν Γουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος οι ΗΠΑ.
Από την περασμένη Δευτέρα, όταν 27 στρατιώτες ανέβασαν στα social media video με το οποίο καλούσαν το λαό σε εξέγερση, η Βενεζουέλα έχει παραδοθεί ξανά στο χάος. 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δυο μέρες στις βίαιες συγκρούσεις και τα επεισόδια, στο Καράκας και άλλες πόλεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τις κοινωνικές συγκρούσεις.

Ο απολογισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού site El Pitazo που, όπως και το Παρατηρητήριο, πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα, Καράκας.

Συγκρούσεις, πυροβολισμοί και μάχες σώμα με σώμα είναι παντού στη Βενεζουέλα. Από τη μια νεαροί που ξεσηκώθηκαν μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης, κάποιοι με κουκούλες, συγκρούστηκαν με το στρατό. Μολότοφ, ρόπαλα και πέτρες από τη μια, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την άλλη.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης εδώ και μήνες. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2017, 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Χάος και βία παντού, με τον λαό της Βενεζουέλας που εδώ και χρόνια περνά δύσκολες μέρες να ζει ξανά τραγικά γεγονότα.

Καθώς οι μέρες περνούν, η κατάσταση βγαίνει όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου. Η Βενεζουέλα μοιάζει (ξανά) στα πρόθυρα εμφυλίου. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Βουλής (σ.σ. η Εθνοσυνέλευση είναι ο μοναδικός θεσμός που ελέγχει η αντιπολίτευση), ο 35χρονος Χουάν Γκουαϊδό, στάθηκε μπροστά στο πλήθος με το Σύνταγμα της χώρας στα χέρια του και ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο της Βενεζουέλας. Το έκανε λίγες μέρες αφού ο Νικολάς Μαδούρο, ο νικητής των τελευταίων εκλογών, ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία της χώρας.

Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο Μαδούρο καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο. Ούτε κι εκείνος, φυσικά, αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό. Έσπευσε να τον αναγνωρίσει όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μίλησε για πραξικόπημα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κάλεσε το λαό να αντισταθεί. Βγήκε και στο μπαλκόνι του Μιραφλόρες (προεδρικό μέγαρο), κουνώντας μια σημαία της Βενεζουέλας, ζητώντας από τους πολίτες να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο Μαδούρο έχει στο πλευρό του το στρατό της Βενεζουέλας. Οι ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την αυτό-ανακήρυξη του Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο. «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», έγραψε στο twitter ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παντρίνο.

Ποιοι στηρίζουν τον Μαδούρο

Μπορεί οι ΗΠΑ να αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά δεν τον στηρίζουν όλοι. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Βολιβιανός πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς κι πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό

Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Η Αβάνα εξέφρασε τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Οι Κουβανοί εκφράζουν υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Κούβας.

Θύμισε δε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πάντα στήριζε τον Ούγκο Τσάβες και τον διάδοχό του, Νικολάς Μαδούρο.


Αντίθετα, νωρίτερα, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ανακοίνωση της Ομάδας της Λίμας αναφέρει ότι τα 11 από τα 14 κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) τάσσονται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα «προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο». Το Μεξικό, διαχώρισε τη θέση του και δεν υπέγραψε την ανακοίνωση καθώς συνεχίζει να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.

Με τις ΗΠΑ να δηλώνουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, με πολλούς να μιλούν ακόμη και για ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, η Βραζιλία έσπευσε να διαμηνύσει πως μπορεί να μην αναγνωρίζει τον Μαδούρο, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε καμία επέμβαση για τη βίαιη ανατροπή του.

«Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χαμίλτον Μοουράου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Θέση στα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα πήρε και η Ρωσία, με ανάρτηση στο Facebook της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ρωσίδα διπλωμάτης.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, κεντρική φωτογραφία EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου