Με εκτενείς αναφορές και έκτακτες ανταποκρίσεις τα ξένα ΜΜΕ κάλυψαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα - Τι μεταδίδουν τα αμερικανικά και ευρωπαικά δίκτυα για την «ιστορική» όπως την χαρακτηρίζουν μέρα - Πώς είδαν τα ρωσικά μέσα την απόφαση της Βουλής που ανοίγει τον δρόμο του ΝΑΤΟ για τη γείτονα - Διαβάστε τι έγραψαν: Bloomberg, Washington Post, New York Times, Die Welt, Süddeutsche Zeitung, Handelsblatt, Νeue Zürcher Zeitung, Κurier, Le Figarο, Οuest-France, TV5
«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκτενείς αναφορές για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε και η Washington Post η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος.
Αξίξει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία όπως το Γαλλικό AFP και το Βρετανικό BBC μετέδωσαν με έκτακτα δελτία την επικύρωση της συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η είδηση έφτασε άμεσα και στην Κίνα με την εφημερίδα South China Morning Star να κάνει λόγο για το τέλος μίας 30ετούς διαμάχης.
#BREAKING Greek parliament approves Macedonia name change deal: AFP count
Greek parliament votes narrowly to back unpopular deal on renaming neighbour North Macedonia, settling 27-year row https://bbc.in/2FYzXG1
Τα διεθνή πρακτορεία εστίασαν τις αναφορές τους στην διευθέτηση της διαφοράς για την ονομασία που εκκρεμούσε 27 χρόνια. Αντίθετα το πρακτορείο Bloomberg στην ανταπόκρισή του έκανε εκτενείς αναφορές και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση . Συγκεκριμένα επισημαίνει:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».
Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει:
«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Θωμά Γεράκη, του επικεφαλής του ινσιτούτου δημοσκοπήσεων MARC, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρόσφατη νίκη στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δίνει ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του».
Μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το Bloomberg, περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για την προστασία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από τις κατασχέσεις.
«Την ώρα που η συμφωνία με τη Μακεδονία πιθανόν να κόστισε (στον πρωθυπουργό της Ελλάδας) ψήφους, ενίσχυσε την εικόνα του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η οποία παραθέτει το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκ και την κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι.
Washington Post: Αλλάζει το όνομα της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία
«Μία από τις πιο επώδυνες πολιτικές διαμάχες της Ευρώπης έφθασε σε επίσημο τέλος την Παρασκευή, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία που επιτρέπει στην πΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία, που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 153-146, ήταν το τελευταίο βήμα σε μια δύσκολη επτάμηνη διαδικασία που περιλάμβανε διαδηλώσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση, υποτιθέμενες ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης και αντιδράσεις για την επικύρωσή της και στις δύο χώρες.
Έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία προβλέπει ότι η πΓΔΜ αλλάζει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα σε αντάλλαγμα, εγκαταλείπει την μακρόχρονη άρνησή της για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη» γράφει η Washington Post.
H εφημερίδα σημειώνει ότι «αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία έχει την ευκαιρία να μεταμορφώσει και να σταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, μια περιοχή που οικονομικά παραμένει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και μια χώρα όπου η Ρωσία μάχεται με τη Δύση για επιρροή…
Το αποτέλεσμα της Παρασκευής χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλοευρωπαίους ως μια σπάνια νίκη για μια ήπειρο που αντιμετωπίζει την εξάπλωση του εθνικισμού και το χάος της αναμενόμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ».
New York Times: Οι Έλληνες κύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια νίκη για τη Δύση
«Οι Έλληνες κύρωσαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας, σε μια νίκη για τη Δύση» τιτλοφορείται το άρθρο των New York Times αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ξεκινά με την εκτίμηση: «Υπερνικώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας, οι Έλληνες βουλευτές ψήφισαν, σε μια βασανιστική διαδικασία, προκειμένου να παραμερίσουν τους ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν το άρτι μετονομασθέν κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Με ψήφους 153 υπέρ και 146 κατά του ελληνικού κοινοβουλίου, ανοίγει τώρα ο δρόμος προκειμένου η βόρεια γείτων της Ελλάδας… να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Σύμφωνα με τους New York Times η μάχη για το ονοματολογικό «εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία γεωπολιτικής εξουσίας μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη στα αιωνίως ασταθή Βαλκάνια».
Στο άρθρο των New York Times, αφού τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «Η προσπάθεια της Ελλάδας και της γείτονός της να βρουν έναν συμβιβασμό ήταν ρηξικέλευθη…», επισημαίνεται ότι «το αποτέλεσμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία ακόμη αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα δελεαστικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί με την ευημερία και τις δημοκρατικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η Μακεδονία εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει το μέλλον της».
Τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ
Στις πρώτες ειδήσεις των ευρωπαϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή και της επίλυσης μιας διαμάχης για την ονομασία της γείτονος χώρας που κρατάει περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.
Die Welt: Η Ελλάδα θεωρούσε ότι το όνομα «Μακεδονία» συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις
Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα έχει επηρεάσει τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων για περίπου τριάντα χρόνια. «Η διαφωνία έχειτις ρίζες της το 1991, όταν η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της και επέλεξε ως όνομα το «Μακεδονία. Ωστόσο η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι αυτό το όνομα είναι μέρος της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς και η χρήση από τη βόρεια γείτονα χώρα υποκρύπτει εδαφικές αξιώσεις.
Süddeutsche Zeitung: «Αλέξης -Ζόραν, όλα καλά (μπράβο)»
Στην επίλυση μιας πολύ δύσκολης διαμάχης αναφέρεται και η εφημερίδα του Μονάχου εστιάζοντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, τόσο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από κυβερνήσεις κρατών – μελών. «Η συμφωνία αποσκοπεί στη διευθέτηση διαφωνίας δεκαετιών ανάμεσα στις δύο χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα η οποία τονίζει ότι μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τα δύο κοινοβούλια ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η αιτία της διαφωνίας για το όνομα εντοπίζεται στο ότι στην βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια περιφέρεια που ονομάζεται Μακεδονία. Βρίσκεται ακριβώς νότια της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας και η Ελλάδα φοβάται εδαφικές διεκδικήσεις από της γειτονική χώρα» γράφει η εφημερίδα.
Handelsblatt: «Η μεγαλύτερη επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική»
«Η συμφωνία με τη Μακεδονία για την ονομασία είναι η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Handelsblatt» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή των Ελλήνων. «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την Μακεδονία επικυρώθηκε, αλλά η διαμάχη για το όνομα της γειτονικής χώρας θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί εκ νέου», αναφέρεται στον υπότιτλο.
«Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται καλλιτέχνης της πολιτικής επιβίωσης. Αν και ηγείται ακόμη μόνο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, (…) ο πρωθυπουργός πέρασε τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο (…) Ο Τσίπρας μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Όχι απλώς πέρασε την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά κέρδισε και αποστάτες από τους δεξιολαϊκιστές ΑΝΕΛ και από δύο κεντροαριστερές ομάδες και έφερε αυτά τα κόμματα σε υπαρξιακές δυσκολίες. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για διεύρυνση της πολιτικής βάσης του αριστερού συνασπισμού του προς το κέντρο», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republik Nordmazedonien»), η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Νeue Zürcher Zeitung: «Μια ιστορική μέρα»
Η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα Νeue Zürcher Zeitung, η παλιότερη εφημερίδα σε όλη την Ευρώπη αναφέρεται σε μια ιστορική ημέρα. «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να σφυρηλατήσει αυτόν τον συμβιβασμό είναι σχεδόν ειρωνικό» αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το πρώην «τρομερό παιδί» που είχε γίνει συνώνυμο του λαϊκισμού κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ρεαλιστή. «Μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αλλαγή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, , ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί σε ένα αξιόπιστο εταίρο» γράφει χαρακτηριστικά η Νeue Zürcher Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να διχάσει την αντιπολίτευση σε ένα μετριοπαθείς και ένα εθνικιστικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει όλες τις κεντρώες ψήφους. «Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές του Αλέξη Τσίρπα δεν είναι κακές. Σε κάθε περίπτωση ως εγγυητής του ρεαλισμού και της μετριοπάθειας, θα εξακολουθήσει να είναι ένας σημαντικός πολιτικός παράγοντας στο μέλλον».
Κurier: Η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για τη «Βόρεια Μακεδονία».
Η αυστριακή εφημερίδα εστιάζει στα συγχαρητήρια που έλαβαν οι πρωθυπουργοί Τσίρπας και Ζάαεφ από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις κρατών -μελών, υπογραμμίζοντας ότι για τον Καγκελάριο της χώρα Ζεμπάστιαν Κουτρς η Συμφωνία αποτελεί την τελευταία πράξη μιας μεγάλης διαφωνίας, ενώ τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία«» αναμένεται να λάβει σύντομα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Le Figarο: «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας»
Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».
Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».
Οuest-France: »Μια ιστορική μέρα»
Η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γαλλία, η Οuest-France αναφέρεται εκτενώς στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και στις προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή τα προσεχή χρόνια. Η Οuest-France κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επίλυση μια διαμάχης που κρατάει σχεδόν τριάντα χρόνια. «Για τους Έλληνες, ο όρος Μακεδονία ανήκει μόνο στην ιστορική τους κληρονομιά και στην ομώνυμη επαρχία του βορρά της πατρίδας τους, πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μερικοί φοβούνται ακόμη ότι το μικρό γειτονικό Βαλκανικό κράτος έχει πρόθεση να διεκδικήσει την ελληνική περιοχή» γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.
Τα Ρωσικά ΜΜΕ
Όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.
Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».
Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών».
Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».
TV5 monde: «Μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις»
«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης».
Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (...) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (...) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.
Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Τουρκικός Τύπος: Δημοκρατία της Μακεδονίας... το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ
Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται με εκτενή άρθρα ο τουρκικός Τύπος.
Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών για την ονομασία και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και στα συγχαρητήρια που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.
Στον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet, η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή. Αφού δίνει ένα σύντομο ιστορικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, η Μακεδονία αναμένεται επίσημα να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Εξάλλου, η Daily Sabah γράφει ότι η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με την πΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία και την Αθήνα να αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «μόνο μερικές δεκάδες αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή» και συμμετείχαν σ’ αυτές.
Ο Βρετανικός τύπος
Σημαντική νίκη για τον «πολιορκημένο» πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζουν οι Timesτην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τίτλο «Ανακούφιση για τον Τσίπρα καθώς οι βουλευτές στηρίζουν τη συμφωνία για την μετονομασία της Μακεδονίας», η εφημερίδα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη 153 από τους συνολικά 300 βουλευτές, αλλά μετά από έντονες συζητήσεις και βίαιες διαμαρτυρίες, και από μία πρόταση μομφής που κόντεψε να ανατρέψει την κυβέρνησή του.
«Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα ανακτά την ιστορία της, τα σύμβολα και την παράδοση» αναφέρουν οι Times, επικαλούμενες τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της Bουλής, πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Επίσης, αναφέρεται σε μήνυμα του κ.Τσίπρα στο twitter μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, που έλεγε πως «σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Σήμερα γράφουμε μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις θα αντικατασταθούν από τη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία».
ΟΙ Financial Times δημοσιεύουν την είδηση της υπερψήφισης της συμφωνίας με τον τίτλο «Η Ελλάδα τελειώνει την διαμάχη συμφωνώντας στην αλλαγή ονομασίας σε Βόρεια Μακεδονία» και σχολιάζοντας ότι βουλευτές μικρών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει νίκη με μικρή διαφορά στη Βουλή.
Η Telegraph γράφει σε τίτλο της: «Η Ελλάδα πετυχαίνει ακατόρθωτη αποστολή ('mission impossible') επικυρώνοντας τη συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Μακεδονία». Αναφέρεται σε μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού με το οποίο χαιρετίζει «μία νέα σελίδα για τα Βαλκάνια» μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας, η οποία αλλάζει το όνομα της «Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία». Υποστηρίζει ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο για την «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κίνηση που - όπως σχολιάζει - ανακόπτει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, αναφέρει, κυριάρχησαν συναισθήματα και κατηγορίες για προδοσία από τους αντίθετους με τη συμφωνία. «Η Μακεδονία θα πρέπει τώρα να προσθέσει επεξηγηματικές πλακέτες στα αγάλματα και στα μνημεία στα Σκόπια και θα πρέπει να απομακρύνει όλα τα σύμβολα του ήλιου της Βεργίνας, αρχαίο σύμβολο που σχετίζεται με την οικογένεια του Μ.Αλεξάνδρου» καταλήγει.
ΠΗΓΗ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου