Σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για την όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα που υπάρχει στις Ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν σκοπό την άσκηση πίεσης για αύξηση του πολεμικού προϋπολογισμού
Αν αφαιρέσεις τις χώρες του Νότου που δαπανούν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ για την ενίσχυση του στόλου της Πολεμικής τους Αεροπορίας -Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα-, οι υπόλοιπες χώρες βλέπουν τα αεροσκάφη τους καθηλωμένα ή τα ετοιμάζουν για τα μουσεία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις χώρες διεκδικούν και επιτελούν ρόλο περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης- με διαφορετική βεβαίως βαρύτητα, με τον ενεργειακό τομέα να χαράζει τις εξοπλιστικές τους προτεραιότητες, με κοινό πεδίο δράσης: Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή...
Την χαρακτηριστική δραματική εικόνα προσφέρουν δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Βρετανία και η Γερμανία. Μπορεί ο Τραμπ να φωνάζει και να θέλει ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολεμικών προϋπολογισμών -για να εξασφαλιστούν παραγγελίες για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, μπορεί η Γερμανική οικονομία να οδεύει τον δρόμο της δόξας απαλλαγμένη από πολεμικές δαπάνες..., αλλά τον παγκόσμιο ρόλο που διεκδικούν, αδυνατούν να παίξουν με τέτοιες πολεμικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθηλωμένο στο έδαφος παραμένει το ένα τρίτο των αεροσκαφών του στόλου της RAF. Μια απίστευτη αποκάλυψη αναφορικά με την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις έκανε η βρετανική ιστοσελίδα της εφημερίδας Mirror. Πιο συγκεκριμένη σύμφωνα με την ιστοσελίδα από τα 434 αεροσκάφη μεταγωγικά, μαχητικά, βομβαρδιστικά εκπαιδευτικά, ειδικών αποστολών μόνο 292 αεροσκάφη αυτή την περίοδο είναι διαθέσιμα για επιχειρήσεις.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι από τα 156 EF-2000 Typhoon, μόνο τα 101 μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα αφού τα υπόλοιπα 55 είτε είναι σε αποθήκευση είτε σε διαφορετικές φάσεις συντήρησης. Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τα υπόλοιπα αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας τα οποία είτε έχουν αποσυρθεί είτε βρίσκονται υπό συντήρηση.
Δύσκολη επίσης είναι η κατάσταση και στο Βρετανικό στρατό ο οποίος πρόσφατα έχασε 20.000 στελέχη του λόγω περικοπών ενώ σύμφωνα με αναλυτές αυτή την περίοδο η οροφή του είναι χαμηλότερο κατά 5.000 στελέχη σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί από την ηγεσία του.
Ανάλογη δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Βασιλικό Ναυτικό το οποίο έχει μειώσει τις ημέρες που αναπτύσσει τα πλοία του στη θάλασσα. Ο λόγος για αυτή την κατάσταση είναι οι σημαντικές περικοπές που έχουν επιβληθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό από την κυβέρνηση κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει ριζικά άμεσα.
Ακόμη χειρότερα όμως είναι τα όσα δημοσιεύονται σχετικά με τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η κατάσταση της Luftwaffe, της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας είναι τραγική και αυτό δεν το λένε μόνο οι αναλυτές, αλλά και τα ίδια τα ανώτατα στελέχη της. Ο Αρχηγός της Luftwaffe, Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz "καίει" τα μαχητικά Panavia Tornado που παρ' όλο που πολλές χώρες τα έχουν στείλει ως εκθέματα σε πολεμικά μουσεία, αποτελούν τον κορμό της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης τους. Το θρυλικό μαχητικό αεροσκάφος Panavia Tornado, το οποίο κοσμεί ήδη με την παρουσία του πολλά μουσεία πολεμικής ιστορίας στις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, αλλά και τη Γερμανία, βρίσκεται ακόμα σε ενεργό υπηρεσία με την Luftwaffe, την Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας. Τα αεροσκάφη Tornado αναπτύχθηκαν από κοινού από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και η παραγωγή νέων αεροσκαφών έχει σταματήσει εδώ και 20 χρόνια, από το 1998.
Τα αεροσκάφη Tornado, μαζί με τα Eurofighter, αποτελούν μέχρι και σήμερα τον κορμό της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και το Βερολίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την αντικατάστασή τους. Μάλιστα, το ζήτημα της επιλογής του αντικαταστάτη τους έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα μεταξύ της ηγεσία της Γερμανικής ΠΑ και της Κυβέρνησης, οδηγώντας ακόμη και στην καθαίρεση της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο πρώην Αρχηγός της Γερμανικής ΠΑ, Karl Müllner, αποστρατεύτηκε στα τέλη Μαίου του 2018, μετά από 6 χρόνια στην θέση του Α/ΓΕΑ επειδή υποστήριζε δημόσια την αγορά των F-35.
Ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας ευνοούν την αγορά των Αμερικανικών F-35, η Airbus προσπαθεί να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράσει τα Eurofighters της. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες στήριξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Η γερμανική Die Welt σε άρθρο-έκκληση προς την Κυβέρνηση αναφέρει ότι "δεν είναι πλέον δυνατό να καθυστερήσουμε με την απόφαση για την αντικατάσταση, καθώς το κόστος εκμετάλλευσης των παλαιών αεροσκαφών αυξάνεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα ανταλλακτικά".
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αρχηγός της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz, παραδέχθηκε ότι θα προτιμούσε να δει το Tornado μόνο σε ένα μουσείο στρατιωτικής ιστορίας και γι' αυτό είναι σημαντικό το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας να επιλύσει γρήγορα το ζήτημα της αντικατάστασης τους.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την αρθρογραφία του Μαίου 2018, μόνο 4 από τα 128 γερμανικά Eurofighter είναι ικανά να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel μόνο μια «χούφτα» από τα Eurofighter που διαθέτει η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία είναι ικανά για επιχειρήσεις καθώς λόγω τεχνικών προβλημάτων μόλις 10 από τα 128 μαχητικά αυτού του τύπου που διαθέτει η Luftwaffe μπορούν να συμμετάσχουν σε αποστολές.
Η δέσμευση που έχει αναλάβει η Γερμανία στο πλαίσιο της Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ, είναι η ύπαρξη 82 μαχητικών έτοιμων να παρέμβουν σε καταστάσεις κρίσης.
Η Γερμανίδα Υπουργός άμυνας Ursula von der Leyen ζήτησε την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει πάρα μόνον 5,5 δισ. για την επόμενη τετραετία με τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας να φθάνει τα 39 δισ. ευρώ (2018)
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι θα υποχρεωθεί να διακόψει τουλάχιστον δυο διεθνείς αμυντικές συμφωνίες εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού και αυτές θα είναι η σχεδιαζόμενη συμφωνία για υποβρύχια με την Νορβηγία αλλά και η προγραμματισμένη αγορά 6 αεροσκαφών μεταφοράς C130 Hercules.
Πάντως μια σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για την όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα που υπάρχει στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν σκοπό την άσκηση πίεσης για αύξηση του πολεμικού προϋπολογισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου