Ναύσταθμος Σαλαμίνας: Τι συνέβη με τον θάνατο του ΕΠΟΠ στη Φρεγάτα ΨΑΡΑ; Η εικόνα που μας μεταφέρουν στελέχη είναι διαφορετική από την ανακοίνωση του ΓΕΝ
Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη
Το δραματικό περιστατικό χθες στην φρεγάτα ΨΑΡΑ, με τον θάνατο 39χρονου ΕΠΟΠ έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρο το Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο στελέχη του ΠΝ παρουσιάζουν στο Armyvoice.gr μια εικόνα διαφορετική από αυτήν που αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΝ, αναφορικά με την κινητοποίηση για την παροχή πρώτων βοηθειών στον άτυχο επικελευστή.
Η ανακοίνωση του ΓΕΝ ανέφερε τα εξής:
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρωινές ώρες Τρίτης 12 Φεβρουαρίου 2019, ο Επικελευστής Γ. Σ. της φρεγάτας ΨΑΡΑ απώλεσε τις αισθήσεις του ευρισκόμενος εντός πλοίου.
Στον Υπαξιωματικό παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και ενέργειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικού του πλοίου, του Αρχηγείου Στόλου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας.
Ακολούθως διακομίσθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Για το συμβάν έχουν ενημερωθεί οι οικείοι του, ενώ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών έχουν αναληφθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες.
Το Πολεμικό Ναυτικό εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του συναδέλφου μας».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου βρισκόταν η φρεγάτα ΨΑΡΑ όταν έγινε το περιστατικό, η βοήθεια που παρασχέθηκε από το Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας μάλλον δεν ήταν τόσο άμεση όσο αφήνεται να εννοηθεί.
Η φρεγάτα ΨΑΡΑ ζήτησε συνδρομή τραυματιοφορέων απο τα συνορμούντα πλοία.
Τα πλοία ανταποκρίθηκαν στέλνοντας στελέχη δεν ήταν τραυματιοφορείς αλλά είχαν περάσει σχολείο τραυματιοφορέων και είχαν βασικές γνώσεις για ανάνηψη.
Ωστόσο ακόμα και αυτοί πήγαν με καθυστέρηση. Επιπλέον σήμανε συναγερμός για την εξεύρεση ένεσης αδρεναλίνης για να γίνει στον άτυχο ΕΠΟΠ. Άραγε υπήρχε ή όχι στο ΝΝΣ η ένεση;
και βεβαίως ουδείς υπονοεί ότι θα σωζώταν, αφού σαφώς ο άνθρωπος χάθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά και μάλλον ακόμα και η όποια βοήθεια έφθασε αφού εξέπνευσε.
Ωστόσο όλοι ανησυχούν ότι αν συμβεί επόμενο περιστατικό, εάν θα είναι σε θέση να του παρασχεθεί βοήθεια σε πιο σύντομο χρόνο.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «ο άνθρωπος δυστυχώς μπορεί να έφευγε έτσι κι αλλιώς αλλά το δελτίο τύπου του ΠΝ για έγκαιρη παρασχεση βοήθειας απέχει χιλιόμετρα από τον σημερινό παραλογισμό…».
Στηνσ τρατιωτική ορολογία υπάρχουν τα lessons learned. Δηλαδή τα συμπεράσματα που βγάζει κάποιος μετά από κάθε άσκηση, μετά από κάθε περιστατικό, ώστε να διορθωθούν οι ενδεχόμενες αδυναμίες.
Μήπως θα πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτό το περιστατιό ώστε να προλάβουμε το επόμενο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου