Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Συρία: "Ανταρσία" εναντίον των Αμερικανικών από τους κατοίκους της Ράκα

 Μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της πόλης Ράκκα ενάντια στην παρουσία των στρατευμάτων του αμερικανικού στρατού και των συμμαχικών τους στρατευμάτων στην περιοχή, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Σημείωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε κατάσταση επιφυλακής για να καταστείλουν όσους προκαλούν τις διαμαρτυρίες.
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής ασφαλείας της SDF, Hafal Shifo, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στην κατοικημένη περιοχή στην πόλης της Ράκκα, ενώ δύο από τους άντρες του τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά.

Ο Shifo ήταν ένας διαβόητος διοικητής υπεύθυνος για τη σύλληψη και το βασανισμό χιλιάδων πολιτών στην Ράκκα, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναταραχών δυτικά της Ράκκα.

Για αυτό άλλωστε την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική δίοικηση στην περιοχή απέστειλε μια άλλη στρατιωτική συνοδεία σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στους συμμαχικούς μαχητές του στις επαρχίες της Ράκκα και του Χαλεπιού.

"Νέος στρατιωτικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει όπλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και υλικοτεχνικές υποστηρίξεις έφτασε στη Συρία από το Ιράκ μέσω της Simalka", ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος XBER 24.

Ο ιστότοπος ανέφερε επίσης ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός κατευθύνθηκε προς τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας (SDF) στο Ain Issa στη Βόρεια Raqqa και στο Καμπάνι στο βόρειο Χαλέπι.

Συνέχισε να λέει ότι η αμερικανική στρατιωτική συνοδεία έφτασε λίγες μόνο ώρες αφού η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα κρατήσει από 200 μέχρι 400 στρατιώτες στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι 200 ​​αμερικανικά στρατεύματα θα κρατηθούν σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους στο al-Tanf και 200 ​​άλλες σε ασφαλή περιοχή στη βορειοανατολική Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε έναν ανώνυμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν περίπου 200 στρατιώτες στη βάση al-Tanf και περίπου 200 στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία για ειρηνευτικούς σκοπούς.

Το σώμα αυτό των τετρακοσίων στρατιωτών θα αποτελεί μέρος μιας συνολικής δύναμης 800-1.500 δυτικών στρατιωτών στη Συρία, ενώ τα υπόλοιπα θα παρασχεθούν από τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Ο ίδος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να συμμετέχουν σε συνομιλίες σχετικά με τη δημιουργία και τη συμμετοχή στη διατήρηση μιας ασφαλούς ζώνης (safe zone) στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική της ανάπτυξη, η οποία δεν έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αντιτίθεται επίσης από τη συριακή κυβέρνηση, ήταν απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδας Daesh (Ισλαμικός Κράτος στα αραβικά).

Η βάση του Al-Tanf είναι ένα παραδοσιακό ζήτημα τριβής με τη Ρωσία, η οποία κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό ότι έκανε τα στραβά μάτια όταν ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούσαν το έδαφος αυτό που είναι υπό αμερικανικό έλεγχο για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων. Η Μόσχα δήλωσε επίσης ότι το στρατόπεδο προσφύγων Rakban, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Al-Tanf, χρησιμεύει ως στρατόπεδο στρατολόγησης για μαχητές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη Συρία τον Δεκέμβριο του 2018, υπόσχεται να φέρει περίπου 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες πίσω στην πατρίδα τουςι. Ο λόγος για την κίνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι συνεχίζουν να αναβάλλουν την αρχική υπόσχεση του Αμερικανού ηγέτη για πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία. Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι το ΙΚ νικήθηκε. Παρ' όλα αυτά η πραγματική απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων αναβάλλεται συνεχώς. Αυτή την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος είπε ότι μερικά από τα στρατεύματά του θα παραμείνουν στη Συρία, θα ονομαστούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» - έναν τίτλο που έχουν μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Σαρά Σάντερς ανακοίνωσε ότι μια μικρή "ειρηνευτική ομάδα" περίπου 200 στρατιωτών θα παραμείνει στη Συρία "για ένα χρονικό διάστημα" μετά την αποχώρηση των στρατιωτών από το αραβικό κράτος.

Ο Τράμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί αντιστροφή της υπόσχεσής του να αποσυρθεί πλήρως από τη Συρία, την οποία αποκάλεσε «άμμο και θάνατο» τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, 400 στρατιώτες είναι και πάλι το ένα πέμπτο των 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων που υπηρετούν επί του παρόντος στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου