Παρά την κατάσταση της υγείας του ασθενή, την οποία διαπίστωσαν και οι δομές υγείας της Λέσβου όπου τον παρέπεμψε η οργάνωση, παρά τη διάγνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι χρειάζεται νοσηλεία, ο ασθενής κρατήθηκε προς απέλαση στο κέντρο κράτησης της Μόριας
Το αίτημά σοβαρά ασθενή μετανάστη για άσυλο εξετάστηκε και απορρίφθηκε στη Λέσβο και όχι στην ενδοχώρα, όπως προβλέπει η ευρωτουρκική συμφωνία. Η κινητοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν συγκίνησε τις Αρχές ούτε ως προς την αναβολή της ημερομηνίας απέλασής του (18/4). Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στις αρχές να ερευνήσουν κάτω από ποιες συνθήκες επιτράπηκε η εκδίωξη και βάλλουν ξανά κατά της «τυφλής» εφαρμογής μιας συμφωνίας εξαιρετικά προβληματικής σε περιπτώσεις ευάλωτων συνανθρώπων.
Κάθε περιθώριο σκληρότητας, αν όχι απανθρωπιάς, φαίνεται ότι εξάντλησαν οι ελληνικές αρχές στην περίπτωση σοβαρά ασθενή μετανάστη από τη νοτιοανατολική Ασία, για τον οποίο η διάγνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που τον παρακολουθούσαν το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο, αναφέρει ότι δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δεν μπορεί να ταξιδέψει και χρειάζεται να νοσηλευτεί εξαιτίας του πολύ σοβαρού προβλήματος ψυχικής υγείας που παρουσιάζει.
Το πρόβλημα της υγείας του, το γεγονός ότι βρισκόταν στην πιο ευάλωτη κατάσταση που μπορεί να φτάσει κανείς, δεν το θεώρησε σημαντικό η Ελληνική Αστυνομία.
Τουλάχιστον όχι τόσο σημαντικό όσο το γεγονός ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα απορρίφθηκε σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.
Παραμένει βέβαια το ερώτημα γιατί η αίτησή του για άσυλο εξετάστηκε στη Λέσβο, τη στιγμή που εξαιρούνται οι ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες από τη γρήγορη διαδικασία στα νησιά, που προβλέπει η ευρωτουρκική συμφωνία, και άρα ο ασθενής θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί στην ενδοχώρα για να έχει την κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία και για να εξεταστεί εκεί η αίτησή του για άσυλο.
Ούτε αυτό το ερώτημα φαίνεται να απασχόλησε την ΕΛ.ΑΣ.
Παρά την κατάσταση της υγείας του ασθενή, την οποία διαπίστωσαν και οι δομές υγείας της Λέσβου όπου τον παρέπεμψε η οργάνωση, παρά τη διάγνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι χρειάζεται νοσηλεία, ο ασθενής κρατήθηκε προς απέλαση στο κέντρο κράτησης της Μόριας.
Οπως πληροφορήθηκαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η απέλασή του ορίστηκε για τις 18 Απριλίου. Η οργάνωση αποφάσισε να κινητοποιηθεί για να ευαισθητοποιήσει τις ελληνικές αρχές και να τις φέρει προ των ευθυνών τους.
Απευθύνθηκε προφορικά και γραπτά στην Ελληνική Αστυνομία και στον Συνήγορο του Πολίτη και επισκέφτηκε τη Λέσβο στις 17 Απριλίου, επιδιώκοντας συνάντηση με τις Αρχές και επικοινωνώντας διαρκώς μαζί τους την ίδια και την επόμενη μέρα.
Τίποτα δεν στάθηκε ικανό να κάμψει την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. ή να καθυστερήσει την εκτέλεσή της, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει κάποια βελτίωση της υγείας του ασθενή.
«Ο ασθενής μας, δεδομένων των σοβαρών ιατρικών του αναγκών, δεν θα έπρεπε να τεθεί υπό κράτηση, ούτε να απελαθεί, καθώς σύμφωνα με την ιατρική ομάδα μας δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει. Επιπλέον, θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την επανεισδοχή στην Τουρκία». Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Η απέλαση πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου, στέλνοντας σε μια άγνωστη χώρα έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να ταξιδέψει και να αυτοεξυπηρετηθεί, διακόπτοντας βίαια τη σχέση που είχε αναπτύξει εδώ με τους γιατρούς και τη θεραπεία που δεχόταν, πετώντας τον έξω από το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας και φροντίδας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι απευθύνουν έκκληση στις Αρχές να ερευνήσουν άμεσα κάτω από ποιες συνθήκες επιτράπηκε η απέλαση στην Τουρκία του συγκεκριμένου ατόμου σε αυτή την κατάσταση.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την υγεία και την ασφάλεια του ασθενούς μας, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση από τον προηγούμενο μήνα και τελικά απελάθηκε στην Τουρκία στις 18 Απριλίου.
»Ως ιατρική οργάνωση δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου λήφθηκε η απόφαση αυτή ή τη διαδικασία της απέλασης.
»Ωστόσο, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι ο ασθενής μας, δεδομένων των σοβαρών ιατρικών του αναγκών, δεν θα έπρεπε να τεθεί υπό κράτηση, ούτε να απελαθεί, καθώς σύμφωνα με την ιατρική ομάδα μας δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψει.
»Επιπλέον, δεδομένης της τεκμηριωμένης ιατρικής ευαλωτότητάς του, θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την επανεισδοχή στην Τουρκία.
»Από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν πάψει να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που έχει στις ζωές των ανθρώπων. Με το συγκεκριμένο περιστατικό απέλασης αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η ανησυχία μας είναι δικαιολογημένη.
»Οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση ευαλωτότητας σε σύντομο διάστημα από την άφιξή τους στα πέντε νησιά, όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
»Ωστόσο, έχουμε δει ότι η διαδικασία αξιολόγησης και τα κριτήρια για τον ορισμό των ευάλωτων είναι ασαφή και πολύπλοκα, με αποτέλεσμα η αξιολόγησή τους να είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματική. Η περίπτωση του ασθενούς μας δείχνει καθαρά τα κενά του συστήματος ασύλου όσον αφορά τον προσδιορισμό της ευαλωτότητας.
»Το γεγονός ότι κάποιος τόσο ευάλωτος, με τεράστιες ανάγκες στο κομμάτι της ψυχικής του υγείας, τέθηκε υπό κράτηση στη Λέσβο και στη συνέχεια απελάθηκε στην Τουρκία καταδεικνύει την αποτυχία του συστήματος το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει τους ευάλωτους ανθρώπους και δείχνει τις ολέθριες επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στα πιο ευάλωτα άτομα», δηλώνει η οργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου