Οι Αμερικάνοι κλιμακώνουν επικίνδυνα την κατάσταση!
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην συνεχίσει τον Μάιο τις εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε εισαγωγείς να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμφώνησαν να αναλάβουν εγκαίρως δράση για να εξασφαλίσουν ότι καλύπτεται η παγκόσμια ζήτηση καθώς όλο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, και στόχος του είναι «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» ιρανικού πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Από την αρχή Μαΐου, οι χώρες αυτές -η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα- θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.
Η Ουάσιγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο.
Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Το "εμπάργκο" (εμπορικός αποκλεισμός) κι οι οικονομικές κυρώσεις είναι εχθρική πολεμική ενέργεια σε βάρος όλων των λαών (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία, κι Ελλάδα) !!! Την προηγούμενη φορά που οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει εμπάργκο στην Ιαπωνία (ειδικά στο πετρέλαιο) με αφορμή την αποικιακή εισβολή και τις θηριωδίες στη Κίνα το 1941, οι Ιάπωνες εξαναγκάστηκαν να επιτεθούν "προληπτικά" στον αμερικανικό ναύσταθμο στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάϊ για να εξουδετερώσουν τον αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της αγγλο-ολλανδικής εταιρείας ΒΡ στην Ινδονησία που ήταν ολλανδική αποικία, και για να φτάσουν ως εκεί, αναγκαστικά εισέβαλλαν και κατέλαβαν τη γαλλική (αποικία) Ινδοκίνα, το βασίλειο της Ταϋλάνδης (υπό βρετανική προστασία), τη βρετανική αποικία της Μαλαισίας με τη Σινγκαπούρη, και τις Φιλιππίνες υπό την προστασία (προτεκτοράτο) των ΗΠΑ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή