Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1919 στο Ελαιοχώρι Αχαΐας. Ο πατέρας του Χρήστος Παπαδόπουλος, ήταν δάσκαλος και οπαδός του Γεωργίου Παπανδρέου, του γέρου της δημοκρατίας. H μητέρα του, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, ήταν κόρη του κτηματία Αλκιβιάδη Παπαδόπουλου και είχε έναν ακόμη γιο από προηγούμενο γάμο. Ο Παπαδόπουλος πέρασε τα παιδικά του χρόνια μαζί με τα δύο του αδέρφια στο Ελαιοχώρι, ώσπου η οικογένεια μετακόμισε στην Πάτρα.
Το 1937 φοιτούσε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και ακολούθησαν σπουδές στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου.
Όταν ξέσπασε ο ελληνοιταλικός πόλεμος, πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και αργότερα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, καθώς πήρε μέρος στην οργάνωση Μίδας 614 του συνταγματάρχη Τσιγάντε.
Την ίδια περίοδο, οι Σύμμαχοι τον έστειλαν ως πληροφοριοδότη στα Τάγματα Ασφαλείας και οργάνωσε το Τάγμα της Πάτρας που τελούσε υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Κουρκουλάκου. Αργότερα συμμετείχε στην «Οργάνωση Χ» του Γεωργίου Γρίβα, ενώ το 1944, οι Βρετανοί πράκτορες τον βοήθησαν να διαφύγει στη Μέση Ανατολή, όπου και του απονεμήθηκε ο βαθμός του υπολοχαγού.
Τότε λέγεται ότι εντάχθηκε στην αντικομουνιστική ομάδα ΕΝΑ (Ένωση Νέων Αξιωματικών), στην οποία ήταν ηγέτης ο αντισυνταγματάρχης Καραγιάννης. Το 1945 η οργάνωση ΕΝΑ και άλλες συγχωνεύτηκαν στον ΙΔΕΑ και ο Γ. Παπαδόπουλος υπήρξε από τα πρώτα στελέχη της μυστικής οργάνωσης αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Ο Παπαδόπουλος ανέπτυξε συνωμοτική παρακρατική δράση και κατείχε θέσεις-κλειδιά τη δεκαετία του '50. Ο Ψυχρός πόλεμος ήταν στο αποκορύφωμα και o Καραμεσίνης και Πιουριφόι είχαν σημαντική παρέμβαση στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Την περίοδο εκείνη ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου πέρασε από ειδική εκπαίδευση και έγινε πράκτορας της CIA. Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο David Binder, το 1952 εργαζόταν για λογαριασμό της CIA και εισέπραττε μεγάλο μισθό.
Ανέπτυξε αντικομμουνιστική δράση και υπήρξε στρατοδίκης στη δίκη του Μπελογιάννη που συντάραξε τη χώρα. Το 1959 τοποθετήθηκε στην ΚΥΠ και ήταν συνδετικός κρίκος με τη CIA. Eίχε ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του σχεδίου «Περικλής», σύμφωνα με το οποίο ο στρατός θα έκανε επέμβαση προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά της Ε.Δ.Α. η οποία το 1958 είχε καταφέρει να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. Η δράση των στρατιωτικών και το σχέδιο Περικλής αποκαλύφθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου στη Βουλή, στις 23 Φεβρουαρίου 1965.
Στις 9 Ιουνίου του 1965 ασκήθηκε δίωξη στους εμπλεκόμενους στο «Σχέδιο Περικλής», ανάμεσα στους οποίους ήταν και αντισυνταγματάρχης ο Γ. Παπαδόπουλος, με την κατηγορία «επί παραβάσει καθήκοντος, εκδόσει αθεμίτων διαταγών και ηθική αυτουργία σε πράξεις αποβλέπουσας την νόθευση του εκλογικού φρονήματος του λαού».
Δύο ημέρες μετά ήρθε στο φως η υπόθεση του σαμποτάζ του Έβρου για την οποία του ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία, ωστόσο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες χάρη στον αντισυνταγματάρχη στρατιωτικής δικαιοσύνης, Θεμιστοκλή Δηματάτη. Είχε ήδη συμβεί η Αποστασία και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας. Το 1966 ο Παπαδόπουλος διορίστηκε από το ΓΕΣ τμηματάρχης στο 4ο Επιτελικο γραφείο του ΓΕΣ. Από τότε ξεκίνησε να σχεδιάζει το πραξικόπημα, μαζί με τους Παττακό, Μακαρέζο και άλλους 26 αξιωματικούς. Σύμφωνα με έκθεση της CIA τον Φεβρουάριο του 1966 ο Παπαδόπουλος ερεύνησε το ενδεχόμενο πραξικοπήματος:
"Λίγο πριν από τη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου 1966, ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ήρθε στην Αθήνα και επικοινώνησε με τους άλλους συνταγματάρχες. Συζήτησαν το ενδεχόμενο οργάνωσης πραξικοπήματος εφόσον κρινόταν αναγκαίο για να αποτραπούν εκδηλώσεις βίας που θα προκαλούνταν από την ΕΔΑ ή και τον Γεώργιο Παπανδρέου κατά τη συγκέντρωση. Ο Παπαδόπουλος είπε στους στρατιωτικούς με τους οποίους είχε επαφές, πως ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Γρηγόριος Σπαντιδάκης τον είχε καλέσει στην Αθήνα".
Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 η Αθήνα "σείστηκε" από τα τανκς που κατευθύνονταν προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, όμως οι συνταγματάρχες αποφάσισαν να παρακάμψουν τις εκλογές και έπιασαν στον ύπνο της δημοκρατική κυβέρνηση. Ο Παπαδόπουλος ενεργοποίησε το σχέδιο Προμηθεύς κινητοποίηση Στρατού σε περίπτωση εισβολής Σοβιετικών στρατευμάτων σε ελληνικό έδαφος) και 100 τεθωρακισμένα βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας. Οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στυλιανός Πατακός, κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία. Από τότε και για τα υπόλοιπα 7 χρόνια της χούντας ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναφερόταν ως «Αρχηγός της Επανάστασης» και «Πρόεδρος της Εθνικής Κυβερνήσεως»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου