Φωτό: ICRC
Τα ξημερώματα της 7ης Μαρτίου, το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού στη Σάμο ενημερώθηκε για ναυάγιο με μετανάστες στα ανατολικά του νησιού. Σε μια βάρκα επέβαιναν 12 άτομα, τα οποία βρέθηκαν στο νερό, παρ’ όλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ένας άντρας και τα δίδυμα παιδιά του, ηλικίας τεσσεράμισι ετών, ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα.
Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από το προσφυγικό, όμως στο ανατολικό Αιγαίο άνθρωποι που επιχειρούν το πέρασμα από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, συνεχίζουν να πνίγονται. Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και ο καιρός βελτιώνεται, οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν, το ίδιο όμως και ο αριθμός των πνιγμένων και των αγνοούμενων.
Τα στατιστικά είναι θλιβερά. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019, περισσότεροι από 400 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο. Το 2018, ο αριθμός των αγνοουμένων έφτασε συνολικά τα 2.277 άτομα. Από αυτά, οι 174 αγνοούνται στο Αιγαίο, ενώ μόνο στην Ελλάδα, τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότεροι από 1.000 σοροί μεταναστών παραμένουν χωρίς να έχουν αναγνωριστεί. Από το 2016, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας. Την τελευταία τριετία, η ICRC έχει λάβει περισσότερα από 340 αιτήματα αναζήτησης μεταναστών, που χάθηκαν σε διάφορα ναυάγια στο Αιγαίο και τους οποίους αναζητούν οι οικογένειες τους. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν παιδιά.
Η μαύρη στατιστική του προσφυγικού πρόκειται να συζητηθεί στις 4 το απόγευμα σήμερα στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η συζήτηση είναι μια πρωτοβουλία της αποστολής στην Αθήνα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και σε αυτή αναμένεται να πάρουν μέρος ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και ειδικοί επιστήμονες, εξετάζοντας τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης των μη ταυτοποιημένων σορών μεταναστών και της καταγραφής των αγνοουμένων. Μεταξύ των ομιλητών, πρόκειται να είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η επικεφαλής της αποστολής της ICRC στην Ελλάδα Monica Zanarelli, ο ιατροδικαστής της ελληνικής αποστολής της ICRC, Κωνσταντίνος Κούβαρης, κι ένας εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον Έβρο, που λέγεται και το «ποτάμι των φαντασμάτων». Από το 2000 έως το 2016, συνολικά 350 μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από την ελληνική όχθη του ποταμού. Συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές δεν υπάρχει, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα της τραγωδίας – το πιθανότερο είναι ότι έχει εντοπιστεί αντίστοιχος αριθμός νεκρών. Ο πυθμένας του ποταμού είναι λασπώδης και το δέλτα του πολυδαίδαλο, έτσι πολλοί νεκροί δεν εντοπίζονται ποτέ. «Όλα τα παραπάνω, με κάνουν να πιστεύω ότι από το 2000 έως σήμερα, στον ποταμό Έβρο έχουν πνιγεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι», έχει πει στο VICE ο ιατροδικαστής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καθηγητής Παύλος Παυλίδης.
Πριν το DNA, υπάρχουν τα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται στο σώμα ή τα ρούχα των πνιγμένων μεταναστών. Ο λασπώδης πυθμένας του Έβρου μπορεί να κρατήσει για μήνες τις σορούς, που όταν μετακινηθούν, συνήθως μετά από κάποια πλημμύρα, δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν με απλή οπτική αναγνώριση. Σε αυτήν την περίπτωση, τα προσωπικά αντικείμενα είναι το πρώτο στοιχείο για την ταυτοποίηση: κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, κάρτες, συνταγές φαρμάκων, φωτογραφίες διαβατηρίων. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ώστε να κλείσει η πληγή που μένει ανοιχτή», σημειώνει στο VICE η Φραγκίσμα Μεγαλούδη, υπεύθυνη επικοινωνίας της αποστολής της ICRC στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, από στοιχεία που διατέθηκαν στο VICE, προκύπτει ότι η ICRC μαζί με το ελληνικό τμήμα του Ερυθρού Σταύρου, μεσολάβησε σε 756 περιπτώσεις τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. «Επίσης, λάβαμε 268 νέα αιτήματα για τον εντοπισμό συγγενών μεταναστών. Από αυτά, τα 55 έχουν ήδη επιλυθεί», λένε μέλη της αποστολής της ICRC στην Αθήνα. Φωτογραφίες και στοιχεία ατόμων που αναζητούν συγγενείς τους είναι αναρτημένα στη σελίδα Trace the Face.
Μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση της ICRC με τίτλο «Κάτι περισσότερο από Αριθμοί». Όταν οι άνθρωποι αγνοούνται, τότε μετατρέπονται σε αριθμούς. Πίσω όμως από κάθε αγνοούμενο, υπάρχει μια οικογένεια που ανησυχεί και δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί στους αγαπημένους της.
Την Παρασκευή πρόκειται να βρεθεί στην Αθήνα ο καπετάνιος του πλοίου Mare Liberum, το οποίο έπλεε το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο, όμως οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου του την περασμένη εβδομάδα. Το Mare Liberum παρακολουθεί τις μετακινήσεις στη θάλασσα και συλλέγει στοιχεία για τις επιχειρήσεις των διωκτικών Αρχών στο Αιγαίο, προκειμένου να αποφευχθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εξασφαλιστεί η ασφαλή διέλευση όλων, όπως λένε τα μέλη του πληρώματος. Η συζήτηση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο City Plaza.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου