Του Νίκου Μπέλλου nbellos@naftemporiki.gr
Στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ -μετά τις ΗΠΑ- σε δαπάνες για την άμυνα (σε ποσοστό του ΑΕΠ) βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η συμμαχία.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΝΑΤΟ που βασίζεται σε στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Kομισιόν, αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μόνο 7 κράτη-μέλη πραγματοποίησαν ετήσιες δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ. Οι υπόλοιπες δεν έφτασαν αυτό το ποσοστό, παρότι υπάρχει σχετική δέσμευση σε νατοϊκό επίπεδο.
Τις ψηλότερες δαπάνες για την άμυνα τις είχαν οι ΗΠΑ με 3,42% του ΑΕΠ, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 2,24%. Οι άλλες 5 χώρες που έπιασαν το όριο του 2% ήταν η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λετονία. Η Τουρκία με 1,89% έμεινε οριακά κάτω από τον στόχο.
Μόνο το 12,5% στον εξοπλισμό
Πάντως, η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τη δεύτερη δέσμευση που υπάρχει και η οποία προβλέπει ότι από τις συνολικές δαπάνες για την άμυνα το 20% πρέπει να διατίθεται στους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα διέθεσε το 12,5% για αυτό τον σκοπό. Αντίθετα η Τουρκία στον τομέα αυτό έπιασε τον στόχο διαθέτοντας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς το 38,6% των συνολικών δαπανών της για την άμυνα. Πρώτη στην κατηγορία αυτή.
Σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις για τις ετήσιες δαπάνες της Ελλάδας για την άμυνα φτάνουν τα 4,624 δισ. δολάρια (σε σταθερές τιμές 2015) το 2019, έναντι 4,522 δισ. το 2018.
Οι δαπάνες της Τουρκίας ανέρχονται σε 18 δισ. δολάρια, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το 2018. Η Ελλάδα διαθέτει 105.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό και η Τουρκία 435.000, ενώ η χώρα μας δαπανά το 69,56% του αμυντικού της προϋπολογισμού για το προσωπικό και η Τουρκία το 46,75%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου