Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Συμφωνία για το κοίτασμα ΑΦΡΟΔΙΤΗ: τα πετρέλαια που θα έφερναν την Ειρήνη έφεραν την Απειλή του Πολέμου

Σαφή ένδειξη της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων»χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κοινοπραξία Noble Energy-Shell-Delek Drilling για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», η οποία εκτιμάται ότι σε χρονική περίοδο 18ετίας μπορεί να φέρει έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να τα υπερασπιστεί.
Η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε το κυπριακό Δημόσιο με την κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy (ΗΠΑ), Dalek Group (Ισραήλ) και Shell (Ολλανδία) προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κυπριακό κράτος και 43% για την κοινοπραξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, το κυπριακό Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές.

Επίσης, η συμφωνία, εκτός από τη διανομή των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγυπτο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συμφωνία «δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη συμφωνία αυτή».

Όπως λέει, δεν μπορεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά και οι εταιρείες της κοινοπραξίας να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στα βόρεια του νησιού και «είναι συνιδιοκτήτες του», συνεπώς η Τουρκία «θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της και τη θέση αρχών που έχει εκφράσει όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού. Η Τουρκία διεκδικεί μέρος των οικοπέδων 1, 4, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει ήδη ένα εξορυκτικό πλοίο τον Μάιο ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ακόμη ένα τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου