Ο Αγγος στο εδώλιο. Πίσω του, συγκατηγορούμενοί του για τη δολοφονία Φύσσα. EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.
(Κείμενο: Γιώτα Τέσση, ΕφΣυν, 21/6/2019)
Δεκατρείς χρυσαυγίτες παίρνουν τις θέσεις τους ο ένας δίπλα στον άλλον στο εδώλιο του κατηγορουμένου και τα βλέμματα όλων όσοι βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου στρέφονται στη Μάγδα Φύσσα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τα μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο.
Ο Ι. Αγγος, ο πρώτος χρυσαυγίτης που απολογήθηκε για τη δολοφονία Φύσσα, επέλεξε να καλύψει την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης παίρνοντας πίσω όσα είχε καταθέσει προανακριτικά και μη διστάζοντας να κατηγορήσει ανακριτή και δικηγόρο ότι τον… ανάγκασαν να ψευδομαρτυρήσει για να μην προφυλακιστεί. Μόνο που, όπως του επισήμανε η έδρα, όταν τα κατέθετε ήταν ήδη προφυλακισμένος. «Εσπασε» η Μάγδα Φύσσα όταν αντίκρισε τον δολοφόνο του γιου της.
Λίγη ώρα αργότερα μπαίνει στην αίθουσα με αστυνομική συνοδεία ο Γ. Ρουπακιάς, κάθεται δίπλα στον πυρηνάρχη Πατέλη και η Μάγδα Φύσσα ξεσπάει αλλά ζητάει να μη διακοπεί η διαδικασία.
Οταν η πρόεδρος της έδρας κηρύσσει την έναρξη των απολογιών, από το εδώλιο λείπουν τέσσερις κατηγορούμενοι (μεταξύ των οποίων ο Γ. Δήμου, που έχει καταγγείλει ότι δέχτηκε απειλές από τη Χρυσή Αυγή και αποχώρησε από την οργάνωση) και βέβαια εντός της δικαστικής αίθουσας δεν είναι κανένας από τους κατηγορούμενους βουλευτές, ούτε καν ο Ι. Λαγός, που επιλέγει να μη σταθεί δίπλα «στα έμπιστά του παιδιά», όπως τα αποκαλούσε.
«Να προσέλθει ο Ιωάννης Αγγος». Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο πρώτος κατηγορούμενος που απολογείται είναι εκείνος που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 ειδοποίησε τους συναγωνιστές του για την παρουσία του Παύλου στην καφετέρια «Κοράλι», για να ενεργοποιηθεί το τάγμα εφόδου, το οποίο συγκροτήθηκε άμεσα με το επιτακτικό μήνυμα του Πατέλη «Ολοι τώρα τώρα τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα» και κατέφτασε στο σημείο με πορεία μηχανών και αυτοκινήτων.
Αντιφάσεις
«Ημουν ένας απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, στα γραφεία της Νίκαιας πήγα πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, υπεύθυνος εκεί ήταν ο Πατέλης και γραμματέας ο Τσακανίκας», ξεκίνησε την απολογία του Ι. Αγγος και στη συνέχεια κλήθηκε να περιγράψει πού ήταν και τι έκανε τη μέρα της δολοφονίας.
Υποστήριξε, λοιπόν, ότι το απόγευμα της 17/9/2013 ήταν στα γραφεία της Νίκαιας, απ’ όπου αποχώρησε στις 20.30 και στις 21.45 πήγε στην καφετέρια «Κοράλι», που βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από το σπίτι του, για να παρακολουθήσει αγώνα του Ολυμπιακού.
«Η καφετέρια ήταν γεμάτη, δύο θέσεις ήταν μόνο άδειες και ειδοποίησα τον γείτονά μου Τσαλίκη (σ.σ. επίσης κατηγορούμενο και μέλος της Νίκαιας) να έρθει. Μετά από κάνα δεκάλεπτο, άρχισε η πίσω παρέα να μας ενοχλεί, ήταν η παρέα του συχωρεμένου του Παύλου, τον οποίο πρώτη φορά έβλεπα. Ελεγαν “έξω οι φασίστες από το Κερατσίνι, το Κερατσίνι είναι δικό μας”. Γυρνούσα, τους κοιτούσα και σταματούσαν. Υστερα από λίγο πάλι τα ίδια».
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι στο ημίχρονο αποφάσισε να φύγει, «είχα ενοχληθεί από αυτά που έλεγαν, αλλά δεν πρόλαβα επειδή εκείνη την ώρα μπήκαν δέκα άτομα και κάθισαν στην παρέα του Φύσσα».
Ο ισχυρισμός του προκάλεσε τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου, κυρίως όταν ο κατηγορούμενος είπε ότι από τον χώρο αποχώρησε πριν από τη λήξη του αγώνα και ενώ η παρέα του Φύσσα παρέμενε στο ίδιο σημείο.
«Αν θέλει κάποιος να φύγει από κάπου φεύγει. Αλλον τρόπο δεν είχατε να φύγετε; Τελικά, όμως, όταν επιλέξατε να φύγετε δεν είχε αλλάξει κάτι», επισήμανε η Μαρία Λεπενιώτη.
Ακόμη πιο επίμονες ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε ο κατηγορούμενος για τα τηλεφωνήματα που αντάλλαξε με συγκατηγορούμενούς του πριν και μετά τη δολοφονία.
Ο Αγγος παραδέχτηκε όλα τα τηλεφωνήματα, δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει αλλιώς, αφού είναι όλα καταγεγραμμένα. Αλλά, προσπαθώντας να τα δικαιολογήσει, ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε με τους Μιχάλαρο και Καλαρίτη επειδή έφτιαχναν τα χαρτιά για το καταστατικό ενός νέου σωματείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου εργάζονται.
Ομως, το συγκεκριμένο καταστατικό είναι μέρος της δικογραφίας -το έχει προσκομίσει ο ίδιος ο Ι. Λαγός- και έχει υπογραφεί στις 3/9/2013, δηλαδή 14 μέρες πριν από τη μέρα που ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το έφτιαχναν ακόμα…
Οσο για τους ισχυρισμούς του ότι μίλησε με τον Χρυσαφίτη για τον Ολυμπιακό και με τον Καζαντζόγλου για κάποια φυλλάδια που θα μοίραζαν σε ομιλία Μιχαλολιάκου, χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της προέδρου: «Με όλους αυτούς ήσασταν μαζί στα γραφεία της Νίκαιας δύο ώρες πριν και εσείς είστε σε μια καφετέρια που έχει πολύ κόσμο, θόρυβο, δύο τηλεοράσεις, δικαιολογούνται τόσα τηλεφωνήματα;»
Χρειάστηκαν επίσης δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να πει ότι ενημέρωσε τον Καζαντζόγλου πως «είναι εδώ κάποιοι που μας ενοχλούν» και στην ουσία να παραδεχτεί ότι ειδοποίησε τους συναγωνιστές του για την παρουσία του Παύλου.
Έωλοι ισχυρισμοί
Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να θολώσει τα νερά όταν ισχυρίστηκε ότι το μήνυμα που έλαβε από τον Πατέλη και καλούσε άμεσα στα γραφεία ήταν πριν από τις 23.00, δηλαδή πριν από το τηλεφώνημα στο οποίο ενημέρωσε τον Καζαντζόγλου για την παρουσία του Φύσσα στο «Κοράλι».
Ομως, από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου έχει προκύψει ότι ο Αγγος τηλεφωνεί στον ιεραρχικά ανώτερό του και υπεύθυνο ασφαλείας των γραφείων της Νίκαιας Ι. Καζαντζόγλου στις 23.19, ο οποίος επικοινωνεί με τον πυρηνάρχη Πατέλη.
Μετά την επικοινωνία με τον περιφερειάρχη του Λαγό, ο Πατέλης στέλνει στις 23.30 το μήνυμα που ενεργοποιεί το τάγμα εφόδου. Η ανάλυση των κλήσεων καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Αγγου και ρίχνει στο κενό την προσπάθειά του να αποσυνδέσει το τάγμα από τη δολοφονία του Παύλου και να τη φορτώσει μόνο στον Ρουπακιά.
Παράλληλα, ενώ σύμφωνα με τρεις αυτόπτες μάρτυρες ο Αγγος δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το «Κοράλι», ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πήγε σπίτι του πριν από το τέλος του αγώνα και «κατέβηκα με τις πιτζάμες όταν άκουσα τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα. Ρώτησα έναν αστυνομικό και μου είπε πως “μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά”».
Ετσι εξήγησε και τα τηλεφωνήματα που ακολούθησαν: ότι πήρε τον Πατέλη για να μάθει τι έγινε με τον Ρουπακιά, «τον οποίο τον ήξερα από τα γραφεία», ενώ επικαλέστηκε μια οικονομική διαφορά που είχε με τον Αναδιώτη για να δικαιολογήσει τη μεταμεσονύχτια επικοινωνία τους.
Αναιρεί την κατάθεσή του
Στην ουσία χθες ο κατηγορούμενος Αγγος επέλεξε να καλύψει την οργάνωση, την οποία είχε καρφώσει στην προανακριτική του κατάθεση δηλώνοντας ότι «παρασύρθηκα από τη Χρυσή Αυγή, δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό ή με πρακτικές που τον εκφράζουν και δεν θέλω να τους ξαναδώ στα μάτια μου».
Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον ανακριτή Γεωργουλέα ότι, σε συνεννόηση με τον τότε δικηγόρο του, κ. Γλύκα, του ζήτησε να ψευδομαρτυρήσει: «Μου είπε να πω ότι είχα εντολές από τον Λαγό και ότι είπα στον Καζαντζόγλου να φέρει κόσμο για να μην προφυλακιστώ, για να μπορέσω να ξαναδώ τη γυναίκα μου και το παιδί μου».
Ο εξωφρενικός ισχυρισμός προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου που θύμισε στον κατηγορούμενο ότι «αυτά που λέτε καταχωρούνται όλα, τα πάντα» και επισήμανε: «Σας ζήτησαν να ψευδομαρτυρήσετε για να μην προφυλακιστείτε; Μα αυτά τα καταθέτετε την 1η Νοεμβρίου, όταν ήσασταν ήδη προφυλακισμένος…».
Αυτά βέβαια ο Αγγος τα καταθέτει και στη συμπληρωματική απολογία του, όπου αναφέρει: «Ζήτησα να προσέλθω ενώπιόν σας για να τονίσω ακόμα μια φορά ότι δεν έχω καμία σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής».
■ Η απολογία του Ι. Αγγου συνεχίζεται σήμερα στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και θα ακολουθήσουν οι απολογίες των συγκατηγορουμένων του με αλφαβητική σειρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου