EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Tην τραμπούκισε αστυνομικός επειδή επιχείρησε να βοηθήσει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, την δίκασαν για απείθεια!
Απολύτως ενδεικτική μερικών από τις σημαντικότερες παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η δικαστική περιπέτεια που πέρασε -με αίσιο, ευτυχώς, τέλος αφού αθωώθηκε- η δικηγόρος Μαρία Χαρτοκόλλη, η οποία είδε αστυνομικό να χειροδικεί εναντίον της επειδή επιχείρησε να βοηθήσει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και στη συνέχεια, αντί να δικαστεί ο αστυνομικός, βρέθηκε να δικάζεται η ίδια για «απείθεια», διότι δεν βοήθησε το έργο της ΕΛ.ΑΣ.!
Ηταν μια μάλλον περίεργη, ασυνήθιστη έστω, υπόθεση αυτή που δικαζόταν την Τετάρτη στο Α’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών. Eξίσου περίεργες φαίνονται η στάση της έδρας και ορισμένες παρατηρήσεις της εισαγγελέα, αναντίστοιχες με την πρότασή της για αθώωση και την αθωωτική εν τέλει απόφαση. Kαι ακόμα πιο περίεργα ακούγονται όσα προηγήθηκαν της δίκης, αρχής γενομένης από το απόγευμα της 25ης Ιουλίου 2016, όταν κατηγορήθηκε από την αστυνομία η δικηγόρος Μαρία Χαρτοκόλλη για απείθεια, επειδή, λέει, δεν συνέδραμε στην εκτέλεση εισαγγελικής εντολής να μεταφερθούν τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι Αφγανοί από την Υπηρεσία Ασύλου στη ΓΑΔΑ.
Πρόκειται για τρεις ανηλίκους που είχαν προσφύγει μέσω της συνηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΔΑ) καταγγέλλοντας πλείστες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
Η κ. Χαρτοκόλλη παρείχε τότε εθελοντικά νομική συνδρομή στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν νομικής συνδρομής που υλοποιούσε η «Πλειάδες - Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και βρισκόταν στην υπηρεσία Ασύλου για να συνδράμει άλλη ασυνόδευτη ανήλικη πρόσφυγα. Συνάδελφοί της βρίσκονταν στην υπηρεσία για να συνδράμουν νομικά στις συνεντεύξεις των τριών ανήλικων Αφγανών για τη διαδικασία ασύλου. Οι συνεντεύξεις τελικά αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης διερμηνέα.
Στο μεταξύ η εισαγγελέας Ανηλίκων ενημέρωσε με έγγραφο την υπηρεσία Ασύλου ότι εγκρίθηκε η τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλη δομή, αλλά ζήτησε να μεταφερθούν πρώτα στη ΓΑΔΑ για να δώσουν καταθέσεις.
Το χρονικό
Οπως εξιστόρησε τα περιστατικά στο δικαστήριο η κ. Χαρτοκόλλη, ειδοποιήθηκε από τους συναδέλφους της για το έγγραφο της Εισαγγελίας και πήγε να βοηθήσει. Είχαν προσπαθήσει να βρουν στο τηλέφωνο την εισαγγελία Ανηλίκων και τον εισαγγελέα Υπηρεσίας για να διευκρινίσουν γιατί καλούνται να δώσουν καταθέσεις οι ανήλικοι, αν ήταν απλώς μάρτυρες ή θεωρούνταν ύποπτοι, και να κάνουν το καθήκον τους να τους ενημερώσουν για τα δικαιώματά τους. Το τηλέφωνο δεν απαντούσε και η κ. Χαρτοκόλλη σκέφτηκε να στείλουν φαξ στην Εισαγγελία, ζητώντας ενημέρωση.
Οσο το συζητούσαν, άκουσε τον έναν από τους δύο άντρες με πολιτικά που βρίσκονταν στον χώρο -κατάλαβε ότι ήταν οι αστυνομικοί που είχαν έρθει για να μεταφέρουν τα παιδιά στη ΓΑΔΑ- να λέει: «Τι τα θέλετε αυτά; Εγώ τα παιδιά θα τα πάρω όπως και να ’χει. Τι νομίζετε, θέλουμε το κακό τους;»
Απορημένες οι δικηγόροι, του απάντησαν ότι τα παιδιά θα πήγαιναν στη ΓΑΔΑ, ωστόσο δεν τον εμπόδιζε σε κάτι ένα ερώτημα στην Εισαγγελία όσο περίμεναν τα παιδιά να πάρουν τα δελτία της αίτησης ασύλου, τα οποία αποτελούν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.
«Κάνουμε απλά τη δουλειά μας» είπε η κ. Χαρτοκόλλη. Η απάντηση του αστυνομικού ήρθε απροειδοποίητα -η κ. Χαρτοκόλλη δεν είχε προλάβει να πληροφορηθεί πως οι αστυνομικοί είχαν από νωρίς δείξει επιθετική συμπεριφορά: «Κάτσε κάτω, ρε»!
«Τον κοίταξα στα μάτια και του είπα: “Δεν θα μου μιλάτε στον ενικό και δεν θα μου δίνετε εντολές”. Μου το είπε άλλες τρεις φορές, “κάτσε κάτω, ρε”, και με πλησίασε σε απόσταση στήθους με όλο του το εκτόπισμα. Του γύρισα την πλάτη και είπα στα κορίτσια «ας στείλουμε το έγγραφο και ας μη δώσουμε συνέχεια»» διηγήθηκε στην απολογία της.
Οι συνάδελφοί της έφυγαν για τη ΓΑΔΑ, ώστε να είναι παρούσες όταν φτάσουν τα παιδιά, και η ίδια έμεινε πίσω για να πάρει το αποδεικτικό αποστολής του φαξ και να ζητήσει διευκρινίσεις για τις συνεντεύξεις που είχαν αναβληθεί.
Δεν πρόλαβε να ζητήσει από τη διερμηνέα να πει στα παιδιά για το έγγραφο και, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο με την πρόεδρο των Πλειάδων, Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, βλέπει τον αστυνομικό να πιάνει από το μπράτσο το ένα παιδί και να το τραβάει βίαια.
«“Για ποιο λόγο τραβάτε το παιδί μ’ αυτό τον τρόπο;” τον ρωτάω. Με το που το λέω, με αρπάζει από τα δύο μπράτσα και με κοπανάει στον τοίχο. Αντέδρασα ως δικηγόρος, ζήτησα τα στοιχεία του. Η Ηλέκτρα μού φώναζε από το τηλέφωνο να ζητήσω τον υπηρεσιακό του αριθμό. Δεν τα έδινε και μετά από λίγο με απείλησε ότι, αφού επιμένω, θα με πάει για απείθεια και αυτόφωρο» είπε η δικηγόρος.
Πέντε ώρες κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ χωρίς να της πουν οι αστυνομικοί τον λόγο. Δεν δέχτηκαν τη διερμηνέα που ήταν παρούσα στο περιστατικό. Αρχικά δεν δέχονταν και τις άλλες δικηγόρους, ούτε τους πήραν ποτέ κατάθεση, παρόλο που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Κατάθεση δεν πήραν ούτε από τα παιδιά.
Η κ. Χαρτοκόλλη κατήγγειλε εγγράφως τα αδικήματα σε βάρος της και ζήτησε, μεταξύ άλλων, να γίνει άμεση διερεύνηση με ενεργοποίηση του κλιμακίου που διερευνά την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία έρευνα, παρότι τα αδικήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα και παρότι τα έγγραφα βρίσκονται στη δικογραφία της χθεσινής δίκης και τέθηκαν επανειλημμένα σε γνώση των αρχών.
Αντιθέτως, η Εισαγγελία Πρωτοδικών κάλεσε την κ. Χαρτοκόλλη να απολογηθεί, χωρίς να της γνωστοποιήσει για ποια πραγματικά περιστατικά.
«Για την απείθεια που τελέσατε εκείνη την ημέρα», της είπαν, χωρίς να της πουν τις πράξεις, όπως σημειώνει. Επειδή η κατηγορούμενη είναι δικηγόρος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Αντεισαγγελία Εφετών, ως ειδικής δωσιδικίας.
Η Αντεισαγγελία δεν έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, αλλά συνέταξε κατηγορητήριο και παρέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο. Αλλά ποιο ήταν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται; Από τον νόμο δεν προκύπτει η υποχρέωση της δικηγόρου να συνδράμει την αστυνομία στη μεταφορά των παιδιών. Αντιθέτως, υποχρέωσή της ήταν να παρέχει νομική συνδρομή στα ανήλικα παιδιά, το οποίο και έκανε. Ακόμα και να είχε κάνει όσα της καταλογίζει το κατηγορητήριο, δεν θα είχε διαπράξει αδίκημα.
Με άλλα λόγια, όπως το σημείωσε η εισαγγελέας της έδρας στην αθωωτική της πρόταση, το αδίκημα δεν στοιχειοθετείται. Ή, όπως παρατήρησε η έδρα, «γιατί καθόμαστε όλη μέρα σήμερα εδώ χωρίς να υπάρχει αδίκημα;» Πράγματι!
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν θέσει στο αρχείο υποθέσεις όπως τα πολύνεκρα ναυάγια στο Φαρμακονήσι ή στο Αγαθονήσι και δεν προχώρησαν στη διερεύνηση της κατηγορίας κατά του αστυνομικού. Γιατί λοιπόν παρέπεμψαν να δικαστεί μια δικηγόρος-υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ένα κατηγορητήριο στο οποίο δεν στοιχειοθετείται αδίκημα;
Η δίκη ανέδειξε και άλλα ερωτήματα. Γιατί το δικαστήριο δεν άσκησε δίωξη για ψευδορκία κατά των δύο μαρτύρων αστυνομικών, όπως το ζήτησε η υπεράσπιση, ούτε καν τους κράτησε μέχρι το τέλος της δίκης, όπως συνηθίζεται, εφόσον περιέπεσαν σε αντιφάσεις σε σχέση με τις καταθέσεις τους στην ανάκριση;
Ο ένας είπε πρώτη φορά στο δικαστήριο ότι δεν βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό, αλλά εμπιστεύεται όσα του μετέφερε ο συνάδελφός του. Είναι ο ίδιος που φαίνεται στο κατηγορητήριο να δίνει κατάθεση για περισσότερες από δυόμισι ώρες για το περιστατικό, ενώ ο αστυνομικός που έπαιρνε την κατάθεση βρισκόταν σε διπλανό γραφείο και κωλυσιεργούσε να πάρει καταθέσεις από τις δικηγόρους, όπως επισημαίνει η κ. Χαρτοκόλλη.
Ο άλλος αστυνομικός, που καταγγέλλεται ότι χτύπησε τη δικηγόρο, κατέθεσε ότι αυτή αυτοτραυματίστηκε στην προσπάθειά της να αποφύγει τη σύλληψη, ενώ στο κατηγορητήριο καταθέτει ότι «δεν χτύπησε κάπου όταν έκανε την απότομη κίνηση να αποφύγει τη σύλληψη».
Προκλητικές ερωτήσεις
Αίσθηση προκάλεσαν και οι ερωτήσεις της εισαγγελέα της έδρας προς την κατηγορούμενη και προς μάρτυρες υπεράσπισης. «Μιλάτε πολύ. Το ίδιο πολύ μιλούσατε και τότε;» «Γιατί έπρεπε να ενημερώσετε τους κατηγορούμενους για τα δικαιώματά τους; Δεν θα τους ενημέρωναν στη ΓΑΔΑ;» «Γιατί δεν χτύπησε ο αστυνομικός και εσάς, τις άλλες δικηγόρους;»
Απάντησε η μάρτυρας: «Δεν είπαμε ότι ήταν και ο Εξολοθρευτής! Η επιθετικότητά του κλιμακώθηκε και εκδηλώθηκε σε βία όταν βρέθηκε μόνος με την κατηγορούμενη, τα παιδιά και τη διερμηνέα, που θεωρούσε ότι δεν μετρά ο λόγος τους».
«Η δίκη άφορά όλο το νομικό μας σύστημα, καθώς αναδεικνύονται δομικές παθογένειές του. Νομική υποχρέωση των δικηγόρων είναι να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των εντολέων τους. Οταν λοιπόν ένας υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί τους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, δικάζεται με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες για πράξεις που δεν συνιστούν καν ποινικά αδικήματα αλλά υπερασπιστικά του καθήκοντα, τότε βάλλεται το ίδιο το δικαίωμα στη νομική υπεράσπιση. Επιβεβαιώνεται έτσι, δυστυχώς, η πρόσφατη έκθεση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ανησυχητικά και στην Ελλάδα η παρεμπόδιση του έργου των υπερασπιστών», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η κ. Χαρτοκόλλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου