Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Κωνοφάγος για… λωτοφάγους: Περί εξορύξεων και 400.000 θέσεων εργασίας στην Κρήτη



ΣΧΟΛΙΟ: 
Markos Daskalakis 
 Σε αυτήν εδώ τη σελίδα φαίνεται πως σε όλη τη Νορβηγία απασχολούνται 170.000 οπότε πως προκύπτει το 400.000 μόνο για την Κρήτη; https://www.norskpetroleum.no/en/economy/employment/
Κωνοφάγος για… λωτοφάγους: Περί εξορύξεων και 400.000 θέσεων εργασίας στην Κρήτη 
Του Μάριου Διονέλλη
«Σε 20 με 25 χρόνια θα έχουμε γύρω στις 400.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Κρήτης». Κρατήστε το νούμερο γιατί τα νούμερα έχουν αξία και λένε πολλά…
Η δήλωση ανήκει στον καθηγητή Ηλία Κονοφάγο, που είναι μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. (Το γιατί η Ακαδημία Αθηνών έχει «Επιτροπή Ενέργειας» και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η επιτροπή αυτή θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ).
Για τον κ. Κονοφάγο πάντως τα πράγματα είναι πιο σαφή, αφού από το βιογραφικό του ιδίου διαβάζουμε πως είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρίας Flow Energy S.A., μιας εταιρίας δηλαδή που κερδίζει από την έρευνα και την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων. Ωραία πράγματα και ξεκάθαρα χωρίς περιστροφές. Και η ιδιότητα του ακαδημαϊκού έρχεται ως κερασάκι.

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει πως είναι «Eisenhower Fellow των ΗΠΑ στον τομέα της Οικονομίας Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων και ειδικότερα του Ενεργειακού Τομέα». Η Αδελφότητα Αιζενχάουερ (EISENHOWER FELLOWS) αποτελεί ένα αμερικανικό lobby που «εμπνέει τους ηγέτες, να σκεφτούν δημιουργικά για να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους» και ιδρύθηκε στο όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. (Αυτού που επί των ημερών του ευδοκίμησε ο Μακαρθισμός και γιγαντώθηκε ο αντικομμουνισμός).

Ας γυρίσουμε όμως στον κύριο Κονοφάγο, ο οποίος έχει διατελέσει και Γενικός Διευθυντής των ΕΛΠΕ στον τομέα της Έρευνας & Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων ενώ έχει διεθνή παρουσία με πλέον των 200 επιστημονικών ανακοινώσεων (πάντα από το βιογραφικό του).

Είναι να απορεί κανείς πώς παρά την τεράστια εμπειρία του και την επιστημονική του κατάρτιση δίνει τόσο αστήρικτες και εξωπραγματικές υποσχέσεις. Εκτός αν έχουμε όλοι τυφλωθεί μπροστά στα πετροδολάρια που έρχονται και δεν βάζουμε κάτω τους αριθμούς για να δούμε τί μας ξημερώνει.

Δεν είναι ακριβώς σαφές αν συνειδητοποιεί και ο ίδιος τι υπόσχεται, ώστε να αποφασίσουμε και εμείς αν είναι καλύτερα να κάνει λάθος ή να λέει ψέματα.

Πάμε ξανά στη δήλωση: «Σε 20 με 25 χρόνια θα έχουμε γύρω στις 400.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Κρήτης». Μάλιστα παρακάτω λέει πως στην αρχή θα είναι 3.000, μετά θα γίνουν 12.000, μετά 16.000 και μέσα σε τέσσερα – πέντε χρόνια, οι θέσεις εργασίας θα εκτοξευθούν στις 400.000.

Ερώτηση: Ξέρει ο κύριος καθηγητής πόσος είναι ο πληθυσμός της Κρήτης;

Απάντηση: Με βάση την απογραφή του 2011 στην Κρήτη ζουν 623.065 κάτοικοι.

Από αυτούς «οικονομικά ενεργοί», δηλαδή εργαζόμενοι, είναι λιγότεροι από τους μισούς, οι 269.873 αφού οι υπόλοιποι είναι παιδιά – μαθητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές κτλ.

Συνεπώς, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής στην Κρήτη υπάρχουν λιγότεροι από 300.000 εργαζόμενοι σε ΟΛΟΥΣ τους κλάδους της οικονομίας της Κρήτης.

Ο κύριος Κονοφάγος όμως υπόσχεται πως σε 20 με 25 χρόνια θα υπάρχουν 400.000 εργαζόμενοι ΜΟΝΟ στον κλάδο των Εξορύξεων και της Ενέργειας.

Θέλετε λίγα στοιχεία ακόμα;

Από την υπάρχουσα κατανομή του εργατικού δυναμικού της Κρήτης, πάντα με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ένας «φυσιολογικός» για τα δεδομένα του νησιού καταμερισμός των εργαζομένων στους επιμέρους κλάδους της κρητικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα το 16% των εργαζόμενων της Κρήτης απασχολούνται στο εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), το 15% στον Τουρισμό , άλλο τόσο περίπου και στη Γεωργία – Αλιεία, ενώ ένα ποσοστό 7% στον κλάδο των Κατασκευών. Στη Δημόσια Διοίκηση απασχολείται περίπου το 8% των εργαζόμενων, όσοι και στην Εκπαίδευση ενώ στον κλάδο Υγείας το 6%. Στον τομέα της Μεταποίησης απασχολείται το 6% και στον τομέα των Μεταφορών περίπου το 4%. (Απομένει ένα 15% που διαιρείται σε μικρότερους κλάδους όπως τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, τα μέσα ενημέρωσης, τα λατομεία, ο τραπεζικός κλάδος κτλ.) Στον τομέα της Ενέργειας και υπό τον τίτλο: «Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» απασχολείται, πάντα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόλις το 0,6 του εργατικού δυναμικού της Κρήτης, δηλαδή περίπου 1.600 άνθρωποι.

Αυτούς τους 1.600, ο κ. Κονοφάγος φιλοδοξεί να τους κάνει 400.000 σε 20 με 25 χρόνια. Υπόσχεται δηλαδή αύξηση των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο κατά περίπου… 25.000%

Ερχεται η ώρα να αναλογιστούμε τι προτιμάμε. Να λέει ψέματα ο κ. Κονοφάγος ή απλά να κάνει λάθος υπολογισμούς; Ας διαλέξει ο ίδιος.

Φαντάζεστε μια Κρήτη με 400.000 εργαζόμενους στον κλάδο των υδρογονανθράκων; Και πως ακριβώς το έχετε φανταστεί κύριε καθηγητά;

Θα πάνε ΟΛΟΙ οι σημερινοί εργαζόμενοι (περίπου 300.000) ΟΛΩΝ των άλλων κλάδων στους υδρογονάνθρακες; Θα μείνει κανείς να δουλεύει στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στον τουρισμό, στη γεωργία; (Και πάλι με αυτό το σενάριο θα πρέπει να έρθουν και ακόμα 100.000 για να φτάσουμε τους 400.000 μόνο στους υδρογονάνθρακες).

Ή μήπως θα μείνει ως έχει το εργατικό δυναμικό του νησιού και θα έρθουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ 400.000 κάτοικοι στην Κρήτη για να δουλέψουν στους υδρογονάνθρακες; Και θα έρθουν μόνοι τους; Θα έχουν μαζί τους μη ενεργό οικονομικά πληθυσμό (π.χ. παιδιά) ή δεν θα τους επιτραπεί να κάνουν; Που θα ζουν και τι θα τρώνε όλοι αυτοί κύριε καθηγητά; Υδρογονάνθρακες μήπως;

Συγχωρήστε με αλλά και τα δύο σενάρια μοιάζουν εφιαλτικά. Μήπως έχετε φανταστεί την Κρήτη όπως τις ατελείωτες κινεζικές εργατουπόλεις με τους ανθρώπους να ζουν σε κουτιά και κοντέινερ; Μήπως φανταστήκατε τους Κρητικούς ως ιθαγενείς που είναι ικανοποιημένοι και με δυο καθρεφτάκια για να προσκυνήσουν τους μάγους των πετρελαϊκών εταιριών;

Το γράφω όσο πιο καλοπροαίρετα μπορώ. Μήπως να ξαναδείτε τα νούμερά σας και να μας ξαναμιλήσετε με μια άλλη ευκαιρία για τις πραγματικές επιπτώσεις του πετρελαϊκού παροξυσμού που υπηρετείτε;

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κονοφάγου στην Τηλεόραση CRETA:





Και εδώ μια σύντομη παρέμβαση για τα περιβαλλοντικά θέματα και τους κινδύνους από τις εξορύξεις (στο ίδιο δελτίο Ειδήσεων) – (Οι «ακραίες θέσεις» όπως τις περιγράφει αργότερα ο κ. Κονοφάγος).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου