Δυο γυναίκες στο αμερικανικό κογκρέσο, η Ιλχάν Ομάρ και η Ρασίντα Τλαιμπ, ύψωσαν το ηθικό τους ανάστημα απέναντι στην διακομματική απόφαση για την καταδίκη του κινήματος BDS που μάχεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Την περασμένη εβδομάδα η Ομάρ εισήγαγε στη Βουλή των αντιπροσώπων ψήφισμα υπερασπιζόμενη το κίνημα BDS.
«Εισάγουμε αυτό το ψήφισμα το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις αμερικανικές αξίες. Συγκεκριμένα βασίζεται στα δικαιώματα που προέρχονται από τη πρώτη τροποποίηση του συντάγματος αναφορικά με το μποϊκοτάζ», είπε η Ομάρ στο δίκτυο Al-Monitor. «Και ήρθε η στιγμή να εξηγήσουμε γιατί στηρίζουμε ένα μη βίαιο κίνημα όπως είναι το BDS».
To ψήφισμα της δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία των Δημοκρατικών, οι οποίοι στήριξαν ψήφισμα που καταδικάζει το κίνημα BDS.
Tο ΒDS αποτελεί ένα μη βίαιο κίνημα, που ιδρύθηκε το 2005 από 170 ενώσεις Παλαιστινίων, πολιτικά κόμματα, δίκτυα προσφύγων και γυναικείες συλλογικότητες και έχει κερδίσει τέτοιο κύρος που είχε προταθεί για το νόμπελ Ειρήνης.
Εμπνευσμένο από το κίνημα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, το BDS καλεί σε μια μη βίαια πίεση στο Ισραήλ μέσω του μποϊκοτάζ σε κάθε οργανισμό που σχετίζεται με το Ισραήλ, της απόσυρσης των επενδύσεων από ισραηλινές επιχειρήσεις και την επιβολή κυρώσεων στην χώρα, μέχρι το Ισραήλ, πρώτον, να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και δεύτερον να δώσει ένα τέλος στην στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης. Τρίτον το κίνημα στοχεύει στην άρση του καθεστώτος απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων με την αναγνώριση σε αυτούς ίσων δικαιωμάτων.
Το κίνημα δεν έτυχε θετικής αποδοχής από την πολιτική ελίτ των ΗΠΑ εξαιτίας των στενών της δεσμών με τα λόμπι που είναι υπέρ του Ισραήλ αλλά δύο νέοι αντιπρόσωποι στο Κονγκρέσο, η Ιλχάν Ομάρ και η Ρασίντα Τλαίμπ, στηρίζουν ανοιχτά το BDS και συχνά δέχονται επιθέσεις λόγω αυτής της θέσης από βουλευτές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.
O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος στο αμερικανικό Κογκρέσο, Έλιοτ Ένγκελ, δεν έκανε δεκτά τα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων για απομάκρυνση της Ομάρ από την επιτροπή αλλά έχει κατηγορήσει την ίδια για την «πρόκληση μιας άθλιας, αντισημιτικής προσβολής». Αυτό ειπώθηκε αφού η Ομάρ είπε: «Θέλω να μιλήσω για την πολιτική επιρροή σε αυτή τη χώρα που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να ασκούν πιέσεις προς την υποταγή σε μια ξένη χώρα».
Το νομοσχέδιο εναντίον του κινήματος BDS, εισήχθη στο Κογκρέσο από τους ρεπουμπλικάνους Μπράντλει Σνάιντερ και Λι Ζέλντιν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου