Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Κύπρος: Συνδιαχείριση Φυσικού Αερίου προωθεί η Βρετανία

Κύπρος: Συνδιαχείριση Φυσικού Αερίου με την Τουρκία προωθεί η Βρετανία – Προσπαθεί να να φρενάρει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων 

Παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο εκδηλώνει η Βρετανία στις Βρυξέλλες, με προφανή στόχο να φρενάρει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας ή έστω να «ξεδοντιάσει» τα δρομολογούμενα μέτρα.
Το Foreign Office πλασάρει την πρόταση Τσαβούσογλου για κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί μέσω «διαλόγου» και παρακάμπτοντας προκλητικά το γεγονός ότι η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, Βρετανοί διπλωμάτες έθεσαν δύο επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για τη δήθεν «ορθότητα» των θέσεών τους:

1. Υποστήριξαν ότι ενδεχόμενα ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας θα αυτοεγκλωβίσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια διαδικασία που δύσκολα θα μπορεί να ανακληθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, φροντίζοντας να υπενθυμίσουν και τη συμφωνία Βρυξελλών – Αγκυρας στο προσφυγικό που ως γνωστόν «καίει» τα κράτη-μέλη και κυρίως τη Γερμανία…

2. Παράλληλα, διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι εάν ληφθούν ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας, τότε ίσως δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποκτά πλεονέκτημα, κάτι που σύμφωνα με τους Βρετανούς δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει εποικοδομητικά τόσο για την εκτόνωση της έντασης, όσο και για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος…

Η ΕΕ δρομολογεί λίστα μέτρων

Στις Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και Κομισιόν δρομολογούν τη λίστα ενδεχόμενων μέτρων, για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποίησαν ήδη συντονιστική συνάντηση, και σύντομα αναμένεται να υποβάλουν τις προτάσεις τους, προς τα γραφεία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Υπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, που έχουν αναλάβει συντονιστικό ρόλο.

Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Κομισιόν ανέβαλε τον υψηλό πολιτικό διάλογο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, αναφορικά με τα ζητήματα γεωργίας, κάτι που ενδιέφερε ιδιαίτερα την Αγκυρα, για οικονομικούς κυρίως λόγους.


Ο πολιτικός διάλογος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Παρασκευή, κάτι όμως που δεν έγινε. Οπως έλεγαν στον ΑΝΤ1 κοινοτικές πηγές, η αναβολή του πολιτικού διαλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για θέματα γεωργίας, μπορεί να εκληφθεί ως προπομπός των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν, βάζοντας στο ψυγείο τις υψηλές πολιτικές συναντήσεις, λόγω της εισβολής της Αγκυρας στη κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος θέλει μέτρα τον Ιούλιο

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία στοχεύει στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατόν, προσβλέποντας σε υλοποίηση του σχεδιασμού της, είτε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Ιουλίου, είτε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να ορίσει η Φινλανδική Προεδρία στις 18 Ιουλίου.

Το θέμα χειρίζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει επιβάλει συσκότιση γύρω από τις επαφές και τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος της Κύπρου είναι όπως τα δρομολογούμενα μέτρα δεν εξαντληθούν απλώς στο πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων και στον τερματισμό των συναντήσεων υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Αν και τα εν λόγω μέτρα έχουν τη δική τους σημασία και ουδόλως υποτιμούνται, γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επαρκής απάντηση στην τουρκική εισβολή, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι γι αυτό τον λόγο που θεωρείται απαραίτητη η υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής για λήψη και «στοχευμένων μέτρων», τα οποία παραπέμπουν ευθέως και σε κυρώσεις, που δυνητικά θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά της ίδιας της Τουρκίας, εταιριών ή/και προσώπων που ενέχονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Κάτι πάντως που δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά όπως επανειλημμένα μεταδώσαμε, απαιτεί χρόνο, όπως άλλωστε και στην περίπτωση της Ρωσίας για το Ουκρανικό.
Ασταμάτητη η Βρετανία

Το Λονδίνο είναι κυριολεκτικά ασταμάτητο στη προσπάθεια εξυπηρέτησης των στόχων της Αγκυρας κόντρα στη Λευκωσία, σε όλα τα επίπεδα.

Πριν από μερικές βδομάδες, στο Στρασβούργο, ηγήθηκε προσπάθειας κλεισίματος της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, στηρίζοντας την Τουρκία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προφανής στόχος ήταν η εξουδετέρωση των θετικών συνεπειών της υπόθεσης Λοϊζίδου, αναδεικνύοντας τη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» του ψευδοκράτους ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος, κάτι που θα είχε αρνητικές συνέπειες για την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε όλο το φάσμα του περιουσιακού.

Στη ψηφοφορία που έγινε, 21 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με πρώτο βιολί τη Βρετανία, τοποθετήθηκαν υπέρ του κλεισίματος της υπόθεσης Λοϊζίδου, ενώ μόλις πέντε κράτη-μέλη ψήφισαν εναντίον.

Η υπόθεση Λοϊζίδου δεν έκλεισε πάντως και «η παρτίδα σώθηκε» την υστάτη για τη Λευκωσία, καθώς 19 κράτη-μέλη τήρησαν αποχή, με αποτέλεσμα η πρόταση για κλείσιμο της υπόθεσης να μην συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους.

Τα 21 κράτη που ψήφισαν υπέρ των θέσεων της Τουρκίας για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου είναι τα εξής: Ανδόρα, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

Εναντίον του κλεισίματος της υπόθεσης ψήφισαν μόνο 5 χώρες: Κύπρος, Αρμενία, Ελλάδα, Σερβία, Άγιος Μαρίνος.

Αποχή τήρησαν τα εξής 19 κράτη: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Γεωργία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Μολδαβία, Βόρειος Μακεδονία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου