Οι ΗΠΑ ήδη βρίσκονται σε πόλεμο με το Ιράν, με την προσπάθεια που κάνουν να αφανίσουν οικονομικά τη χώρα. Αν οποιαδήποτε άλλη χώρα προσπαθούσε να κάνει κάτι παρόμοιο στις ΗΠΑ, χωρίς τη στήριξη του ΟΗΕ ή κάποια άλλη δικαιολογητική βάση που προέρχεται από το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ θα ξεκινούσαν πόλεμο.
Οι επιλογές του Ιράν είναι σαφώς πιο περιορισμένες καθώς είναι μια μικρή, αδύναμη χώρα του Τρίτου Κόσμου. Αυτές οι χώρες όμως οι οποίες δεν διαθέτουν ισχυρά συμβατικά όπλα συνήθως απαντούν με αντισυμβατικές μεθόδους.
Ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον του Ιράν παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τηρούσε τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 και το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης – Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – όπως αναγώρισε η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν πριν από την αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία καθώς και τις κυρώσεις, που ο ίδιος επέβαλε, ήταν 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την μέρα (αποτελούσε τον έκτο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο) ενώ τον Ιούνιο του 2019 οι εξαγωγές του έφτασαν μόλις τα 300.000 βαρέλια την μέρα, αποτελώντας πλέον τον 27ο εξαγωγέα στον κόσμο.
Η οικονομία του Ιράν αυξήθηκε το 2016 κατά 12,9% μετά την υπογραφή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της συμφωνίας για τα πυρηνικά με την Τεχεράνη και την άρση των κυρώσεων εναντίον του.
Το 2019, και ως συνέπεια των κυρώσεων των ΗΠΑ η οικονομία του Ιράν αναμένεται να συρρικνωθεί σε ποσοστό 6%.
Το δίκτυο Aljazeera ανέφερε πως «το (εθνικό νόμισμα) ριάλ κατέρρευσε κατά 60% τον τελευταίο χρόνο. Ο πληθωρισμός είναι στο 60% ενώ οι τιμές στα τρόφιμα και φάρμακα ανέβηκαν κατά 40% ως 50%».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυρώσεις από τον Τραμπ είναι μονομερείς. Δεν έχουν καν εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ ούτε έχουν γίνει δεκτές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είναι ένα είδος οικονομικού αποκλεισμού. Αποκλεισμοί σαν αυτόν αποτελούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, νόμιμη αιτία πολέμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου