ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση και στους πολεμικούς ανταγωνισμούς στην Αν. Μεσόγειο
Την Πέμπτη 27 Ιουνίου, υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων. Στη σχετική εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κοινοπραξίας Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τις νέες συμφωνίες, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κομμάτι της ελληνικής επικράτειας το οποίο έχει, ήδη, παραχωρηθεί για εξορυκτική δραστηριότητα.
Το έδαφος είναι, πλέον, στρωμένο για την επικύρωσή τους από τη νέα Βουλή, με δεδομένη την πλατιά διακομματική στήριξη στη συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή του ελληνικού κράτους.
Επιπλέον, η δήλωση του κ. Σταθάκη ότι έτσι «ενισχύεται η παρουσία της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου» αποτελεί ευθεία παραδοχή της σχέσης που έχει αυτή η επιλογή με το επικίνδυνο «παιχνίδι» των ανταγωνισμών, μεταξύ των κρατών της περιοχής -και όχι μόνο-, για τον έλεγχο των ΑΟΖ, των κοιτασμάτων και των δικτύων μεταφοράς. Ο πρωθυπουργός ήταν, άλλωστε, πιο ξεκάθαρος, συνδέοντας τις συμβάσεις με τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ, κόντρα στις επιδιώξεις του τουρκικού κράτους. Μόνο που οι ανταγωνισμοί δε μένουν στη σφαίρα της διπλωματίας και των διακηρύξεων, αλλά επεκτείνονται -συχνότατα- σε πολεμικές συρράξεις ή σε απειλή πολεμικών συρράξεων, προϊόν των οποίων είναι και τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα των τελευταίων χρόνων.
Ενίσχυση της «παρουσίας της Ελλάδας» σημαίνει διαρκή στρατιωτικοποίηση και μια κοινωνία που ζει και αναπνέει στη σκιά του κινδύνου μιας πολεμικής σύρραξης, διαρκώς ευάλωτη στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλεία και στη ξενοφοβία. Αν και ποτέ δεν ομολογείται, ο απώτερος στόχος αυτής της προπαγάνδας είναι να πειστούμε ότι αξίζει να δώσουμε τις ζωές μας για τα κέρδη της Exxon Mobil, της Total, των ΕΛΠΕ, της Energean κ.λπ., γιατί «όλοι θα κερδίσουμε από τις εξορύξεις». Πρόκειται για μια προπαγάνδα έντεχνα διανθισμένη με το μύθο της ανάπτυξης, που θα φέρει -υποτίθεται- τη συλλογική και την ατομική ευημερία. Μόνο που σε αυτά τα σενάρια οι πολίτες δε διακρίνουν πουθενά την ικανοποίηση των δικών τους πραγματικών αναγκών.
Αντίθετα, τις τελευταίες δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουμε δει ποια ακριβώς είναι τα κέρδη για τις τοπικές κοινωνίες, από αυτές τις πολιτικές: οικολογική καταστροφή, ακραία φτώχεια, εσωτερική μετανάστευση, πόλεμος και προσφυγιά. Σήμερα, βλέπουμε στα νερά της Μεσογείου εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων να προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία, που παρόμοιες γεωστρατηγικές επιδιώξεις επέβαλαν στις χώρες τους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους -πολλές φορές- με τις απάνθρωπες, ξενοφοβικές πολιτικές των διαφόρων Σαλβίνι της ηπείρου μας. Τα Μπαζιλικάτα της γειτονικής Ιταλίας και η νότια Αλβανία, περιοχές πολύ κοντινές, είναι εδώ για να μας θυμίζουν το πως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και, ιδιαίτερα, η καταστροφική μέθοδος του fracking μετατρέπουν ολόκληρες περιοχές σε τόπους αφιλόξενους για τους ίδιους τους κατοίκους τους.
Η αντίσταση, συνεπώς, στους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και σε όλη την Αν. Μεσόγειο, είναι φυσικό να ξεπερνά κατά πολύ τη στενά περιβαλλοντική θεώρησή τους. Για το λόγο αυτό, δηλώνουμε τη συμμετοχή μας και καλούμε:
στην αντιπολεμική πορεία και συγκέντρωση στη Βουλή και
στη διαμαρτυρία έξω από την Ιταλική πρεσβεία,
την Τετάρτη 10/07, στις 18:30 και 20:00, αντίστοιχα
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ath-stop-mining.blogspot.com - ath.stop.mining@gmail.com
f/b: Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου