Διαβάστε επίσης:
Αύξηση Στρατιωτικής Θητείας στους 12 μήνες ή τρέχει κάτι άλλο;
diktiospartakos.blogspot.comΑύξηση θητείας και κίνητρα για εθελοντική στράτευση γυναικών
Νέα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας έρχονται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Υπό το βάρος της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού, η νέα πολιτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων φέρεται να εξετάζει το σενάριο αύξησης της θητείας στον Στρατό Ξηράς από εννέα σε 12 μήνες ώστε να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη σε Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό.
Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η επιλεκτική στράτευση στα 18 με κίνητρο τη μειωμένη θητεία (π.χ. εννέα ή λιγότερων μηνών) και η εθελοντική στράτευση γυναικών με κίνητρο τη μοριοδότησή τους σε μελλοντικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα σενάρια που εξετάζονται για την ανανέωση του στρατεύματος είναι η πρόσληψη 10.000 επαγγελματιών οπλιτών σε βάθος δεκαετίας, καθώς οι ήδη υπηρετούντες ΕΠΟΠ-ΟΒΑ και ΕΜΘ είναι πλέον μεγαλύτερης ηλικίας.
«Κυνήγι» ανυπότακτων
Καίριας σημασίας θεωρείται και η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων σε ένα πιο λειτουργικό σχήμα με ενοποιήσεις στρατοπέδων, αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης (όπως έγινε με το κλείσιμο των κέντρων στον Στρατό Ξηράς) και άλλα μέτρα που θα τις καταστήσουν περισσότερο αποτελεσματικές εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους.
Πιθανό όμως θεωρείται να ενταθεί και το «κυνήγι» των ανυπότακτων που, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έφταναν τους 30.400 στο τέλος του 2018. Από αυτούς οι 10.000 είναι ανυπότακτοι εσωτερικού και οι υπόλοιποι 20.400 εξωτερικού.
Εκτός από την επιβολή προστίμων είναι πιθανό να επανεξεταστεί και το καθεστώς χορήγησης αναβολών που από ορισμένους στη στρατιωτική ηγεσία θεωρείται αρκετά γενναιόδωρο.
Οσον αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης που εκπλήρωσαν εναλλακτική θητεία μεταξύ 2014 και 2018, αυτοί ανέρχονται σε 596 σε σύνολο 665 σχετικών αιτημάτων που υποβλήθηκαν.
Το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας έρχεται και επανέρχεται την τελευταία πενταετία, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. να μην το συζητά παρ’ ότι είχαν κατατεθεί σχετικές εισηγήσεις.
Εξάλλου, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για την πραγματική αποτελεσματικότητα του μέτρου καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΕΘΑ, θα έφερνε αύξηση του δυναμικού κατά 10% και αυτό όχι άμεσα.
Η θητεία στον Στρατό Ξηράς μειώθηκε στους 9 μήνες το 2009 επί κυβέρνησης Ν.Δ. και υπουργού Αμυνας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Οι προτάσεις για αύξηση της θητείας και στράτευση στα 18 με παράλληλη κατοχύρωση θέσης στα ΑΕΙ περιέχονται και σε πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ιανουάριος 2019).
Σε ανακοίνωσή του στις 14 Φεβρουαρίου το «Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος» είχε κατακεραυνώσει αυτά τα σενάρια μιλώντας για διαρροές που γίνονται κάθε χρόνο από το στρατιωτικό κατεστημένο με στόχο να προετοιμάσουν την κοινωνία να δεχτεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού της ρόλου και θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν έχουν πραγματική σχέση με την τουρκική «επιθετικότητα» και την εθνική άμυνα.
Ο μισθός των φαντάρων
Στα τέλη Μαΐου και πριν από τις ευρωεκλογές ήταν έτοιμη ΚΥΑ για την αύξηση του μηνιαίου μισθού των στρατεύσιμων από τα 8,7 στα 30 ευρώ, η οποία προχώρησε κατόπιν πιέσεων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Ρήγα.
Η απόφαση δεν υπογράφηκε από τον συναρμόδιο τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πριν από την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου για να μη χαρακτηριστεί προεκλογική, ωστόσο η προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά πάγωσε την υλοποίησή της με αποτέλεσμα οι φαντάροι να στερηθούν ακόμα και αυτή τη μικρή αύξηση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Μένει να δούμε εάν μια νέα παρόμοια απόφαση θα έρθει να χρυσώσει το χάπι για όσους κληθούν να υπηρετήσουν μερικούς μήνες παραπάνω...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου