Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Εντείνεται ο Ελληνο-Τουρκικός ανταγωνισμός για τα κοιτάσματα


Στην 1η ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και ανέφερε ότι «Δεν πρόκειται, τόνισε, για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».
Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ σημείωσε εξάλλου ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Επανέλαβε το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Στη διάσκεψη οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη, αναβάθμιση της συνεργασίας πέρα από την ενέργεια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών απειλών για την ασφάλεια. Ο κ. Στάινιτς μίλησε για συνδυασμό δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και κρίσεις (οφείλουμε είπε να είμαστε έτοιμοι για όλα) ενώ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συσταθεί τεχνική ομάδα εργασίας για όλα τα θέματα η οποία θα αναφέρει στους υπουργούς τακτικά.
Σε σχέση τέλος με τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ θα υπάρξει συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου το έργο να προχωρήσει το συντομότερο. Αναφερόμενος στον αγωγό ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αποτελεί κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, τα δύο τουρκικά σκάφη συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα ακόμα θα καταφθάσει στην περιοχή μέσα σε αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο «Γιαβούζ»,
Ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως οι έρευνες έχουν φτάσει σε βάθος 1.710 μέτρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, κατά την επιθεώρηση του σκάφους, ο Ντονμέζ είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα δεύτερο ερευνητικό σκάφος θα ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού, μια τουρκική φρεγάτα και ένα σκάφος περιπολίας του Λιμενικού συνόδευαν το «Γιαβούζ».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε: 
«Όπως γνωρίζετε το Γιαβούζ είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανό μας, Γιαβούζ, συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Καρπάζ 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1.710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε πρώτα ο Αλλάχ όταν φτάσουμε στον στόχο, να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο. Το σλόγκαν μας είναι ‘Εάν υπάρχει, θα το βρούμε’. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο».
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στο νησί γενικότερα θα υπάρχουν δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία της Τουρκίας. «Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Ορούτς Ρέις. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα», ανέφερε.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΣΑΙΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου