Η υπόθεση Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε την Κύπρο στα μάτια των ξένων ως «πλυντήριο» και οδήγησε στο καταστροφικό «κούρεμα» καταθέσων
Της Αλεξίας Καφετζή
Την πολύκροτη υπόθεση της αμαρτωλής διαδρομής των εκατομμυρίων του Μιλόσεβιτς στην Κύπρο και τις τραγικές συνέπειες που είχε για την κυπριακή οικονομία με αποκορύφωμα το κούρεμα καταθέσεων το 2013, ανοίγει η «24».
Μια υπόθεση που ταλανίζει μέχρι σήμερα την οικονομία και την κοινωνία, αλλά κανείς δεν την αγγίζει. Παρόλο που πολλοί είναι που γνωρίζουν, κανείς δεν τολμά να μιλήσει για την υπόθεση που αμαύρωσε το όνομα της Κύπρου διεθνώς και τη μετέτρεψε σε πλυντήριο μαύρου χρήματος.
Η «24» δεν έχει πρόθεση να αναδημοσιεύσει παλαιότερα δημοσιεύματα. Μετά από πολύμηνη έρευνα, θα δημοσιεύσουμε ντοκουμέντα (σε τρεις εκδόσεις της «24»), που δεν είδαν ποτέ μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας. Στοιχεία που έχουν σχέση με τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών, τραπεζικές εντολές, καταστάσεις λογαριασμών, δικαστική μάχη, εμπιστευτική αλληλογραφία και όχι μόνο…
Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνέργεια των γεγονότων, ώστε ο αναγνώστης να αντιληφθεί με καθαρότητα τις συνέπειες κάθε απόφασης, αρχίζοντας από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και τα τραγικά γεγονότα του Μαρτίου του 2013, με την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων.
Και αυτό, γιατί, η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων και κλείσιμο τότε της Λαϊκής Τράπεζας δεν ήταν μια απόφαση «κεραυνός εν αιθρία», αλλά μια απόφαση άμεσα συνυφασμένη με όσα προηγήθηκαν, αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1990.
Η οικονομία και το «όνομα» της Κύπρου δεν καταστράφηκαν σε ένα βράδυ, αλλά επί σειρά ετών. Τα οικονομικά σκάνδαλα των παμφάγων κύπριων πολυθεσιτών ξεκίνησαν από εκείνα τα πρώτα δισ. του Μιλόσεβιτς που έφτασαν στην Κύπρο την δεκαετία του ’90.
H Κύπρος δεν θα είχε φθάσει μέχρι εδώ εάν δεν αιωρούντο κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ότι η υπόθεση Μιλόσεβιτς ήταν αυτή που εξέθεσε την Κύπρο διεθνώς χωρίς ποτέ να υπάρξει διαφάνεια ή τιμωρία κάποιου υπευθύνου. H σχετική έρευνα είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι θα αποδείξει μεταξύ άλλων και την ευαισθησία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τέτοια σοβαρά θέματα στη νέα εποχή που αναγκαστικά έχει οδηγηθεί η χώρα.
Η υπόθεση που ταλανίζει μέχρι σήμερα την οικονομία αλλά κανείς δεν την αγγίζει
Τα γιουγκοσλαβικά αεροπλάνα πηγαινοέρχονταν σχεδόν κάθε βράδυ στην Κύπρο, κουβαλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια γερμανικά μάρκα και δολάρια σε βαλίτσες και μαυροσάκουλα
Πολλοί γνωρίζουν, κανείς όμως δεν τολμά να μιλήσει για την υπόθεση που αμαύρωσε το όνομα της Κύπρου διεθνώς και τη μετέτρεψε σε πλυντήριο μαύρου χρήματος. Προφανώς λόγω του ότι δεν έχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία ή απλά… φοβούνται να αγγίξουν ένα σκάνδαλο το όποιο «καίει» από όποια οπτική γωνία το δεις.
Τα ονόματα των Κυπρίων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση είναι βαρύγδουπα. Κανείς όμως δεν δέχεται όχι μόνο να μιλήσει, αλλά ούτε και να ακούσει για το όλο θέμα.
Μια υπόθεση η οποία παραμένει εδώ και πολλά χρόνια στο σκοτάδι, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να ριχθεί φως στις λεπτομέρειές της και να ολοκληρωθεί η εικόνα ενός πάζλ από το οποίο λείπουν πολλά κομμάτια, είναι αυτή των δισεκατομμυρίων, όπως όλοι λένε, που ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έστελνε μυστικά στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Ήταν τότε που τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Μιλόσεβιτς και είχαν απαγορεύσει την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία.
Τα δισεκατομμύρια που είχαν προορισμό το νησί μας, σύμφωνα με μαρτυρίες αδιάσειστες, τα έφερναν σχεδόν πάντα βράδυ στην Κύπρο, αεροπορικώς από τη Γιουγκοσλαβία, άνθρωποι του Μιλόσεβιτς μέσα σε βαλίτσες ή σακούλες. Τα έπαιρναν κατευθείαν σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου, στη Λάρνακα. Τις μαρτυρίες για τα χρήματα που κατετίθεντο στο υποκατάστημα αυτό, είχαν δώσει οι υπάλληλοι της Λαϊκής που είχαν οδηγίες να ανοίγουν την τράπεζα, να μετρούν τα λεφτά και να τα τοποθετούν είτε σε θυρίδες είτε σε λογαριασμούς.
Το γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς έστελνε δισεκατομμύρια μετρητά στην Κύπρο ήταν γνωστό μόνο σε ορισμένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι τη στιγμή που οι υπάλληλοι της Λαϊκής ζήτησαν τις υπερωρίες. Απ’ εκεί και πέρα, άρχισε να διαδίδεται, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να το αποδείξει, ότι τα χρήματα αυτά ήταν παράνομα ή ότι χρησιμοποιούνταν για αγορά οπλισμού ή ότι στέλνονταν εδώ για να ξεπλυθούν. Τα ονόματα των Κυπρίων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση είναι βαρύγδουπα.
Το δικηγορικό γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου.
Κανείς όμως δεν δέχεται όχι μόνο να μιλήσει, αλλά ούτε να ακούσει για το όλο θέμα. Μάτια, αφτιά και στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά δεκαετίες τώρα.
Ποια ήταν η Beogradska Banka
Η Beogradska Banka ήταν η μεγαλύτερη υπεράκτια τράπεζα στην Κύπρο, τότε. Είχε ιδρυθεί το 1988 και νομικός της σύμβουλος ήταν το γραφείο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Μάλιστα, όπως είχε πει πολλές φορές σε συνεντεύξεις της η 61χρονη τότε διευθύντρια της τράπεζας και «κολλητή φίλη» του Μιλόσεβιτς Μπόρκα Βουτσιτς « η άδεια για λειτουργία της Beogradska αποκτήθηκε πάρα πολύ εύκολα, λόγω της βοήθειας που προσέφερε ο μ. Παπαδόπουλος».
Οι κυρώσεις, η Κεντρική και οι υπεράκτιες – Ιθύνον νους το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, το 1992, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Σερβία, κάτι που υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εκδώσει αυστηρές οδηγίες για τον έλεγχο των κεφαλαίων από τη Γιουγκοσλαβία. Οι οδηγίες αυτές όμως, έδεσαν κυριολεκτικά τα χέρια της Beogradska. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό τον Αυξέντη Αυξεντίου τότε, είχε στείλει και δύο υπαλλήλους της στα γραφεία της Beogradska, για να ελέγχουν όλες τις συναλλαγές.
Η Βούτσιτς έπρεπε να βρει έναν τρόπο να αντιδράσει, ώστε η τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται μετρητά από τον Μιλόσεβιτς. Όπως η ίδια είπε σε συνέντευξή της στον Γιάννη Τέλλογλου του «Σκάι», ζήτησε τη βοήθεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Πάμπο Ιωαννίδη τη συμβούλευσαν να δημιουργήσει υπεράκτιες εταιρείες, που θα έπαιρναν περίπου τη θέση της τράπεζας. Θα εργάζονταν δηλαδή, «αντ’ αυτής». Οι οκτώ υπεράκτιες ήταν οι: ANTEXOL, BROWNCOURT, VANTERVEST, LAMORAL, VERICON, CABCOM, HILLSAY και SOUTHMED.
Στην συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση. Είχε πει μεταξύ άλλων « ότι το γραφείο του απλώς «ενέγραψε» τις υπεράκτιες εταιρείες. Πέραν τούτου, δεν είχε καμίαν απολύτως σχέση μαζί τους, με τη διοίκησή τους ή τη διεύθυνσή τους. Χαρακτήρισε επίσης πολύ φυσιολογικό το γεγονός ότι μια μητρική θέλησε να προχωρήσει στη δημιουργία πολλών θυγατρικών κι εξήγησε ότι και οι οκτώ υπεράκτιες που ενέγραψε το γραφείο του ανήκαν πλήρως στην Beogradska Banka».
Έγκριση ANTEXOL σε ελάχιστες μέρες
Ιδιαίτερης σημασίας έχει η ταχύτητα με την οποία έτρεχε η όλη διαδικασία. Χαραχτηριστικό παράδειγμα είναι πως η έγκριση της εταιρείας ANTEXOL από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έγινε σε μόλις τρεις (3) μέρες. Συγκεκριμένα το αίτημα κατατέθηκε στις 2 Ιουνίου 1992 και εγκρίθηκε στις 5 Ιουνίου 1992.
Το γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Το γραφείο του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου είχε κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι έκανε τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα χρήματος από τη Γιουγκοσλαβία στην Κύπρο. Για να αποδείξει το αντίθετο, ο πρώην Πρόεδρος είχε καταχωρίσει αγωγή κατά της εφημερίδας «Financial Times», η οποία είχε γράψει για την υπόθεση, ζητώντας αποζημιώσεις 250.000 λιρών για δυσφήμηση και όχι μόνον.
Η διασύνδεση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τη Λαϊκή
Το δίδυμο της πολιτικής διαπλοκής
Η διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος και συνεργάτες» με την Λαϊκή, είναι από το 2006 καταγραμμένη και ξεκάθαρη: Εν μέσω της προεδρικής θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου και ενώ επικεφαλής της «Μαρφίν Λαϊκής» ήταν πια ο Αντρέας Βγενόπουλος μετά τη συγχώνευση που έγινε το 2006, το γραφείο θα γινόταν πλέον ο «νομικός σύμβουλος» της εν λόγω Τράπεζας.
Την ίδια χρονιά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναλαμβάνει αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, και τρία χρόνια μετά «προάγεται» στη προεδρία της επιτροπής μετά την εκλογή της Αντιγόνης Παπαδοπούλου στο ευρωκοινοβούλιο, θέση που «διασφάλισε» και πάλι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά τις εκλογές του 2011, με την υποστήριξη του ΔΗΣΥ.
Η επαγγελματική σχέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλου, με τη συγκεκριμένη τράπεζα, είναι από μόνη της ένα σκάνδαλο διαπλοκής, το οποίο περνάει στο «ντούκου» από τα ΜΜΕ και τους διασυνδεδεμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Το γραφείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, και κατ’ επέκταση και ο ίδιος, λαμβάνουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο από την «νομική υποστήριξη» που παρέχουν στη τράπεζα η οποία βάζει τη Κύπρο στο κατώφλι του μηχανισμού στήριξης του ΔΝΤ.
Επιπλέον, καθίσταται πλέον «ύποπτος» ο ρόλος του συγκεκριμένου βουλευτή σε ότι αφορά το κουκούλωμα του σκανδάλου των ελληνικών ομολόγων και των ευθυνών του Αθανάσιου Ορφανίδη.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε σοβαρούς λόγους και φανερά προσωπικά επαγγελματικά συμφέροντα για να αποπροσανατολίζει τη κοινή γνώμη και να ρίχνει τις ευθύνες αλλού για τη καταστροφή που επέφεραν οι «πελάτες» του.
«Είναι δυνατόν αυτή η μπόχα που πνίγει την κοινωνία, να μεν σηκώνει τον κόσμον που τον καναπέ; Μα είναι δυνατόν; Δηλαδή, συνάδελφοι, της εύπορης μεσαίας τάξης της Κύπρου εμαζέψαν της τα με το Χρηματιστήριον, εντάξει, μιαν φοράν. Λοιπόν, τη δεύτερη φοράν, εμαζέψαν τα από όλους με το κούρεμα. Και όταν επήγαμεν εις τες Βρυξέλλες, για να μας κουρέψουν τον Μάρτη του ’13, λοιπόν, που ενομίζαμεν ότι οι φίλοι μας θα παρέμβουν, οι φίλοι μας παρενέβησαν και επειδή είναι άγνωστο θα το πω τώρα, γιατί μου το είπεν άνθρωπος που ήταν εκεί: Εμπήκαμεν να φέρουμεν ενστάσεις, εσήκωσαν το φάκελο και είπαν αυτός κύριοι είναι ο φάκελος που αποδεικνύει ότι είσαστεν έναν από τα μεγαλύτερα πλυντήρια του κόσμου. Είναι ο φάκελος Μιλόσεβιτς. Λοιπόν, από την Κύπρο, με τη συνέργεια του τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενός βουλευτή, δικηγόρου και μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας και του ανώτατου αξιωματούχου της Λαϊκής τζιαι θέλετε να πούμεν τζιαι τα ονόματα; Αυξέντης Αυξεντίου, Τάσσος Παπαδόπουλος, Κίκης Λαζαρίδης, έγινεν το μεγαλύτερο ξέπλυμα συναλλάγματος στην ιστορία. 12 δισεκατομμύρια.
Λαζαρίδης, έγινεν το μεγαλύτερο ξέπλυμα συναλλάγματος στην ιστορία. 12 δισεκατομμύρια.
Μιλούμε για το τέλος της δεκαετίας του ’90, όταν επεράσαν όλα τα συναλλαγματικά της Γιουγκοσλαβίας από την Κύπρο και εστήνναμεν εταιρείες τζιαι επερνούσαν μέσω της Λαϊκής τα λεφτά τζιαι εφτάσαν εις το σημείο να ζητήσουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής που εκάμναν τη δουλειά, το μέτρημα στη Λάρνακα, που ενοικιάσαν κατάστημαν απέναντι που τον αστυνομικό σταθμό για να μεν θέλουν ούτε φρουράν, λοιπόν, να ζητήσουν όβερ τάιμ γιατί εδουλεύκαν που τες δέκα την νύκταν μέχρι το πρωί, τζι’ είπαν τους, εν έσιει. Εγώ ερευνώντας το θέμα, επειδή έχω ολόκληρο φάιλ, ηλεκτρονικόν φάιλ όι κασιούα, είδα ότι επεράσαν 12 δισεκατομμύρια από την Κύπρο. Η «τταρίφα» ή προμήθεια, για το ξέπλυμα κυμαίνεται από 25 μέχρι 30%. Εάν λοιπόν μιλήσουμεν για 25% προμήθεια έχουμεν τρία δις. Όταν, λοιπόν, μας έδειξαν το φάκελο του Μιλόσεβιτς, θυμάστε την κυρία Ντελ Πόντε, ένναιν; Λοιπόν, δεν είχαμεν τί να πούμεν» Αντρέας Παράσχος, 18 Μαρτίου 2015, Εκπομπή «Πρώτη Καλημέρα».
Στην Κύπρο, ως τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου 2013, οι σχέσεις κομμάτων και επιχειρηματιών και ορισμένων πολιτικών με υπεράκτιες εταιρείες φαίνονταν φυσιολογικές. Ήταν, έλεγαν οι πάντες, στο πλαίσιο του νόμου. Συνεπώς, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έγινε γνωστό από τους «Financial Times» ότι ξεφορτώνονταν εκατομμύρια δολάρια σε μαύρες σακούλες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για λογαριασμό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ουδείς έδωσε τη δέουσα πολιτική σημασία. Στην Κύπρο θα περνούσε απαρατήρητο αυτό το γεγονός αν δεν γινόταν γνωστό, ότι διαχειριστής για επενδύσεις στην Κύπρο αυτών των χρημάτων δεν ήταν άλλος από το δικηγορικό γραφείο τού μετέπειτα προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.
Εύλογα ερωτήματα
Γιατί έστω και τόσα χρόνια μετά, οι αρμόδιοι αρνούνται την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το μαύρο χρήμα του Μιλόσεβιτς και τα δισεκατομμύρια που έφτασαν στη Κύπρο;
Γιατί αποσιωπούν το θέμα και ολόκληρη η Κύπρος φαντάζει ένοχη αφού προσπαθεί να αποκρύψει πρόσωπα, στοιχεία και καταστάσεις;
Οι υπάλληλοι της Λαϊκής που βρίσκονταν στην μέση όλου αυτού μπορούν να βρεθούν. Γιατί κανείς δεν διενεργεί έρευνα για να ξεκαθαρίσει επιτέλους ένα σκάνδαλο που αφορά την δεκαετία του ’90;
Οι κ.κ. Λαζαρίδης και Αυξεντίου ζουν και το δικηγορικό γραφείο του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου υπάρχει.
Πώς όλα αυτά μας έφεραν στην κυπριακή κρίση του σήμερα
Ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο είχε διεθνής διαστάσεις, δεν διερευνήθηκε ποτέ από κανένα στη Κύπρο, αφήνοντας τα πάντα στο σκοτάδι. Η Λαϊκή παραβίασε διεθνείς κανόνες, αρκετά εκατομμύρια χάθηκαν δια μαγείας αλλά κανένας δεν τιμωρήθηκε.
Τα παχουλά στομάχια αρκετών, έγιναν ακόμη πιο μεγάλα.
Η σιωπή, για διάφορα οικονομικά εγκλήματα, έχει τις ρίζες της κάπου εδώ. Η συμμετοχή και η συνενοχή αρκετών στο σκάνδαλο της δεκαετίας του ΄90 τους αναγκάζει να κρατούν το στόμα τους κλειστό.
Η Λαϊκή αμάρτησε και έκλεισε παρασέρνοντας μαζί της ένα ολόκληρο λαό. Η Κύπρος καταστράφηκε για παλιές αμαρτίες που βρίσκονται στο σκοτάδι και κανείς δεν λέει να μιλήσει.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών απλό. Όσο αυτά στοιχειώνουν πρόσωπα τα οποία κατέχουν θέσεις κλειδιά στα οικονομικά και στα πολιτικά δρώμενα αυτά του τόπου η κατάσταση θα παραμένει η ίδια.
Δεν είναι τόσο τα δις. του Μιλόσεβιτς που κατέστρεψαν την Κύπρο, όσο η σιωπή και η ανοχή, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…
Να σημειώσουμε ότι η «24» κατέχει πέρα των εκατόν (100) αποδεικτικών εγγράφων που καλύπτουν όλο το φάσμα του μέγα σκανδάλου, που οδήγησε την Κύπρο στο κούρεμα του 2013, κάτι που ήταν αναπόφευκτο, όποιος και αν εκλεγόταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα δημοσιοποιήσουμε όλα τα αποδεικτικά έγγραφα στις επόμενες εκδόσεις, επεξηγώντας πλήρως στο τι αφορά το κάθε έγγραφο.
Η απομάκρυνση της HSBC
Αθάνατε Κίκη Λαζαρίδη, βετεράνε golden boy, πώς και πήγες στην Ερευνητική Επιτροπή; Για να συμπαρασταθείς στον Ανδρέα Φιλίππου ή για να ξαναθυμηθείτε τις ημέρες δόξας των δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μιλόσεβιτς; Ειρήσθω εν παρόδω, γιατί δεν είπες στον κ. Πική ποιος και γιατί έδιωξε την HSBC από την Κύπρο; Ίσως έτσι αντιλαμβανόταν και η Επιτροπή από πού ξεκίνησαν όλα.
Το δικηγορικό γραφείο Παπαδόπουλου στην «καρδιά» του σκανδάλου
Διαβάστε στην επόμενη έκδοση της «24», τα στοιχεία που «καίνε» το δικηγορικό γραφείο Παπαδόπουλου και δείτε όλα τα αποδεικτικά έγγραφα για όσα αναφέρουμε.
• Χιλιάδες συναλλαγές
• Παράνομη και δόλια χρήση ονομάτων, χωρίς έγκριση
• Πόρτες ερμητικά κλειστές…
• Άλλος ένας ισχυρισμός του δικηγορικού γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου καταρρίπτεται…
• Φυγή της HSBC από την Κύπρο – Γιατί ;
Με την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης της έρευνας, θα ετοιμαστεί σχετικός φάκελος, ο οποίος θα αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας , για τα περαιτέρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου