Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Μια «απαγορευμένη κιθάρα»!

Μια «απαγορευμένη κιθάρα»!
Έπαιξε στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ 

Ο Άσγκαρ από το Αφγανιστάν που μένει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα συμμετέχει σε μια πολυπληθή ορχήστρα με την κιθάρα του σε μια μεγάλη συναυλία στο Κάστρο της Μυτιλήνης. «Στη χώρα μου η κιθάρα και άλλα μουσικά όργανα είναι απαγορευμένα. Όταν έφτασα στη Λέσβο και είδα ένα συμπατριώτη μου να παίζει κιθάρα, ενθουσιάστηκα!».
80 μουσικοί, πολλών εθνικοτήτων ανέβηκαν στο Κάστρο Μυτιλήνης με τις κιθάρες, τα κλαρινέτα, τα βιολιά και τα κρουστά τους, παρουσιάζοντας μια μαγική και συγκινητική μουσική παράσταση το Σάββατο 13 Ιουλίου.

Ο Άσγκαρ γράφτηκε στα μαθήματα κιθάρας της Connect by Music που παρακολουθούν συνολικά 120 μικροί και μεγάλοι και παρακολουθεί ανελλιπώς. «Η καλύτερη δασκάλα είναι η Αννίτα» λέει για την Αννίτα Ματζουράνη, ψυχή του εγχειρήματος που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 στον δημοτικό καταυλισμό Λέσβου στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ. «Κι ο Άσγκαρ είναι τώρα βοηθός μου στα μαθήματα που κάνουμε στον Καρά- Τεπέ» λέει η Α. Ματζουράνη που τον ευχαριστεί για την υπομονή που δείχνει στην εκμάθηση των μικρών προσφύγων.

Η Connect by Music με Έλληνες και ξένους μουσικούς και εθελοντές παραδίδει δωρεάν μαθήματα μουσικής στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον Καρά- Τεπέ, στο ΚΥΤ Μόριας, στο κέντρο ημέρας για γυναίκες και παιδιά «TAPUAT» που διαχειρίζεται η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ με χρηματοδότηση της UNICEF, αλλά και στο εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά και ενήλικες GEKKO SCHOOL. Τη συναυλία παρακολούθησε και κατέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου