Πηγή: Eurokinissi
Το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις αντιλαϊκές ανατροπές, που στόχο έχουν να στηρίξουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, στέλνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Η περιβόητη «αναπτυξιακή» της ατζέντα - που διαφημίζει και στο εξωτερικό - περιλαμβάνει τη συνηθισμένη «συνταγή», δηλαδή προκλητικά προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σκληρά μέτρα για το λαό.
Τη Δευτέρα θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», που θα προβλέπει νέα κίνητρα για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή, για να «εμπλουτίσει» τον προηγούμενο «αναπτυξιακό νόμο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ως «κράχτης» για την προσέλκυση επενδύσεων θα προβλέπονται μεταξύ άλλων η περαιτέρω άρση εμποδίων, ειδικές ρυθμίσεις για το χωροταξικό, νέες επιχειρηματικές ζώνες - πάρκα, ρυθμίσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα και άλλες παρεμβάσεις που έχουν στόχο να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβανομένης της μορφής των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα), όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, στο όνομα της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.
Με συνοπτικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα και οι υπουργικές αποφάσεις που θα «ξεμπλοκάρουν» την επένδυση στο Ελληνικό.
Στα σκαριά βρίσκεται και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή προς τα τέλη Σεπτέμβρη. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ως πρώτη δόση (από το 2019) η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 28% στο 24%. Για τα κέρδη του 2020 θα ακολουθήσει δεύτερη δόση, μειώνοντας τον φορολογικό συντελεστή στο 20%.
Η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων προϋποθέτει τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου με νέα μέτρα, μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει άμεσα στη Βουλή ρυθμίσεις για τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και θα οδηγήσει σε φακέλωμα των εργαζομένων.
Στα μέσα Σεπτέμβρη θα έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών» για το κλείσιμο της τέταρτης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» και τις «εκκρεμότητες» των προηγούμενων «αξιολογήσεων», όπως το ζήτημα της επίσπευσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αναφορικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, στη συζήτηση θα κυριαρχήσει η κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών» που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διετία 2019-2020, σε σχέση με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου