Σε δύο εβδομάδες εξανεμίσθηκαν 6,2 δισ. στο ΧΑ, οι τράπεζες έχασαν 24%! Πιέσεις και στα ομόλογα
Με οδυνηρό τρόπο οι επενδυτές διαπιστώνουν τώρα πόσο αβάσιμες ήταν οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί, ότι η ανάδειξη μιάς κυβέρνησης “φιλικότερης” προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις θα οδηγούσε τη χρηματιστηριακή αγορά σε μεγάλη άνοδο – αν όχι σε ράλι διαρκείας, ένα “Mitsotakis's effect”,όπως το χαρακτήριζε το Bloomberg.
Μετά τα σκαμπανεβάσματα των πρώτων μετεκλογικών εβδομάδων κι ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς, το ΧΑ έχει πάρει την κατιούσα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανακάμπτουν απομακρυνόμενες από τα ιστορικά χαμηλά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια καταγράφουν μεγάλες βραχυχρόνιες απώλειες.
Μέσα στον Αύγουστο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 24%, με ορισμένες μετοχές του κλάδου να υποχωρούν έως και 37%(!), ενώ οι απώλειες του ΓΔ υπερβαίνουν το 11%.
Η πτώση αυτή "μεταφράζεται" σε μείωση της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών περίπου κατά 6,2 δισ. ευρώ! Αυτό το ποσό "εξατμίσθηκε" από τα χαρτοφυλάκια και τους επενδυτικούς λογαριασμούς σε λιγότερες από δέκα ημέρες χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Κυβέρνηση χωρίς... μαγικό ραβδί
Διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές ξένων οίκων διαπιστώνουν τώρα ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις προεκλογικές επαγγελίες της, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν έχει το “μαγικό ραβδί” για να αλλάξει την οικονομική πραγματικότητα και να οδηγήσει τη χώρα σε γρήγορη ανάπτυξη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές δυσκολίες, προσπαθώντας να διαμορφώσει και να υλοποιήσει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα.
Τα μεγάλα προβλήματα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και των τραπεζών παραμένουν, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπάρχουν αμφιβολίες, οι δανειστές επιμένουν σε τήρηση των συμπεφωνημένων, το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει ανοικτό.
Η διεθνής συγκυρία και τα ομόλογα
Στους εσωγενείς αρνητικούς παράγοντες προστίθεται η επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, που οδηγεί τα χρηματιστήρια σε πτωτική τροχιά, επιταχυνόμενη από τις μετακινήσεις κεφαλαίων προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις.
Η συνεχιζόμενη διελκυστίνδα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ρίχνουν βαριά σκιά στα χρηματιστήρια – και το ΧΑ δέχεται τις αρνητικές επιδράσεις.
Το ανησυχητικό είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν την τάση των ευρωπαϊκών και δεν επωφελούνται από την μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους σταθερής απόδοσης.
Ενώ λοιπόν τα γερμανικά κατέγραφαν σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ και όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα ενισχύονταν, τα ελληνικά παρέμεναν υπό πίεση. Οι τιμές τους ανέκαμπταν ελαφρώς και οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν κατά 1-2 μονάδες βάσης, παραμένοντας όμως μακριά από τα ιστορικά χαμηλά τους.
Μετοχές και δείκτες
Στο χρηματιστήριο οι βραχυχρόνιες προοπτικές γίνονται πλέον πλέον εξαιρετικά αβέβαιες. Η σημερινή μεγάλη πτώση επιβαρύνει το ψυχολογικό κλίμα, διαψεύδοντας προσδοκίες και προβλέψεις. Εντονες ανησυχίες προκαλεί και η εξαιρετικά αρνητική εικόνα των μεγάλων διεθνών αγορών, που καταγράφουν σήμερα δραματικές απώλειες (DAX -2,10%, Dow Jones -1,6% αυτή την ώρα).
Στην ελληνική αγορά, στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν υπό πίεση πολλές μέρες. Σήμερα ξεκίνησαν με μικρά κέρδη και κινήθηκαν πτωτικά καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας.
Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης έγραψε αρχικά +2,54% και εν συνεχεία "βούτηξε" στο κόκκινο, τερματίζοντας με -5,84%.
Σε παράλληλη καθοδική πορεία όλοι οι βασικοί δείκτες. Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 2,40% στις 798,89 μονάδες. Διέσπασε ετσι διαδοχικές στηρίξεις και βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού, στο ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή στήριξη.
Ο FTASE25 έχασε 2,69% κλείνοντας στις 1.964,29 μονάδες.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μόνον δύο διατήρησαν θετικό πρόσημο: ΕΧΑΕ +0,5%, Φουρλής +0,4%.
Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι τράπεζες: Εθνική -7,7%, Eurobank 6,9%, Πειραιώς -6,5%, Alpha Bank -3,6%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Σαράντης -4,1%, Μυτιληναίος και Lamda -3,3%, Αegean -3%, ΔΕΗ -2,8%, Jumbo -2,4%, Ελλάκτωρ -2,2%, Coca-Cola -2%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου