Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ : “Η Μόρια πρέπει να γκρεμιστεί”

Η συνέλευση βάσης εργαζομένων σε ΜΚΟ που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2019, καλεί σε μικροφωνική – συγκέντρωση
την Τρίτη (3/9) στις 18.00 στη πλατεία Σαπφούς. Η ανακοίνωση της συνέλευσης:

“Το βράδυ του Σαββάτου, 24 Αυγούστου, έπειτα από συμπλοκή ανήλικων στην περιοχή του προστατευόμενου χώρου ασυνόδευτων ανηλίκων (safe zone) της Μόριας ένας 15χρονος Αφγανός σκοτώθηκε, άλλος ένας ανήλικος χτυπήθηκε σοβαρά, δύο ανήλικοι βρίσκονται προφυλακισμένοι ως δράστες.
Για εμάς ηθικοί δράστες του εγκλήματος δεν είναι άλλοι από την ευρωπαϊκή ένωση και το ελληνικό κράτος, αφού η πολεμική ιδεολογία της Ευρώπης φρούριο γίνεται ο βασικός εμπνευστής των πολιτικών του ελληνικού κράτους, που σαν μοναδική απόκριση στις προσφυγικές ροές βλέπει τις φυλακίσεις, τη βία και το θάνατο.


★Πολιτικές του προσφυγικού
Το περιστατικό αποτελεί σχεδόν φυσική κατάληξη του ‘δόγματος της ασφάλειας’ απέναντι στο προσφυγικό, της περιφρούρησης των ευρωπαϊκών συνόρων απέναντι στους εισβολείς. Αντί για ασφαλή περάσματα, τα ευρωπαϊκά κράτη απαντάνε με Frontex και δολοφονίες των προσφύγων στη θάλασσα, οι οποίες ονομάζονται ναυάγια και ατυχή συμβάντα. Με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας όλοι όσοι τελικά περνούν τα ελληνικά σύνορα υπόκεινται στον λεγόμενο «γεωγραφικό περιορισμό», με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους στα νησιά-φυλακές του Αιγαίου.
Η συγκεκριμένη πολιτική παράγει συνθήκες εξαθλίωσης καθώς χιλιάδες πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να περιορίζονται στα hot-spots των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο. Στους χώρους αυτούς, οι οποίοι εξαρχής οργανώνονται στη λογική της αποθάρρυνσης όσων αναζητούν στα ευρωπαϊκά κράτη ένα ασφαλές καταφύγιο απέναντι στις βίαιες συνθήκες που τους/τις εκτοπίζουν, χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται χωρίς καμία μέριμνα για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, με μοναδικό μέλημα τον έλεγχο και την αστυνόμευσή τους. Η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, νομική υποστήριξη, εκπαιδευτικά προγράμματα και ένταξη είναι περιορισμένη και επαφίεται στα προγράμματα των διαφόρων ΜΚΟ που άδραξαν την ευκαιρία να γιγαντωθούν μέσα στη συνθήκη της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα υπάρχει ανεπαρκής πληροφόρηση για τις συνθήκες εντός των hot-spots και των διαδικασιών που οι πρόσφυγες θα ακολουθήσουν.
Έτσι, όλο και περισσότερο η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται και στη θέση της έρχεται η λογική των «ζωών που αξίζουν να ζουν και αυτών που δεν αξίζουν να ζουν». Τα hot-spots είναι χώροι που οι αντιπαραθέσεις λύνονται κυρίως μέσα από την βία της αστυνομίας και το δίκαιο του ισχυρότερου. Εντός τους, πέρα από την συστηματική εξαθλίωση, οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινή υποτίμηση των ζωών τους μέσα από την καταστολή, τα συρματοπλέγματα και τις πολιτικές ελέγχου. Και σε αυτό το παιχνίδι ο ρόλος των ΜΚΟ είναι η ωραιοποίηση της εξαθλίωσης και της βίας, η ένδυσή τους με πέπλα ανθρωπισμού.

★Ασυνόδευτοι ανήλικοι
Αυτό το δόγμα επιχειρείται να εφαρμοστεί και για την περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών στα νησιά και συγκεκριμένα στη Λέσβο. Παρότι θεωρούνται «ευάλωτα» και χρήζουν προστασίας, βρίσκονται εγκλωβισμένα σε εξαιρετικά περιορισμένους χώρους εντός των hot spots, που χαρακτηρίζονται ασφαλείς επειδή περικλείονται από ακόμη περισσότερα συρματοπλέγματα. Μέσα σε αυτά τα sections και τους χώρους προστασίας, που ούτε καν επαρκούν για να ‘φιλοξενήσουν’ τους αριθμούς των ανήλικων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μόρια, η διοίκηση του ΚΥΤ ακολουθεί σωφρονιστικές και τιμωρητικές πρακτικές. Μια συνήθης αντιμετώπιση απέναντι στην έλλειψη ‘καλής διαγωγής’ είναι η απομάκρυνση των παιδιών από τις ‘προστατευμένες ζώνες’ και η έκθεσή τους σε ακόμη πιο επικίνδυνους χώρους διαβίωσης. Όλες αυτές οι πρακτικές εκφοβισμού γίνονται βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, ο οποίος έχει την ευθύνη της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Την ίδια στιγμή, το ΕΚΚΑ, ο κρατικός μηχανισμός που έχει αναλάβει τον συντονισμό της εύρεσης στέγασης για ασυνόδευτα ανήλικα, υπολειτουργεί, με τις στεγαστικές δομές ανά την Ελλάδα να κλείνουν και να μειώνονται αντί να πολλαπλασιάζονται, ως συνέπεια της ελλιπούς χρηματοδότησης και τους σχεδιασμούς των ΜΚΟ, που συχνά τις βρίσκουν ασύμφορες σε σχέση με τα αναπτυξιακά τους πλάνα. Το αποτέλεσμα είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα να παραμένουν στον χώρο της Μόριας για 9-10 μήνες, αναζητώντας διαρκώς τρόπους επιβίωσης στο βίαιο περιβάλλον που τους επιφυλάσσεται.

★Ευθύνες
Οι παραπάνω πολιτικές παράγουν συνεχώς περιστατικά βίας στο πληθυσμό στo hot-spot. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε νεκρό στη Μόρια. Ήταν όμως βέβαιο ότι κάποτε θα οδηγούμασταν και σε θάνατο ασυνόδευτου ανηλίκου καθώς οι συνθήκες που οδήγησαν στους προηγούμενους θανάτους δεν έχουν αλλάξει. Απεχθανόμαστε την υποκρισία του κράτους, των ΜΚΟ και των Διεθνών οργανισμών για το συγκεκριμένο θάνατο καθώς ποτέ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για όλους τους προηγούμενους.
Αντιθέτως οι πραγματικά υπεύθυνοι θα προσπαθήσουν να επισύρουν όλες τις ευθύνες στο φερόμενο «θύτη» σε μια προσπάθεια αποποίησης των αρνητικών συνεπειών των πολιτικών τους. Περαιτέρω θα αξιοποιήσουν το θάνατο του παιδιού για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό ότι οι πρόσφυγες είναι «επικίνδυνοι» και άρα χρειάζονται περισσότερες φυλακές και αστυνόμευση. Δεν θα επιτρέψουμε πάνω σε αυτό το τραγικό γεγονός να νομιμοποιηθεί μία ρατσιστική πολιτική περαιτέρω εγκλεισμού, περιθωριοποίησης και άδικης ποινικοποίησης της παιδικής ηλικίας καθώς και της ιδιότητας του πρόσφυγα.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ στη Λέσβο θεωρούμε ότι κύρια ευθύνη για το τραγικό αυτό γεγονός έχουν αυτοί που φαντάστηκαν και μέχρι σήμερα λειτουργούν τη Μόρια ως χώρο στέγασης προσφύγων. Όποιος θρηνεί για τους νεκρούς οφείλει να διεκδικεί το κλείσιμο της Μόριας, ώστε ντόπιοι και ξένοι να ζούμε, να δουλεύουμε και να παλεύουμε μαζί. Δεν θέλουμε περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό και αποτελεσματικότερη φύλαξη για την Μόρια. Για εμάς η Μόρια πρέπει να γκρεμιστεί, γιατί ακριβώς αυτή είναι που παράγει διαλυμένους ανθρώπους δίχως καμία προοπτική και μέλλον.
Ως συνέλευση εργαζομένων ΜΚΟ Λέσβου
• Απαιτούμε το άμεσο κλείσιμο του hot-spot της Μόριας.
• Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές.
• Να γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού για όλες και όλους τους πρόσφυγες.
• Να καταλογιστούν ευθύνες στον εισαγγελέα και να πραγματοποιείται ορθά η επιτροπεία.
• Να καταλογιστούν ευθύνες στον διοικητή της Μόριας, στο αρμόδιο υπουργείο και στους αρμόδιους φορείς συνδιαχείρισης.

Φωτο -Πολιτικά: Ν. Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου