Μέτρα ενάντια σε εθνικό και κοινοτικό δίκαιο
Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού, όπως η πλήρης κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ή η προμήθεια ευέλικτων μικρών σκαφών για τον εντοπισμό προσφύγων, που παραπέμπει σε επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης, έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επτά μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ανακοίνωσε το Σάββατο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), προξενώντας αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης και ανησυχία στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες με επίκεντρο το προσφυγικό.
Σε μια τελείως αιφνιδιαστική κίνηση, το ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στερώντας από τους πρόσφυγες το δικαίωμα της προσφυγής σε δευτεροβάθμιο όργανο, «με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε».
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση και ανησυχία στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή, ο οποίος δεσμευόταν πριν από μόλις ενάμιση μήνα ότι θα ενισχύσει τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, προκειμένου να επιταχύνει την εξέταση των αιτημάτων, ενώ σε πρόσφατες συνεντεύξεις του προειδοποιούσε ότι οι όποιες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου θα απαιτήσουν πολύ λεπτούς νομικούς χειρισμούς.
Βέβαια, σύμφωνα με το ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων του, ο κύριος Κουμουτσάκος έχει αντικείμενο μόνο τις επαφές με την Ε.Ε. για το προσφυγικό και δεν διαθέτει νομοθετική πρωτοβουλία. Οι κρίσιμοι τομείς της υποδοχής και του ασύλου, η νομοθετική πρωτοβουλία και η επιχειρησιακή δράση ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπερυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά του.
Ο κίνδυνος
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναφέρει ότι η κατάργηση του δευτεροβάθμιου οργάνου εξέτασης των αιτημάτων θα γίνει «πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο». Ωστόσο αυτό παραμένει αμφίβολο, καθώς η προσφυγή κατά διοικητικής απόφασης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ενδιαφερόμενου και πυλώνα του διοικητικού δικαίου. Είναι μάλιστα ορατός ο κίνδυνος να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια, καθυστερώντας πολύ περισσότερο τη διαδικασία ασύλου.
Το μέτρο «θα οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, και θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων δημιουργώντας, εξάλλου, προβλήματα συμφόρησης στα δικαστήρια αλλά και μεγάλες επιβαρύνσεις και εκμετάλλευση των αιτούντων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δικαιώματα
Η απόφαση προκάλεσε επίσης την αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, που υπογραμμίζει ότι το μέτρο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομιμότητα της διαδικασίας και να στερήσει από τους πρόσφυγες το δικαίωμα σε αποτελεσματική προστασία, όπως την εγγυώνται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου.
Στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ περιλαμβάνεται η «άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια». Η απόφαση παραπέμπει σε επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στη θάλασσα, που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.
Στα υπόλοιπα μέτρα, προβλέπεται η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης στο πλαίσιο της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία με τη FRONTEX και το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα σύστημα με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων με χρήση νέων τεχνολογιών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που ανακοίνωσε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αδράνεια στην υιοθέτηση του συστήματος.
Αδράνεια καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στο θέμα των απελάσεων. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε αύξηση των αστυνομικών ελέγχων, επαναφέροντας προφανώς επιχειρήσεις-σκούπα μαζικής έκτασης, για τον εντοπισμό όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί αλλά παραμένουν στη χώρα. Σημείωσε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί 1.000 άτομα για τα οποία δρομολογείται η απέλασή τους.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά των ευάλωτων προσφύγων στην ενδοχώρα, διαδικασία που είχε παγώσει μετά την αλλαγή κυβέρνησης, επιτείνοντας σημαντικά το πρόβλημα στα νησιά. Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς ξεκινά σήμερα από τη Μόρια, όπου πρώτη φορά ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 10.000.
Αποφάσισε επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών στα νησιά με ενδυνάμωση υποδομών και προσωπικού. Και ανακοίνωσε την επικείμενη ολοκλήρωση της οικογενειακής επανένωσης στην Ευρώπη 116 ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων 250 προσεχώς, ανακοίνωση που θα ανέμενε κανείς σε επίπεδο υπουργείου και όχι του ΚΥΣΕΑ.
Δημιουργείται το ερώτημα αν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αποτελούν προϊόν μιας επεξεργασμένης συνεκτικής πολιτικής στο προσφυγικό, σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έχει εξαγγείλει επανειλημμένα η κυβέρνηση, ή πρόκειται για προτάσεις της τελευταίας στιγμής με σκοπό να διασκεδαστούν η εντύπωση της κυβερνητικής αδράνειας και η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, που ανακαλύπτουν ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν σταμάτησε τον ερχομό των απελπισμένων, αλλά πολλαπλασιάστηκε η ροή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Γιώργος Κουμουτσάκος προσπαθούσε όψιμα να εξηγήσει στα μέσα ενημέρωσης το αυτονόητο, ότι για την αύξηση της ροής ευθύνεται η «γεωπολιτική πραγματικότητα», ο λογαριασμός του στο τουίτερ είχε πάρει φωτιά από σχόλια δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, πολλά στο πνεύμα των ακραία ρατσιστικών προσδοκιών που είχε εκθρέψει η ρητορική της Ν.Δ.
Αλλωστε η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μία μέρα μετά την άφιξη περισσότερων από 500 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο που σήμανε συναγερμό, καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία παρακολουθούσαν τις τελευταίες εβδομάδες αρχικά με αμηχανία και στη συνέχεια με πανικό τον αριθμό των εγκλωβισμένων να εκτοξεύεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων, ξεπερνώντας τις 22.500, λόγω της αυξημένης ροής σε συνδυασμό με το πάγωμα της μεταφοράς ευάλωτων στην ενδοχώρα.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και πυροδότησαν κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.
«Η προσγείωση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας μεγάλη καθυστέρηση στην κατανόηση της κατάστασης και στην αποσυμφόρηση των νησιών. «Οι επιστροφές, που η Ν.Δ. με την ιδεοληπτική αντίληψη που έχει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει αναγάγει σε εύκολη λύση για το ζήτημα, έχουν πολύ περιορισμένα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και σε χώρες όπως η Ιταλία του Σαλβίνι που επίσης επενδύει επικοινωνιακά σε αυτό [...]», σημειώνει.
Κυβερνητικές πηγές καταλόγισαν πολιτικό θράσος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μακροσκελή αναλυτική απάντηση, του καταλογίζει ιδεοληψία και παχιά λόγια. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ένα παράλογο νομικό κατασκεύασμα, μοναδικό, πολύπλοκο, το οποίο οδηγεί σε ανακύκλωση αιτήσεων ασύλου εις το διηνεκές. Μόνοι επωφελούμενοι οι έμποροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακινητές και λοιποί εισπράττοντες αμοιβές από τους μετανάστες και πρόσφυγες», σημειώνει. Προσθέτει: «Η ενεργητική ασφάλεια δεν σημαίνει παρανομία, αλλά συνιστά υποχρέωση κάθε χώρας και ασκείται από κάθε χώρα της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ακατάπαυστη λασπολογία, άγνοια, υποκρισία και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας.
«Γενικόλογα αλλά και αμφιλεγόμενα μέτρα για να χαϊδέψει τα αυτιά του συντηρητικού ακροατηρίου της» χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και σημειώνει: «Το άμεσο μέλλον προβλέπεται ζοφερό και η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων».
Για μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ η Ελληνική Λύση, σε ένα κρεσέντο ακραία ρατσιστικής ρητορικής μίσους, προτείνει εξορία των «λαθροεισβολέων» σε ξερονήσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου