Η απόφαση του εκλεκτού του Αμερικανού προέδρου, Μπρετ Κάβανο εξαναγκάζει χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν παράνομα τα σύνορα, με τη βοήθεια των λαθρέμπορων-«κογιότες», και με τα γνωστά σε όλους θανάσιμα αποτελέσματα.AP Photo/Andrew Harnik
Καταδικαστήριο... μεταναστών
«Οι ζωές χιλιάδων οικογενειών βρίσκονται σε κίνδυνο», σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, εξαιτίας της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εγκρίνει την καθολική εφαρμογή του νέου νόμου Τραμπ, που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη χορήγηση ασύλου σε ξένους. Ο εκλεκτός του Αμερικανού προέδρου, Μπρετ Κάβανο, επικεφαλής του Δικαστηρίου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό στα νεανικά του χρόνια, επιβεβαιώνει τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις που ακολούθησαν τον επεισοδιακό διορισμό του από το Κογκρέσο.
Οσοι προέβλεπαν, πριν από μερικούς μήνες, ότι η επεισοδιακή έγκριση από το Κογκρέσο και ο διορισμός τού (κατηγορούμενου για βιασμό στα νεανικά του χρόνια) Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα οδηγούσαν σύντομα σε αντιδραστικές, υπερσυντηρητικές αποφάσεις με δραματικές επιπτώσεις για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, δικαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο χθες.
Κι αυτό γιατί το... καραδεξιό, πλέον, Supreme Court ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για την καθολική εφαρμογή του νέου νόμου που έχει στόχο να «ψαλιδίσει» τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου που καταθέτουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό, μέτρο-κλειδί στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής του Λευκού Οίκου στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κανόνας αυτός, που απαιτεί από τους περισσότερους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία να υποβάλουν πρώτα αιτήματα σε «ασφαλείς τρίτες χώρες», από τις οποίες πέρασαν καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, μπορεί να εφαρμοστεί ενόσω εξετάζονται στα δικαστήρια οι προσφυγές που αμφισβητούν το κατά πόσον είναι σύννομος ή αντίκειται προς το Σύνταγμα.
Στο αεροπλάνο και πίσω
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άσυλο στις ΗΠΑ μπορούν πλέον να ζητήσουν μόνο Μεξικανοί ή Καναδοί πολίτες, και βέβαια ότι ακόμη περισσότεροι μετανάστες από «τρίτες χώρες» θα προσπαθήσουν πλέον να περάσουν παράνομα τα σύνορα, με τη βοήθεια των λαθρέμπορων-«κογιότες», και με τα γνωστά σε όλους θανάσιμα αποτελέσματα.
Για την ακρίβεια, όσοι ζητούν από εδώ και πέρα άσυλο στις ΗΠΑ, και δεν έχουν νωρίτερα ζητήσει άσυλο από κάποια από τις χώρες τις οποίες διέσχισαν για να φτάσουν εκεί, το οποίο δεν τους δόθηκε, θα μπαίνουν πλέον με τη βία σε ένα αεροπλάνο και θα απελαύνονται αμέσως στις πατρίδες τους!
Οπως ήταν αναμενόμενο, η Σόνια Σοτομαγιόρ και η... αειθαλής δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, τα δύο εναπομείναντα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου που κατά παράδοση τηρούν πιο προοδευτική στάση σε κοινωνικά ζητήματα, διαφώνησαν κάθετα και καταψήφισαν τον νόμο. Η Σοτομαγιόρ, μάλιστα, με γραπτή της ανακοίνωση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και τους συντηρητικούς συναδέλφους της, τονίζοντας ότι «για μια ακόμη φορά, η εκτελεστική εξουσία προώθησε έναν κανονισμό που ανατρέπει μια μακρόχρονη πολιτική για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από την κακοποίηση».
Ως γνωστόν, ο καθαρά αντιμεταναστευτικός αυτός νόμος έχει «μπλοκαριστεί» εδώ και μήνες στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό, μετά την προσφυγή ενός γενναίου δικαστή από το Σαν Φρανσίσκο, του Τζον Τίγκαρ – αλλά τώρα θα μπορεί να εφαρμοστεί μέχρις ότου τελεσιδικήσει η προσφυγή, κάτι που φυσικά μπορεί να πάρει χρόνια.
Η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), μια πασίγνωστη οργάνωση που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσφύγων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση «προσωρινή» και εκφράζει την ελπίδα ότι στο τέλος θα ανατραπεί, καθώς εξαιτίας της «οι ζωές χιλιάδων οικογενειών βρίσκονται σε κίνδυνο»!
Και εκτός ΗΠΑ, όμως, οι αντιδράσεις ήταν ακαριαίες και εκρηκτικές. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρντ, δήλωσε αμέσως ότι διαφωνεί κάθετα με την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική ως προς το εύρος των επιπτώσεών της», συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν πολύ σκληροπυρηνική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μεξικανική πλευρά, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λόπες Ομπραδόρ (που δέχεται οξύτατη κριτική για τις συνεχείς υποχωρήσεις της όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα, αποτέλεσμα των συνεχών εκβιασμών και των οικονομικών, κυρίως, απειλών και πιέσεων από τον Τραμπ, αλλά και για τη βίαιη στάση της δικής της αστυνομίας) είναι έξαλλη με την έγκριση του κανονισμού, αφού τα μέλη της εκτιμούν ότι αφενός θα οδηγήσει στα παράνομα κυκλώματα του «τράφικινγκ» πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ χιλιάδες άλλα μέλη των προσφυγικών «καραβανιών» από την Κεντρική και Νότια Αμερική θα αναγκαστούν να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου στο Μεξικό, όπου ήδη οι αιτήσεις είναι βουνό.
Πανηγύρια μέσω τουίτ
Ειδικά για τις μυριάδες των μεταναστών από χώρες όπως η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι έχουν «ξεμείνει» υπό άθλιες συνθήκες σε μεθοριακές πόλεις του Μεξικού, όπως η Τιχουάνα και η Σιουδάδ Χουαρές, η απόφαση «ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φιλομεταναστευτική οργάνωση Al Otro Lado.
Οπως ήταν φυσικό, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να πανηγυρίσει με ένα «τουίτ», όπου κάνει λόγο για «ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ από το Ανώτατο Δικαστήριο για το Ασυλο στα Σύνορα!».
Και το... ακροδεξί του χέρι στον συγκεκριμένο τομέα, ο διορισμένος από τον ίδιο επίτροπος Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων, Μαρκ Μόργκαν, βγήκε με τη σειρά του θριαμβευτικά –πού αλλού;– στο υπερσυντηρητικό κανάλι Fox News για να πει ότι «οι μετανάστες που χρήζουν πραγματικά προστασίας πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα που φτάνουν [...] αντί να πληρώνουν χιλιάδες δολάρια στα καρτέλ και να ρισκάρουν τις ζωές τους σε ένα ταξίδι χιλίων μιλίων για να βρουν βοήθεια»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου