Ο θάνατος του Κατσίφα, το ΜΑΒΗ, η Χρυσή Αυγή και το κακό συναπάντημα
Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου –η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας– ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενδεχόμενη αναβίωση του Μετώπου Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ).
Ο Κ. Κατσίφας, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ από πηγές της ΕΛΑΣ, είχε συλληφθεί στο Χαλάνδρι Αττικής το 2008 επειδή βρέθηκε στην κατοχή του μισό κιλό χασίς, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος της οικογένειας Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος δημοσιοποίησε ότι ο εκλιπών είχε απαλλαχθεί από κάθε κατηγορία σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως οι επίμαχες διαρροές ρίχνουν νερό στον μύλο της αλβανικής προπαγάνδας η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει τον Κ. Κατσίφα ως εξτρεμιστή που διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Οι αναρτήσεις
Κι ενώ αναμένεται η διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να αποσαφηνιστούν ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε ο Κ. Κατσιφάς και οι λόγοι για τους οποίους οπλοφορούσε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιδεολογικές πεποιθήσεις του όπως διαφαίνονται από δημοσιεύσεις εθνικιστικού περιεχομένου που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσφάτως είχε κοινοποιήσει στο Facebook μια φωτογραφία (τραβηγμένη το 1994) όπου διακρίνονται το σήμα του ΜΑΒΗ και όπλα. Πρόκειται για φωτογραφία που είχαν τραβήξει μέλη του «κινήματος» το 1994 αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δολοφονία δύο Αλβανών στρατιωτών σε αλβανικό στρατόπεδο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση του Κ. Κατσίφα, καθώς και άλλες αντίστοιχες από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και φασιστικών οργανώσεων δείχνουν ότι έχει αναζωπυρωθεί ο θαυμασμός για ένα «κίνημα» που έχει ταυτιστεί με αλυτρωτικές δράσεις στη Βόρεια Ηπειρο, αποκορύφωμα του οποίου υπήρξε η επίμαχη καταδρομική επίθεση στο αλβανικό στρατόπεδο.
Λίγη Ιστορία
Το ΜΑΒΗ ήταν μια ακροδεξιά, εθνικιστική αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας από τον Αξονα (1941-1944). Την άνοιξη του 1941 μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Βόρεια Ηπειρο σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην περιοχή. Στις αρχές του καλοκαιριού σε συγκέντρωση εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας στα Τίρανα συγκροτήθηκε το ΜΑΒΗ. Ανάμεσα στα ονόματα των αρχηγικών μελών της οργάνωσης υπήρχαν και κοινά με εκείνους που συνελήφθησαν σχεδόν 50 χρόνια αργότερα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΜΑΒΗ. Κύριος στόχος του ΜΑΒΗ το οποίο είχε σύντομο χρόνο δράσης ήταν η προστασία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Το ΜΑΒΗ διατηρούσε κοινό σύνδεσμο με τον Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο (ΕΔΕΣ). Σε χωριά της περιοχής υπήρχαν ένοπλες ομάδες οι οποίες, υποστηριζόμενες από τον ΕΔΕΣ, έλεγχαν την περιοχή από το φθινόπωρο του 1943. Στις 17 Νοεμβρίου 1943 ο αρχηγός του ΜΑΒΗ Βασίλειος Σαχίνης συλλαμβάνεται από άτομα της οργάνωσης του Ενβέρ Χότζα στο Αργυρόκαστρο και εκτελείται. Η δράση του ΜΑΒΗ έπαψε να υφίσταται και κατά το στάδιο της αποχώρησης του Αξονα από την περιοχή δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο τοπικά πολιτικά δρώμενα. Μετά το τέλος του πολέμου επιβλήθηκε το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία.
Δολοφονία δύο Αλβανών
Στις 10 Απριλίου 1994 σημειώθηκε ένα περιστατικό το οποίο σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας για τους επόμενους μήνες στο οποίο εμπλεκόταν το ΜΑΒΗ. Συγκεκριμένα, μια ένοπλη ομάδα που εφόρμησε από την Ελλάδα πραγματοποίησε επιδρομή στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Ανω Επισκοπή Δρόπολης, σκοτώνοντας τον αξιωματικό Φατμίρ Σέχου και τον οπλίτη Αρσεν Γκίνη και τραυματίζοντας ακόμη τρεις Αλβανούς στρατιώτες. Παράλληλα οι «κομάντο» αφαίρεσαν μέρος του οπλισμού του στρατοπέδου. Η ομάδα προκειμένου να διαφύγει κράτησε όμηρο μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα έναν Αλβανό οπλίτη. Τα μέλη της κραύγαζαν «αυτά θα πάθετε στη Βόρειο Ηπειρο και μην νομίζετε ότι ξεχνάμε».
Το ίδιο βράδυ την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης ανέλαβε η οργάνωση Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη που απέστειλε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Στις 6 Οκτωβρίου 1994 δημοσιεύεται νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Η σχετική φωτογραφία είναι η ίδια που κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κωνσταντίνος Κατσίφας γράφοντας: «Μ.Α.Β.Η!!! Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου!!! Η Λευτεριά δεν έρχεται όχι απόξω∙ μα δαίμονας, εντός μας και μας τρώει. Πρέπει να βιαστούμε φίλε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε».
«Θα σας νεκροφιλήσουν οι πουτάνες σας»
Το ύφος της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφού σε άλλες δημοσιεύσεις του εκλιπόντος διακρίνονται εύκολα οι εθνικιστικές πεποιθήσεις του. Γράφει χαρακτηριστικά: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Ελληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (sic)», «Αν οι Ελληνες τής Βορείου Ηπείρου είχαν ξεσηκωθεί, η Βόρεια Ηπειρος θα είχε ενωθεί με την Ελλάδα. Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι ένα! Αν οι Ελληνες τής Βορείου Ηπείρου θέλουν τη Λευτεριά, πρέπει να πάρουν τα βουνά Μ.Α.Β.Η (sic)», «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ!!! Ελάτε να την κατεβάσετε (σ.σ. την ελληνική σημαία)... Θα σας Νεκροφιλησουν οι πουτανες Σας (sic)».
Στο πλαίσιο της δημοσίευσης του Κ. Κατσίφα ένας διαδικτυακός φίλος του κοινοποιεί μια φωτογραφία του όπου διακρίνεται να φοράει μια μπλούζα στην οποία αναγράφεται «ΜΑΒΗ ΞΑΝΑ». Ο Κ. Κατσίφας δεν είναι ο μόνος που εμφανίζεται να ασπάζεται τη δράση και τις βλέψεις του ΜΑΒΗ
«Ηρθε η ώρα που χρόνια περιμέναμε»
Οι νοσταλγοί του ΜΑΒΗ δεν βρίσκονται μόνο στη Βόρεια Ηπειρο, αφού ένθερμοι θαυμαστές του «κινήματος» είναι και σκληροπυρηνικά φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα. Στις 19 Οκτωβρίου 2015 στην ιστοσελίδα της φασιστικής οργάνωσης Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) αναρτώνται φωτογραφίες από γκράφιτι που φαίνεται να ζωγραφίστηκε στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για το αρκτικόλεξο ΜΑΒΗ, ενώ η δημοσίευση φέρει τον τίτλο: «ΤΟ ΜΑΒΗ ΖΕΙ! (ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ) / ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ». Από τις φωτογραφίες διακρίνεται ευκρινώς πως κάτω από το γκράφιτι έχει ζωγραφιστεί κι ένα άλλο μικρότερο που απεικονίζει το σήμα των ΑΜΕ. Μάλιστα στις φωτογραφίες, που έχουν υποστεί «καλλιτεχνική» επεξεργασία, απεικονίζονται οι φράσεις «on war» (σε πόλεμο) και «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ».
Κι αν αυτά δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι οι ΑΜΕ επιθυμούν ή ακόμη και επιδιώκουν την αναβίωση του ΜΑΒΗ, η παρακάτω ανάρτηση που συντροφεύει τις φωτογραφίες φαίνεται να διαλύει τις όποιες αμφιβολίες: «Ηρθε η ώρα που χρόνια περιμέναμε. Καιρός να αναμετρηθούμε με τα ανθελληνικά τομάρια κάτω από μία πάχνη από σφαίρες, αναβιώνοντας την σκοτεινιά των Θερμοπυλών. Ολα ή τίποτα και οι μάχες στους δρόμους της μητρόπολης συνεχίζονται. Οπου τολμούν οι αετοί... κρύβονται οι αντιφασίστες ποντικοί...».
Σύνδεση με Χρυσή Αυγή
Η ΑΜΕ δεν αποτελεί άγνωστη οργάνωση. Ουσιαστικά είναι ταυτόσημη οργάνωση με τη νεοναζιστική Combat 18, το όνομα της οποίας μαρτυρά τις καταβολές της, αφού ο αριθμός 18 παραπέμπει στα γράμματα Α-Η (Adolf Hitler). Μέλη των δύο οργανώσεων συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο για σειρά φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιήσει. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο ομάδες φαίνεται πως είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 30 βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε αναρχικές καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και αντιφασιστικά στέκια. Οι ΑΜΕ αυτοπροσδιορίζονται ως «ριζοσπάστες εθνικιστές», «μαχητές» που επιχειρούν «σαν στρατιωτικό σώμα».
Οι ΑΜΕ όμως, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν διαύλους επικοινωνίας και με τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, σε συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων ένα από αυτά –ο Ιωάννης Χρήστος Μπαλάσκας, φερόμενος ως μέλος της Combat 18– φαίνεται πως μιλούσε με τον «Αλέξανδρο και τον Λύκο από τη Χρυσή Αυγή». Σε άλλη συνομιλία στις 14 Νοεμβρίου 2017 μεταξύ Μπαλάσκα και άγνωστου άντρα, προέκυψε ότι ο Μπαλάσκας θα έκανε επιπλέον «δράσεις» με τους ΑΜΕ και τη Χρυσή Αυγή. Η σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή προέκυπτε και από συνομιλία του Γιώργου Μακρή –σύμφωνα με τότε πληροφορίες από την ΕΛΑΣ φέρεται επίσης ως μέλος της Combat 18, ενώ στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΟΝΝΕΔ– και του Ιωάννη Χρήστου Μπαλάσκα, στην οποία αναφέρουν ότι δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή.
Η σύλληψη των επτά
Παρά την αποστολή των δύο προκηρύξεων το 1994 από τα μέλη του ΜΑΒΗ, το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου υιοθετώντας εθνικιστικό λόγο μιλούσε για «προβοκάτσια του Μπερίσα», ενώ πλήθος δημοσιευμάτων εμφάνιζε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ηταν η περίοδος που αναδείχθηκαν «επαγγελματίες» του «Βορειοηπειρωτικού Αγώνα», όπως χουντοβασιλικοί, μητροπολίτες και λοιποί εθνικιστές, οι οποίοι ζητούσαν «αίμα», εισβολή και κατοχή της «αλύτρωτης πατρίδας». Σε συνέντευξή του στις 13 Απριλίου 1994 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής απειλούσε με πόλεμο την Αλβανία σε περίπτωση που στο πλαίσιο αντιποίνων πειραζόταν μια τρίχα μειονοτικού στη Βόρεια Ηπειρο από τους Αλβανούς.
Στις 19 Μαρτίου 1995 συλλαμβάνονται επτά ύποπτοι σε νυχτερινό μπλόκο της ΕΛΑΣ στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα δυο οχήματά τους ανακαλύπτονται 6 καλάσνικοφ με 878 σφαίρες, δύο πιστόλια Tokarev με 42 σφαίρες, ένας ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ.
Οι επτά πάνοπλοι άντρες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω, με λασπωμένες στρατιωτικές στολές παραλλαγής, ασυρμάτους και λοιπά «αξεσουάρ κομάντο». Πολλά είχαν γραφτεί και ειπωθεί τότε σχετικά με τις προθέσεις των επτά συλληφθέντων. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» είχε υποστηριχθεί πως «διέσχισαν πεζή τα σύνορα και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Λόγγος, όπου βρίσκεται το πλησιέστερο αλβανικό στρατόπεδο. Καθ’ οδόν όμως οι επτά έγιναν αντιληπτοί από Αλβανούς στρατιώτες και επέστρεψαν». Δυο εκ των συλληφθέντων, ο Γιώργος Αναστασούλης και ο Απόστολος Καρβελάς, ήταν Ελληνες (πρώην αξιωματικοί στρατού και αστυνομίας) και οι υπόλοιποι πέντε Βορειοηπειρώτες, όλοι μέλη «εθνικών σωματείων».
Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων στην Καισαριανή και την Παλλήνη. Ενας εξ αυτών, επίσης «αγωνιστής Βορειοηπειρώτης», συνελήφθη επειδή στην αυλή του σπιτιού του θείου του στην Παλλήνη Αττικής –ο οποίος σε τότε ρεπορτάζ περιγράφηκε ως «γνωστός Χειμαρριώτης αγωνιστής»– βρέθηκαν θαμμένα καλάσνικοφ. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ ταυτοποιεί οκτώ από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.
Ο ρόλος της ΕΥΠ
Την ταυτοποίηση των όπλων επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του και ο Στ. Παπαθεμελής, εξηγώντας ότι τα καλάσνικοφ που είχαν (οι επτά του Δελβινακίου και ο ένας της Παλλήνης) ήταν αυτά που κλάπηκαν από το στρατόπεδο της Επισκοπής. Μάλιστα στα σπίτια ορισμένων συλληφθέντων καθώς και ομοϊδεατών φίλων τους βρέθηκαν αντίτυπα της προκήρυξης της οργάνωσης για την επίμαχη επιχείρηση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δηλώσει ότι εξαρθρώθηκε το ΜΑΒΗ. Στις 24 Ιουλίου 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε πως «δεν κουκουλώνεται από εμάς η υπόθεση της ΜΑΒΗ. Πρόκειται για μια οργανωμένη, άκρως επικίνδυνη υπόθεση».
Η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος και του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε αρνηθεί ότι η Ελλάδα είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίμαχη υπόθεση, μολονότι η αλβανική πλευρά εξέφραζε ανοιχτά την εκδοχή του ελληνικού δάκτυλου. Μερίδα του Τύπου έκανε τότε λόγο για σύνδεση της ΕΥΠ στην υπόθεση, η οποία άλλωστε είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαλεύκανσή της. Σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» διαβάζουμε ότι «τα τελευταία χρόνια πολλά γνωστά ακροδεξιά στοιχεία είχαν δραστηριοποιηθεί μέσα από το Ιδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, με έδρα τα Γιάννινα και το τοπικό παράρτημα του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών σε συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, ιδιαίτερα την περίοδο 1991-1993. Ο πρώην βουλευτής στην Αλβανία και στέλεχος τότε του κόμματος της Ομόνοιας Π. Μπάρκας είχε δηλώσει σχετικά ότι οι 7 συλληφθέντες έχουν την κάλυψη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και είχε καταγγείλει συνέργεια της ΕΥΠ στο επεισόδιο της Επισκοπής».
Αλλοθι από τον Βορίδη
Ενώ η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει ταυτοποιήσει οκτώ από τα όπλα που βρέθηκαν θαμμένα σε χωράφια συγγενή του συλληφθέντος με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ στην «Ελευθεροτυπία», ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Πατσής με πρόταση 199 σελίδων ανέτρεψε το κατηγορητήριο των φερόμενων ως μελών του ΜΑΒΗ και πρότεινε την αθώωσή τους από τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία (δύο νεκροί Αλβανοί στρατιώτες), απόπειρα δολοφονίας (τρεις τραυματίες), ληστεία όπλων, εισαγωγή όπλων, έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης φιλικών σχέσεων της χώρας μας και προσβολής της διεθνούς ειρήνης και την παραπομπή τους μόνο για κατοχή και εμπορία όπλων. Το συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση του Ελευθέριου Πατσή, ενώ παράλληλα γίνονται δεκτοί οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και αποφυλακίζονται.
Εναν χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1997, οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά για οπλοκατοχή και οι ποινές τους μειώθηκαν στο εφετείο σε 18-20 μήνες φυλάκιση.
Δυο σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι από την πρώτη στιγμή την έρευνα είχε αναλάβει η ΕΥΠ, ενώ στο δικαστήριο υπέρ του Αναστασούλη κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως την ημέρα της επιχείρησης ο Αναστασούλης ήταν σε συνέδριο του Εθνικού Μετώπου, του οποίου τότε ο κ. Βορίδης ήταν πρόεδρος.
Την εποχή εκείνη δημοσιεύματα χαρακτήριζαν το ΜΑΒΗ τρομοκρατική οργάνωση-φάντασμα διότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά από την αστυνομία ήρθαν σε απόλυτη αντίθεση με την τελική αντιμετώπιση των συλληφθέντων από τη Δικαιοσύνη.
«Ακροδεξιά τρομοκρατία»
Ανθρωποι που εκείνη την εποχή ήταν στα πράγματα μιλούσαν ξεκάθαρα για ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση. Η Μαίρη Μπόση, σύμβουλος του τότε υπουργού Δημ. Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή, αναφέρει στο βιβλίο της: «Τελευταία εμφάνιση (ακροδεξιάς τρομοκρατίας) έγινε με την οργάνωση ΜΑΒΗ στα γεγονότα της Επισκοπής, όπου δολοφόνησαν δύο Αλβανούς στρατιωτικούς και τραυμάτισαν αρκετούς στρατιώτες.
Η κ. Μπόση κατέθεσε ως βασική μάρτυρας στη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ. Ο κ. Πατσής δεν άντεξε τον πειρασμό και της υπέδειξε –εκτός πάσης διαδικασίας– να αλλάξει όσα γράφει στο βιβλίο της για το ΜΑΒΗ.
Αλλη μια αναφορά για την ύπαρξη του ΜΑΒΗ είναι ότι ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής εκείνη την εποχή Ιωάννης Παπαδάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου για την τρομοκρατία χρησιμοποιεί την έκφραση «διάλυση του ΜΑΒΗ» από την υπηρεσία του ως το κατεξοχήν παράδειγμα επιτυχούς αντιτρομοκρατικής δράσης της.
Τέλος, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, ο ίδιος ο συνήγορος των κατηγορουμένων Φιλοκλής Ασημάκης επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην «Ελεύθερη Ωρα» τη δολοφονική δράση του ΜΑΒΗ, αποδίδοντάς της βεβαίως ευγενή εθνικά κίνητρα.
https://www.documentonews.gr
Την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου –η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας– ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενδεχόμενη αναβίωση του Μετώπου Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ).
Ο Κ. Κατσίφας, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στα ΜΜΕ από πηγές της ΕΛΑΣ, είχε συλληφθεί στο Χαλάνδρι Αττικής το 2008 επειδή βρέθηκε στην κατοχή του μισό κιλό χασίς, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος της οικογένειας Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος δημοσιοποίησε ότι ο εκλιπών είχε απαλλαχθεί από κάθε κατηγορία σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως οι επίμαχες διαρροές ρίχνουν νερό στον μύλο της αλβανικής προπαγάνδας η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει τον Κ. Κατσίφα ως εξτρεμιστή που διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Οι αναρτήσεις
Κι ενώ αναμένεται η διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να αποσαφηνιστούν ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε ο Κ. Κατσιφάς και οι λόγοι για τους οποίους οπλοφορούσε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιδεολογικές πεποιθήσεις του όπως διαφαίνονται από δημοσιεύσεις εθνικιστικού περιεχομένου που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσφάτως είχε κοινοποιήσει στο Facebook μια φωτογραφία (τραβηγμένη το 1994) όπου διακρίνονται το σήμα του ΜΑΒΗ και όπλα. Πρόκειται για φωτογραφία που είχαν τραβήξει μέλη του «κινήματος» το 1994 αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δολοφονία δύο Αλβανών στρατιωτών σε αλβανικό στρατόπεδο. Η συγκεκριμένη ανάρτηση του Κ. Κατσίφα, καθώς και άλλες αντίστοιχες από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και φασιστικών οργανώσεων δείχνουν ότι έχει αναζωπυρωθεί ο θαυμασμός για ένα «κίνημα» που έχει ταυτιστεί με αλυτρωτικές δράσεις στη Βόρεια Ηπειρο, αποκορύφωμα του οποίου υπήρξε η επίμαχη καταδρομική επίθεση στο αλβανικό στρατόπεδο.
Λίγη Ιστορία
Το ΜΑΒΗ ήταν μια ακροδεξιά, εθνικιστική αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας από τον Αξονα (1941-1944). Την άνοιξη του 1941 μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Βόρεια Ηπειρο σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην περιοχή. Στις αρχές του καλοκαιριού σε συγκέντρωση εκπροσώπων της ελληνικής μειονότητας στα Τίρανα συγκροτήθηκε το ΜΑΒΗ. Ανάμεσα στα ονόματα των αρχηγικών μελών της οργάνωσης υπήρχαν και κοινά με εκείνους που συνελήφθησαν σχεδόν 50 χρόνια αργότερα ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΜΑΒΗ. Κύριος στόχος του ΜΑΒΗ το οποίο είχε σύντομο χρόνο δράσης ήταν η προστασία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Το ΜΑΒΗ διατηρούσε κοινό σύνδεσμο με τον Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο (ΕΔΕΣ). Σε χωριά της περιοχής υπήρχαν ένοπλες ομάδες οι οποίες, υποστηριζόμενες από τον ΕΔΕΣ, έλεγχαν την περιοχή από το φθινόπωρο του 1943. Στις 17 Νοεμβρίου 1943 ο αρχηγός του ΜΑΒΗ Βασίλειος Σαχίνης συλλαμβάνεται από άτομα της οργάνωσης του Ενβέρ Χότζα στο Αργυρόκαστρο και εκτελείται. Η δράση του ΜΑΒΗ έπαψε να υφίσταται και κατά το στάδιο της αποχώρησης του Αξονα από την περιοχή δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο τοπικά πολιτικά δρώμενα. Μετά το τέλος του πολέμου επιβλήθηκε το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία.
Δολοφονία δύο Αλβανών
Στις 10 Απριλίου 1994 σημειώθηκε ένα περιστατικό το οποίο σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας για τους επόμενους μήνες στο οποίο εμπλεκόταν το ΜΑΒΗ. Συγκεκριμένα, μια ένοπλη ομάδα που εφόρμησε από την Ελλάδα πραγματοποίησε επιδρομή στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Ανω Επισκοπή Δρόπολης, σκοτώνοντας τον αξιωματικό Φατμίρ Σέχου και τον οπλίτη Αρσεν Γκίνη και τραυματίζοντας ακόμη τρεις Αλβανούς στρατιώτες. Παράλληλα οι «κομάντο» αφαίρεσαν μέρος του οπλισμού του στρατοπέδου. Η ομάδα προκειμένου να διαφύγει κράτησε όμηρο μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα έναν Αλβανό οπλίτη. Τα μέλη της κραύγαζαν «αυτά θα πάθετε στη Βόρειο Ηπειρο και μην νομίζετε ότι ξεχνάμε».
Το ίδιο βράδυ την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης ανέλαβε η οργάνωση Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη που απέστειλε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Στις 6 Οκτωβρίου 1994 δημοσιεύεται νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Η σχετική φωτογραφία είναι η ίδια που κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κωνσταντίνος Κατσίφας γράφοντας: «Μ.Α.Β.Η!!! Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου!!! Η Λευτεριά δεν έρχεται όχι απόξω∙ μα δαίμονας, εντός μας και μας τρώει. Πρέπει να βιαστούμε φίλε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε».
«Θα σας νεκροφιλήσουν οι πουτάνες σας»
Το ύφος της συγκεκριμένης ανάρτησης δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφού σε άλλες δημοσιεύσεις του εκλιπόντος διακρίνονται εύκολα οι εθνικιστικές πεποιθήσεις του. Γράφει χαρακτηριστικά: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη... Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Ελληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (sic)», «Αν οι Ελληνες τής Βορείου Ηπείρου είχαν ξεσηκωθεί, η Βόρεια Ηπειρος θα είχε ενωθεί με την Ελλάδα. Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι ένα! Αν οι Ελληνες τής Βορείου Ηπείρου θέλουν τη Λευτεριά, πρέπει να πάρουν τα βουνά Μ.Α.Β.Η (sic)», «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ!!! Ελάτε να την κατεβάσετε (σ.σ. την ελληνική σημαία)... Θα σας Νεκροφιλησουν οι πουτανες Σας (sic)».
Στο πλαίσιο της δημοσίευσης του Κ. Κατσίφα ένας διαδικτυακός φίλος του κοινοποιεί μια φωτογραφία του όπου διακρίνεται να φοράει μια μπλούζα στην οποία αναγράφεται «ΜΑΒΗ ΞΑΝΑ». Ο Κ. Κατσίφας δεν είναι ο μόνος που εμφανίζεται να ασπάζεται τη δράση και τις βλέψεις του ΜΑΒΗ
«Ηρθε η ώρα που χρόνια περιμέναμε»
Οι νοσταλγοί του ΜΑΒΗ δεν βρίσκονται μόνο στη Βόρεια Ηπειρο, αφού ένθερμοι θαυμαστές του «κινήματος» είναι και σκληροπυρηνικά φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα. Στις 19 Οκτωβρίου 2015 στην ιστοσελίδα της φασιστικής οργάνωσης Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) αναρτώνται φωτογραφίες από γκράφιτι που φαίνεται να ζωγραφίστηκε στη Νέα Ιωνία. Πρόκειται για το αρκτικόλεξο ΜΑΒΗ, ενώ η δημοσίευση φέρει τον τίτλο: «ΤΟ ΜΑΒΗ ΖΕΙ! (ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ) / ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ». Από τις φωτογραφίες διακρίνεται ευκρινώς πως κάτω από το γκράφιτι έχει ζωγραφιστεί κι ένα άλλο μικρότερο που απεικονίζει το σήμα των ΑΜΕ. Μάλιστα στις φωτογραφίες, που έχουν υποστεί «καλλιτεχνική» επεξεργασία, απεικονίζονται οι φράσεις «on war» (σε πόλεμο) και «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ».
Κι αν αυτά δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι οι ΑΜΕ επιθυμούν ή ακόμη και επιδιώκουν την αναβίωση του ΜΑΒΗ, η παρακάτω ανάρτηση που συντροφεύει τις φωτογραφίες φαίνεται να διαλύει τις όποιες αμφιβολίες: «Ηρθε η ώρα που χρόνια περιμέναμε. Καιρός να αναμετρηθούμε με τα ανθελληνικά τομάρια κάτω από μία πάχνη από σφαίρες, αναβιώνοντας την σκοτεινιά των Θερμοπυλών. Ολα ή τίποτα και οι μάχες στους δρόμους της μητρόπολης συνεχίζονται. Οπου τολμούν οι αετοί... κρύβονται οι αντιφασίστες ποντικοί...».
Σύνδεση με Χρυσή Αυγή
Η ΑΜΕ δεν αποτελεί άγνωστη οργάνωση. Ουσιαστικά είναι ταυτόσημη οργάνωση με τη νεοναζιστική Combat 18, το όνομα της οποίας μαρτυρά τις καταβολές της, αφού ο αριθμός 18 παραπέμπει στα γράμματα Α-Η (Adolf Hitler). Μέλη των δύο οργανώσεων συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο για σειρά φασιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιήσει. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας οι δύο ομάδες φαίνεται πως είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 30 βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε αναρχικές καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και αντιφασιστικά στέκια. Οι ΑΜΕ αυτοπροσδιορίζονται ως «ριζοσπάστες εθνικιστές», «μαχητές» που επιχειρούν «σαν στρατιωτικό σώμα».
Οι ΑΜΕ όμως, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν διαύλους επικοινωνίας και με τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, σε συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων ένα από αυτά –ο Ιωάννης Χρήστος Μπαλάσκας, φερόμενος ως μέλος της Combat 18– φαίνεται πως μιλούσε με τον «Αλέξανδρο και τον Λύκο από τη Χρυσή Αυγή». Σε άλλη συνομιλία στις 14 Νοεμβρίου 2017 μεταξύ Μπαλάσκα και άγνωστου άντρα, προέκυψε ότι ο Μπαλάσκας θα έκανε επιπλέον «δράσεις» με τους ΑΜΕ και τη Χρυσή Αυγή. Η σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή προέκυπτε και από συνομιλία του Γιώργου Μακρή –σύμφωνα με τότε πληροφορίες από την ΕΛΑΣ φέρεται επίσης ως μέλος της Combat 18, ενώ στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΟΝΝΕΔ– και του Ιωάννη Χρήστου Μπαλάσκα, στην οποία αναφέρουν ότι δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή.
Η σύλληψη των επτά
Παρά την αποστολή των δύο προκηρύξεων το 1994 από τα μέλη του ΜΑΒΗ, το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου υιοθετώντας εθνικιστικό λόγο μιλούσε για «προβοκάτσια του Μπερίσα», ενώ πλήθος δημοσιευμάτων εμφάνιζε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ηταν η περίοδος που αναδείχθηκαν «επαγγελματίες» του «Βορειοηπειρωτικού Αγώνα», όπως χουντοβασιλικοί, μητροπολίτες και λοιποί εθνικιστές, οι οποίοι ζητούσαν «αίμα», εισβολή και κατοχή της «αλύτρωτης πατρίδας». Σε συνέντευξή του στις 13 Απριλίου 1994 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής απειλούσε με πόλεμο την Αλβανία σε περίπτωση που στο πλαίσιο αντιποίνων πειραζόταν μια τρίχα μειονοτικού στη Βόρεια Ηπειρο από τους Αλβανούς.
Στις 19 Μαρτίου 1995 συλλαμβάνονται επτά ύποπτοι σε νυχτερινό μπλόκο της ΕΛΑΣ στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα δυο οχήματά τους ανακαλύπτονται 6 καλάσνικοφ με 878 σφαίρες, δύο πιστόλια Tokarev με 42 σφαίρες, ένας ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ.
Οι επτά πάνοπλοι άντρες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω, με λασπωμένες στρατιωτικές στολές παραλλαγής, ασυρμάτους και λοιπά «αξεσουάρ κομάντο». Πολλά είχαν γραφτεί και ειπωθεί τότε σχετικά με τις προθέσεις των επτά συλληφθέντων. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» είχε υποστηριχθεί πως «διέσχισαν πεζή τα σύνορα και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Λόγγος, όπου βρίσκεται το πλησιέστερο αλβανικό στρατόπεδο. Καθ’ οδόν όμως οι επτά έγιναν αντιληπτοί από Αλβανούς στρατιώτες και επέστρεψαν». Δυο εκ των συλληφθέντων, ο Γιώργος Αναστασούλης και ο Απόστολος Καρβελάς, ήταν Ελληνες (πρώην αξιωματικοί στρατού και αστυνομίας) και οι υπόλοιποι πέντε Βορειοηπειρώτες, όλοι μέλη «εθνικών σωματείων».
Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων στην Καισαριανή και την Παλλήνη. Ενας εξ αυτών, επίσης «αγωνιστής Βορειοηπειρώτης», συνελήφθη επειδή στην αυλή του σπιτιού του θείου του στην Παλλήνη Αττικής –ο οποίος σε τότε ρεπορτάζ περιγράφηκε ως «γνωστός Χειμαρριώτης αγωνιστής»– βρέθηκαν θαμμένα καλάσνικοφ. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ ταυτοποιεί οκτώ από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.
Ο ρόλος της ΕΥΠ
Την ταυτοποίηση των όπλων επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του και ο Στ. Παπαθεμελής, εξηγώντας ότι τα καλάσνικοφ που είχαν (οι επτά του Δελβινακίου και ο ένας της Παλλήνης) ήταν αυτά που κλάπηκαν από το στρατόπεδο της Επισκοπής. Μάλιστα στα σπίτια ορισμένων συλληφθέντων καθώς και ομοϊδεατών φίλων τους βρέθηκαν αντίτυπα της προκήρυξης της οργάνωσης για την επίμαχη επιχείρηση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δηλώσει ότι εξαρθρώθηκε το ΜΑΒΗ. Στις 24 Ιουλίου 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε πως «δεν κουκουλώνεται από εμάς η υπόθεση της ΜΑΒΗ. Πρόκειται για μια οργανωμένη, άκρως επικίνδυνη υπόθεση».
Η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος και του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε αρνηθεί ότι η Ελλάδα είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίμαχη υπόθεση, μολονότι η αλβανική πλευρά εξέφραζε ανοιχτά την εκδοχή του ελληνικού δάκτυλου. Μερίδα του Τύπου έκανε τότε λόγο για σύνδεση της ΕΥΠ στην υπόθεση, η οποία άλλωστε είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαλεύκανσή της. Σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» διαβάζουμε ότι «τα τελευταία χρόνια πολλά γνωστά ακροδεξιά στοιχεία είχαν δραστηριοποιηθεί μέσα από το Ιδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, με έδρα τα Γιάννινα και το τοπικό παράρτημα του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών σε συνεργασία με το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, ιδιαίτερα την περίοδο 1991-1993. Ο πρώην βουλευτής στην Αλβανία και στέλεχος τότε του κόμματος της Ομόνοιας Π. Μπάρκας είχε δηλώσει σχετικά ότι οι 7 συλληφθέντες έχουν την κάλυψη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και είχε καταγγείλει συνέργεια της ΕΥΠ στο επεισόδιο της Επισκοπής».
Αλλοθι από τον Βορίδη
Ενώ η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει ταυτοποιήσει οκτώ από τα όπλα που βρέθηκαν θαμμένα σε χωράφια συγγενή του συλληφθέντος με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ στην «Ελευθεροτυπία», ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Πατσής με πρόταση 199 σελίδων ανέτρεψε το κατηγορητήριο των φερόμενων ως μελών του ΜΑΒΗ και πρότεινε την αθώωσή τους από τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία (δύο νεκροί Αλβανοί στρατιώτες), απόπειρα δολοφονίας (τρεις τραυματίες), ληστεία όπλων, εισαγωγή όπλων, έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης φιλικών σχέσεων της χώρας μας και προσβολής της διεθνούς ειρήνης και την παραπομπή τους μόνο για κατοχή και εμπορία όπλων. Το συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση του Ελευθέριου Πατσή, ενώ παράλληλα γίνονται δεκτοί οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και αποφυλακίζονται.
Εναν χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1997, οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά για οπλοκατοχή και οι ποινές τους μειώθηκαν στο εφετείο σε 18-20 μήνες φυλάκιση.
Δυο σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι από την πρώτη στιγμή την έρευνα είχε αναλάβει η ΕΥΠ, ενώ στο δικαστήριο υπέρ του Αναστασούλη κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως την ημέρα της επιχείρησης ο Αναστασούλης ήταν σε συνέδριο του Εθνικού Μετώπου, του οποίου τότε ο κ. Βορίδης ήταν πρόεδρος.
Την εποχή εκείνη δημοσιεύματα χαρακτήριζαν το ΜΑΒΗ τρομοκρατική οργάνωση-φάντασμα διότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά από την αστυνομία ήρθαν σε απόλυτη αντίθεση με την τελική αντιμετώπιση των συλληφθέντων από τη Δικαιοσύνη.
«Ακροδεξιά τρομοκρατία»
Ανθρωποι που εκείνη την εποχή ήταν στα πράγματα μιλούσαν ξεκάθαρα για ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση. Η Μαίρη Μπόση, σύμβουλος του τότε υπουργού Δημ. Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή, αναφέρει στο βιβλίο της: «Τελευταία εμφάνιση (ακροδεξιάς τρομοκρατίας) έγινε με την οργάνωση ΜΑΒΗ στα γεγονότα της Επισκοπής, όπου δολοφόνησαν δύο Αλβανούς στρατιωτικούς και τραυμάτισαν αρκετούς στρατιώτες.
Η κ. Μπόση κατέθεσε ως βασική μάρτυρας στη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ. Ο κ. Πατσής δεν άντεξε τον πειρασμό και της υπέδειξε –εκτός πάσης διαδικασίας– να αλλάξει όσα γράφει στο βιβλίο της για το ΜΑΒΗ.
Αλλη μια αναφορά για την ύπαρξη του ΜΑΒΗ είναι ότι ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής εκείνη την εποχή Ιωάννης Παπαδάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου για την τρομοκρατία χρησιμοποιεί την έκφραση «διάλυση του ΜΑΒΗ» από την υπηρεσία του ως το κατεξοχήν παράδειγμα επιτυχούς αντιτρομοκρατικής δράσης της.
Τέλος, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, ο ίδιος ο συνήγορος των κατηγορουμένων Φιλοκλής Ασημάκης επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην «Ελεύθερη Ωρα» τη δολοφονική δράση του ΜΑΒΗ, αποδίδοντάς της βεβαίως ευγενή εθνικά κίνητρα.
https://www.documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου