Από Militaire News
Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στη Συρία μετά από την τουρκική εισβολή; Ο δημοσιογράφος Θανάσης Αργυράκης που πρόσφατα βρέθηκε στη Συρία, αναλύει την κατάσταση με βάση τον χάρτη που δείχνει τα αποτελέσματα της τουρκικής επίθεσης:
Χάρτης με βάση τη συνάντηση Πούτιν Ερντογάν στο Σότσι για τη Συρία και το Κουρδιστάν.
-Στρατιωτικά, αποδείχτηκε η παταγώδης αποτυχία της Τουρκίας. Κατάφερε, μαζί με τους συμμάχους της (κρέας για τα κανόνια – συριακή αντιπολίτευση – τζιχαντιστές) να στήσει προγεφύρωμα μόνο σε δυο περιοχές (γαλάζιο χρώμα), ενώ στόχος της ήταν να “καθαρίσει” τη ζώνη, από το Κομπάνι μέχρι τη μεγαλύτερη πόλη (κουρδόπολη) στην Β.Α. Συρία, Καμισλί.
-Ο,τι δεν κέρδισε στρατιωτικά η Τουρκία φαίνεται να το κερδίζει (προσωρινά ή μακροπρόθεσμα;) διπλωματικά. Η αποχώρηση των ΗΠΑ (και αποχώρηση της Δύσης;) από την περιοχή, και το χοντροκομμένο άδειασμα των Κούρδων, μετέτρεψε το “παιχνίδι” αποκλειστικά για δυο παίκτες (Ρωσία, Τουρκία – χωρίς να υποτιμάται διόλου το Ιράν).
-Οι Κούρδοι της Συρίας, έχοντας μείνει μόνοι τους πλέον, δεν θα είναι από εκείνους που θα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μάλλον θα είναι στο … μενού εκείνων που θα αποφασίζουν. Μένει να δούμε τι συμφωνία θα τους “προτείνει” ο Ασαντ.
-Με την αποχώρηση των δυνάμεων του YPG σε βάθος 30 χιλιομέτρων, η Αγκυρα πετυχαίνει διπλωματικά αυτό που στάθηκε ανίκανη να κάνει στρατιωτικά.
-Ο σχεδιασμός της Αγκυρας για μεταφορά στην περιοχή 2 εκατομμυρίων προσφύγων, εάν γίνει δεκτός από Ρωσία – Ασαντ, σημαίνει ουσιαστικά εθνοκάθαρση του κουρδικού στοιχείου.
-Η υπόσχεση για μη αλλαγή των συνόρων προς το παρόν είναι στα χαρτιά. Η παρουσία στρατευμάτων του Ασαντ και Ρώσων, καθώς και οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες (στη ζώνη βάθους 30χλμ), είναι κάτι το ενδιάμεσο. Δεν είναι όμως η Δαμασκός που θα κάνει κουμάντο στην περιοχή. Μένει να φανεί εάν το σημείο θα είναι η επόμενη σοβαρή εστία τριβής ανάμεσα σε Δαμασκό και Αγκυρα.
-Να σημειωθεί πως η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά την επαρχία Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) και της έχει παραχωρηθεί ο έλεγχος της Επαρχίας Ιντλίμπ. Αν και πότε θα αφήσει όλες αυτές τις περιοχές, και αν θα πιεστεί (ακόμα και στρατιωτικά) από Ασαντ – Ρωσία, μένει να φανεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου