Από Militaire News
Η Τουρκία αρνείται με πείσμα να αποδεχτεί την ιστορία της ,η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Απειλεί όποια χώρα την έχει αναγνωρίσει ή προτίθεται να την αναγνωρίσει. Ένας Τούρκος ιστορικός ,ο Taner Akçam, καθηγητής σπουδών για την αρμενική Γενοκτονία στο Πανεπιστήμιο Clark στη Μασαχουσέτη, παρουσιάζει ένα ψηφιακό αρχείο με στοιχεία που είχε ένας επιζών που κατέγραψε τις θηριωδίες του 1915.
Ο Akçam, μαζί με τους καθηγητές Robert Aram , Marianne Kaloosdian Stephen και Marian Mugar ειδικούς στη μελέτη της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Κέντρο Strassler του Πανεπιστημίου Clark , συνεργάστηκαν με Τούρκους ειδικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για να επεξεργαστούν τα στοιχεία που τους έδωσε ο άνθρωπος που έζησε τη Γενοκτονία του 1915, ο Krikor Guerguerian .
Το αρχείο του Krikor Guerguerian (https://wordpress.clarku.edu/guerguerianarchive/) περιέχει χιλιάδες πρωτότυπα οθωμανικά έγγραφα , συμπεριλαμβανομένων των χειρόγραφων απομνημονευμάτων του Naim Bey, ενός οθωμανού γραφειοκράτη που ζούσε στο Χαλέπι και συμμετείχε ενεργά στην απέλαση και τις σφαγές Αρμενίων καθώς και έγγραφα από το Πατριαρχείο των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ που έχουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Τα κρυπτογραφημένα τηλεγραφήματα που έστειλε ο Οθωμανός υπουργός Εσωτερικών Ταλάτ Πασά, που πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και έγγραφα από στρατιωτικούς διοικητές και στελέχη της παραστρατιωτικής κυβέρνησης σε όλη την αυτοκρατορία, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων υλικών του αρχείου .
“Η πρόσβαση σε αυτό το υλικό έχει τη δυνατότητα να διαλύσει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αρνηθεί την Γενοκτονία” ,υποστηρίζει ο καθηγητής Akçam, τονίζοντας ότι θεωρεί ότι είναι καθήκον του να κάνει τα «αποδεικτικά στοιχεία προσβάσιμα στον κόσμο».
Ο Akçam, 65 ετών , είναι ένας από τους πρώτους Τούρκους ακαδημαϊκούς που αναγνωρίζουν ανοιχτά και συζητούν τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία που διέπραξε η τουρκική οθωμανική κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου