Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) αναδεικνύεται νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο, σύμφωνα με έξιτ πολ που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου-RTK. Το LVV φέρεται να λαμβάνει το 28,1% των ψήφων. Ακολουθεί με 27,9% η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) και τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (LDK) με 25,8%. Ο συνασπισμός της “Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου” και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 12,3% των ψήφων. Το όριο του 5% για την είσοδο στην βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την επωνυμία NISMA που φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 5,8%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του έξιτ πολ της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσόβου τότε ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» ‘Αλμπιν Κούρτι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα πρέπει βέβαια να αναζητήσει πολιτικό σύμμαχο και με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία με ηγέτες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια – τους οποίους θεωρεί διεφθαρμένους – η μοναδική επιλογή που του απομένει είναι να στραφεί προς την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK). Η υποψήφια της LDK για την θέση του πρωθυπουργού, η Βιόσα Οσμάνι, κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε ότι η συνεργασία με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αποτελεί την πρώτη επιλογή του κόμματος της για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό – πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους».
ΕΥΡΩΠΗ
AP Photo/Darko Vojinovic06.10.2019, 09:44
Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο
efsyn.gr
A-
A+
Περίπου 1,9 εκατ. πολίτες καλούνται σήμερα να επιλέξουν τους 120 νέους βουλευτές του κοινοβουλίου στο Κόσοβο, οι οποίοι θα εκλεγούν ανάμεσα σε 1.067 υποψήφιους από 25 κόμματα και πολιτικούς συνασπισμούς.
Όλες οι δημοσκοπήσεις έδωσαν μικρό προβάδισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο κανένα κόμμα δεν αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό που να του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση.
Δημοσκοπήσεις
Πιθανότερος νικητής θεωρείται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, αλλά κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφια για την θέση του πρωθυπουργού την καθηγήτρια της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πρίστινας Βιόσα Οσμάνι.
Εάν καταφέρει το LDK να σχηματίσει κυβέρνηση, η Οσμάνι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Κόσοβο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το 2008. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί πιθανότατα το LDK να βρει πολιτικό σύμμαχο που δεν αποκλείεται να είναι το εθνικιστικό κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του 'Αλμπιν Κούρτι, το οποίο έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.
Η συμμαχία αυτή, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στην Πρίστινα, θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της γενιάς των πολιτικών που προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) και ενδεχομένως θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.
Σερβία
Πάντως, σε όλα τα γκάλοπ τις δύο πρώτες θέσεις, στην πρόθεση ψήφου, καταλαμβάνουν κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων δεν προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).
Στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά τμήματα. Ο αριθμός των Σέρβων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Κόσοβο, ανέρχεται σε 117.808 ψηφοφόρους.
Τέσσερα κόμματα και ένας συνασπισμός, που αντιπροσωπεύουν την σερβική εθνική κοινότητα, διεκδικούν δέκα έδρες στην βουλή οι οποίες συνταγματικά ανήκουν στους Σέρβους. Το κόμμα «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, αναμένεται να κυριαρχήσει στις σερβικές περιοχές καταλαμβάνοντας τις εννέα από τις δέκα έδρες.
Το Σύνταγμα του Κοσόβου κατοχυρώνει επίσης και άλλες δέκα έδρες στις υπόλοιπες εθνικές μειονότητες.
Πρόστιμα
Η προεκλογική εκστρατεία σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, ωστόσο παρατηρήθηκαν φαινόμενα παράνομης συμπεριφοράς από υποψηφίους και προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. Οι αρχές κατά την προεκλογική περίοδο επέβαλαν χρηματικά πρόστιμα σε υποψηφίους και κόμματα, ύψους 154.000 ευρώ, συνολικά.
Φέτος για πρώτη φορά την εκλογική διαδικασία, εκτός από τους ανεξάρτητους παρατηρητές διαφόρων ΜΚΟ, θα παρακολουθούν και ειδικοί εισαγγελείς. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την γενική εισαγγελία, διορίστηκαν σε 44 δήμους, 89 εισαγγελείς ώστε να αποτραπούν φαινόμενα βίας, νοθείας και εξαγοράς ψήφων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου