Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Γαλλίας φοβάται πως ο γαλλικός στρατός δεν έχει πόρους για να ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις και στις συνεχόμενες εξοπλιστικές απαιτήσεις που δημιουργούνται.
«Σήμερα πρέπει να εγγυηθώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνιμη παρουσία στον Περσικό Κόλπο, στην οποία προστίθεται η επιτήρηση των Στενών του Bab el-Mandeb, επιτήρηση στη Συρία για τις «κόκκινες γραμμές» μας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, την υπεράσπιση του Βισκαϊκού Κόλπου και την παρακολούθηση της εξόδου των ρωσικών υποβρυχίων από το δικό τους προμαχώνα στο Βόρειο Ατλαντικό, είναι πολλά!», προειδοποίησε ο στρατηγός François Lecointre , επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.
«Αν δεν είμαστε ήδη εκεί, τότε πλησιάζουμε στο τέλος των δυνατοτήτων μας» τόνισε ο Αρχηγός. Οι καταγγελίες του Lecointre έρχονται παρά την άνοδο των γαλλικών αμυντικών δαπανών, αντιστρέφοντας τις περικοπές του προϋπολογισμού. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός για το 2020 θα αυξηθεί κατά 4,5% στα 37,5 δισ. ευρώ (41,4 δισ. Δολ. ΗΠΑ) ή 1,86% του ΑΕΠ. Ο στόχος της κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron είναι να επιτύχει το στόχο του ΝΑΤΟ ύψους 2% του ΑΕΠ έως το 2025.
Αντανακλώντας τις ανησυχίες του Πενταγώνου σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες που προκλήθηκαν από τις υπερπόντιες δεσμεύσεις, ο Lecointre επεσήμανε τα εξωτερικά βάρη της Γαλλίας: «Υπάρχουν 8.000 στρατιώτες μας που υποστηρίζουν επιχειρήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλες 3.700 μονάδες σε υπερπόντιες βάσεις, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό».
«Επί του παρόντος, περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες ασχολούνται καθημερινά για την υπεράσπιση της Γαλλίας», υπογραμμίζει ο στρατηγός Lecointre, «Από αυτούς, 8.000 είναι σε υπερπόντιες επιχειρήσεις (OPEX), κυρίως στη ζώνη Sahelo-Saharan, στο Λίβανο. 20.000 ασχολούνται με την εθνική επικράτεια και 3.700 τοποθετούνται ως αποτρεπτικές δυνάμεις παρουσίας στο εξωτερικό».
«Αυτό το επίπεδο σταθερής δέσμευσης για πολλά χρόνια είναι πρωτοφανές και δεν θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι», κατέληξε.
Ο Lecointre εξέφρασε τις ανησυχίες του παρά την τύχη του προκατόχου του. Ο στρατηγός Pierre de Villiers παραιτήθηκε ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας το 2017 μετά από σύγκρουση με τον Macron σχετικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Πηγή: The National Interest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου