Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Άγριες συγκρούσεις στη Βολιβία


Συγκρούσεις στην πόλη Σακάμπα AP Photo
Άγριες συγκρούσεις στη Βολιβία
efsyn.gr
Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον υποστηρικτών του Έβο Μαράλες που διαδήλωναν για την επιστροφή του ηγέτη της Βολιβίας από το Μεξικό. Για τουλάχιστον πέντε νεκρούς κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας φρόντισε με το καλημέρα να δώσει τα... δημοκρατικά διαπιστευτήρια της, καταστέλλοντας βίαια διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχο του τοπικού νοσοκομείου που μίλησε και για δεκάδες τραυματίες που έφεραν πληγές από σφαίρες.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.


Τραυματίας από τις συγκρούσειςAP Photo/Dico Solis

Η νέα ηγεσία της χώρας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν.

Τα αιματηρά επεισόδια προκλήθηκαν όταν καλλιεργητές κόκας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό την αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο της Βολιβίας, Ζανίν Ανιες αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε να περάσουν μια γέφυρα.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν με τη βοήθεια του στρατού κι ενός ελικοπτέρου τους διαδηλωτές αφού έπεσε η νύχτα.


Διαδηλώσεις στην Κοτσαμπάμπα AP Photo/Dico Solis

Ο Έβο Μοράλες, από το Μεξικό, απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και στον Πάπα Φραγκίσκος, προκειμένου να μεσολαβήσουν, ώστε να βρεθεί λύση για την πολιτική κρίση στη Βολιβία, ενώ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκίνηση πραξικοπήματος σε βάρος του.

Σε συνέντευξη στο Associated Press ο εξόριστος πρόεδρος τονίζει ότι ουσιαστικά παραμένει στη θέση από τη στιγμή που το κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτησή του καταγγέλλοντας πολιτικο-αστυνομικό πραξικόπημα.

Ο ίδιος και οι υποστηρικτές τους υποστηρίζουν ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά από πιέσεις του στρατού και της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου