Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Μας πρήξανε για το Τείχος που έπεσε... Για τα Τείχη του Αίσχους που σήκωσαν έχουν κάτι να μας πουν;

Ένα Τείχος έπεσε πολλά όμως υψώθηκαν. 
"Τα τείχη εξακολουθούν να υπάρχουν και αυξήθηκαν. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα σε σχέση με 30 χρόνια πριν. Κατέγραψα περίπου 20, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το 1989...Αναγείρουμε τείχη για να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε με έναν μάλλον φαιδρό τρόπο, παγκόσμια φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση ή η φτώχεια", αναφέρει  η Αλεξάντρα Νοβοσελόφ,  ερευνήτρια στο International Peace Institute της Νέας Υόρκης.
Η Ελίζαμπεθ Βαλέ, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ (UQAM) μέτρησε από την πλευρά της "70 με 75 τείχη που έχουν ήδη κατασκευαστεί ή που έχει ανακοινωθεί η ανέγερσή τους, έναντι περίπου 15 το 1989...Αν τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα τα υπάρχοντα τείχη καλύπτουν μια απόσταση περίπου 40.000 χιλιομέτρων...τα τείχη δεν βοηθούν να ανασταλούν οι ροές...Αντίθετα συμβάλλουν στο να γίνονται παράνομες (…) Ακόμη περισσότερο συμβάλλουν στο να κρύβεται μια πραγματικότητα (...) Όταν εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, τα τείχη δεν θα χρησιμεύουν πια σε τίποτα", προειδοποιεί η Βαλέ.
Τα νέα τείχη βρίσκονται σε πολλές περιοχές της γηραιάς ηπείρου:
Στις αυτόνομες ισπανικές πόλεις της Θέουτα και της Μελίγια στην Β. Αφρική
Μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Τουρκίας-Βουλγαρίας
Μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας
Μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, Ουγγαρίας και Κροατίας
Μεταξύ Ρωσίας και Λετονίας, Νορβηγίας, Εσθονίας και Λιθουανίας
Στο Καλαί
"Τα τείχη και οι φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι οι πιο ορατές πλευρές της Ευρώπης-Φρούριο", αναφέρει το ΤΝΙ, τονίζοντας την συμβολική τους πλευρά.
Όπως αναφέρει συνδυάζονται με θαλάσσιες περιπολίες και ναυτικές επιχειρήσεις, που στην Μεσόγειο αυξάνουν το συνολικό μήκος κατά 4.750 χιλιόμετρα.
Το ινστιτούτο υπολογίζει ότι παγκοσμίως η αγορά για την ασφάλεια των συνόρων έφτασε τα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και θα αυξάνεται κατά 8% ετησίως τα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες υπολογίζεται ότι έχουν ξοδέψει κάπου μεταξύ 900 εκατ. και ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ σε τείχη και φράχτες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτά προστίθενται χρήματα που ξοδεύτηκαν από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ένωσης (1,7 δισ. μεταξύ 2007 και 2013) και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας(2,76 δισ. ευρώ μεταξύ 2014 και 2020).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να διαθέσει 9,3 δισ. για την περίοδο 2021-2027 στα πλαίσια του νέου Ταμείου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Εξωτερικών Συνόρων.
Βασικοί ανάδοχοι στην Ευρώπη είναι εταιρείες όπως η Thales, η Leonardo και η Airbus και η ισπανική European Security Fencing, που παράγουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην φύλαξη των συνόρων. Σύμφωνα με το ΤΝΙ, «όλα δείχνουν ότι τα τείχη της Ευρώπης-Φρούριο θα συνεχίσουν να ψηλώνουν και να ενισχύονται». 

το φράγμα του Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου