Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες, διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής [τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου. Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου
Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου, αφού ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκαν. Η Άνιες, πολιτικός που ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δικηγόρος, έκανε την ανακοίνωση μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Página 7. «Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.
Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Έβο Μοράλες
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε χθες Κυριακή άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».
Ο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του [σ.σ. να προσφέρει] άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του μεξικανού πρεσβευτή] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Έβο Μοράλες». Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα». «Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.
Η αστυνομία συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής
Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βλαντίμιρ Γιούρι Καλδερόν. «Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι (…) κατέστη δυνατό να συλληφθεί η πρόεδρος του εκλογοδικείου Μαρία Εουχένια Τσόκε», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εξαίροντας το «σχολαστικό έργο» των ανδρών του, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την επανεκλογή του.
Ο Μαδούρο καταγγέλει το πραξικόπημα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» χθες Κυριακή το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, που αμφισβητούσε την επανεκλογή του, τη στάση μονάδων της αστυνομίας και την εγκατάλειψή του από τον στρατό. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».
Η Κούβα καταδικάζει το «πραξικόπημα της δεξιάς»
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε χθες Κυριακή το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία», μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες, η επικράτηση του οποίου στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου για τέταρτη θητεία αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο Ντίας-Κανέλ εξέφρασε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την «σθεναρή καταδίκη του πραξικοπήματος» και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»). Η Αβάνα, παραδοσιακός σύμμαχος του σοσιαλιστή ηγέτη, εκφράζει την «αλληλεγγύη της στον αδελφό πρόεδρο Έβο Μοράλες, πρωταγωνιστή και σύμβολο του αγώνα και των διεκδικήσεων των αυτοχθόνων λαών της Αμερικής μας», ανέφερε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες.
Η πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λα Πας «καταλήφθηκε από κουκουλοφόρους»
Η έδρα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε χθες Κυριακή από «κουκουλοφόρους», μετά την παραίτηση από την προεδρία του Έβο Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας. «Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε με «κατηγορηματικό» τρόπο το «πραξικόπημα» στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης και αιματηρών ταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Κολομβία ζήτησε «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου ο Έβο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του. Ακόμη, η κολομβιανή διπλωματία θέλει να εξασφαλιστεί πως «οι βολιβιανοί πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα στις κάλπες και να εκλέξουν νέα κυβέρνηση με όλες τις εγγυήσεις ως προς τη συμμετοχή τους». Ο κολομβιανός ΥΠΕΞ Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο είχε προτρέψει την κυβέρνηση του Μοράλες να οργανώσει δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή του Μοράλες και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, του πρώην αντιπροέδρου Κάρλος Μέσα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διαρκούς συμβουλίου του ΟΑΚ την 4η Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Ο 60χρονος Μοράλες, στην εξουσία από το 2006, ανακοίνωσε την παραίτησή του χθες αφού έγινε σαφές πως είχε απολέσει την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού. Ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας ένα «πραξικόπημα» της συντηρητικής αντιπολίτευσης. Ο αριστερός Μοράλες είχε υποσχεθεί πριν παραιτηθεί ότι θα «ανανεωνόταν το σύνολο των μελών» της εκλογικής επιτροπής και κατόπιν θα προκηρύσσονταν «νέες εκλογές», χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της αναμέτρησης ή το εάν θα έπαιρνε μέρος. Η ανακοίνωση αυτή ικανοποιούσε το αίτημα του ΟΑΚ, που νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της διαδικασίας επαλήθευσης του αποτελέσματος των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα καταδίκασαν το «πραξικόπημα», όπως και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου