Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Μέτρα ακροδεξιάς κοπής για το προσφυγικό

Μέτρα ακροδεξιάς κοπής για το προσφυγικό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
efsyn.gr
Το σταδιακό κλείσιμο των υπαρχουσών δομών για πρόσφυγες στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τη δημιουργία νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων τύπου «Αμυγδαλέζας», ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση εξυφαίνοντας το ακροδεξιάς κοπής σχέδιο της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου, όπως τους παρουσίασαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, περιλαμβάνουν εκτός από τα κλειστά κέντρα κράτησης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τη δημιουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων, 1.200 προσλήψεις συνοροφυλάκων αλλά και ένα «τυράκι» στους κατοίκους των περιοχών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας.

Η κυβέρνηση υιοθετεί ουσιαστικά ως γενική αρχή αντιμετώπισης το έσχατο μέτρο της διοικητικής κράτησης δημιουργώντας τα κλειστά κέντρα, παρά τον κίνδυνο να μετατραπούν σε χειρότερα «κολαστήρια» απ’ αυτό που είναι ήδη στη Μόρια.

Ειδικότερα ως προς την κατασκευή και επέκταση Κλειστών Δομών στα νησιά ο σχεδιασμός, που ανακοινώθηκε, προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή - ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+
Δύο φάσεις υλοποίησης

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθν. Άμυνας το σχέδιο αποτελείται από δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό και την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Στόχος, σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες δράσεις, πέραν των κλειστών κέντρων στα νησιά:
Ασυνόδευτα παιδιά

Όπως ανακοινώθηκε καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, είπε ο κ. Στεφανής.

ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.
'Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου, είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση - στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

Ο υφυπουργός μίλησε εξάλλου για την ανάγκη θωράκισης της χώρας «από παρόμοιες μελλοντικές απειλές δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή», κάνοντας σαφές το πώς αντιλαμβάνεται ένα κατεξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα.
Μέτρα για τις τοπικές κοινωνίες

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

1. Στην παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

3. Επιπλέον, έταξε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

4. Τέλος, είπε, πως κατ' εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

«Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών» είπε, τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Αύξηση των προσφυγικών ροών

Αύξηση στις ροές μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου παρατηρείται το τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, χθες Τρίτη στα νησιά έφθασαν συνολικά 549 άτομα. Από αυτά 317 έφθασαν στη Λέσβο, 131 στη Χίο και 101 στη Σάμο.

Σήμερα από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 11 το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 160 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 96 και στη Σάμο 79.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου