ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Είμαστε ενάντια Πολεμική Συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ και στους Άξονες του Πολέμου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ
Απάντηση μας ο Κοινός αγώνας Ελλήνων και Τούρκων Εργαζομένων και Φαντάρων.
Δεν μας ενώνει τίποτε με τις κυβερνήσεις, δεν έχουμε κανένα Εθνικό Συμφέρον να υπερασπιστούμε.
Αντιθέτως, μας ενώνουν πολλά ΚΟΙΝΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ με την Τουρκική Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, με τον καταπιεσμένο κόσμο της εργασίας στην Τουρκία.
Ο Κοινός αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Βαλκάνια ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου, στον εθνικισμό και το φασισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Οι εξελίξεις στην περιοχή του τριγώνου Αιγαίο-Λιβύη-Κύπρος είναι πολύ σοβαρές και επικαιροποιούν τη ρήση ότι "το πετρέλαιο είναι κατάρα".
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια συνόρα στη Μεσόγειο
Το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που παρουσιάζουμε αποδεικνύει ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού.
Το τουρκικό κράτος έχοντας μείνει έξω από την μέχρι τώρα μοιρασιά ΑΟΖ και ενεργειακών κοιτασμάτων επιχειρεί είτε μέσω της προβολής στρατιωτικής ισχύος και της έντονης παρουσίας ερευνητικών σκαφών, είτε μέσω των επιστολών του στον ΟΗΕ τα εξής:
- να μπλοκάρει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (κάτι που το καταφέρνει στην Κύπρο απέναντι στην Ιταλική ΕΝΙ και την Γαλλική TOTAL), να μπει σφήνα στις συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις-πετρελαϊκές εταιρείες και τους άξονες πολέμου που έχουν συγκροτηθεί και πλέον να εντείνονται οι πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού, με ορίζοντα την Συνεκμετάλλευση. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, βολεύει το ελληνικό κράτος, αλλά δεν συγκεντρώνει την αποφασιστικότητα Κύπρου-Ισραήλ που θεωρούν πολύ πιο βολική την λύση της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκουν να αφήσουν "εκτός παιχνιδιού" την Τουρκία.
- η δεύτερη επιδίωξη του Τουρκικού κράτους είναι να διεμβολίσει την συνέχεια των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας (που βασίζεται στο ρόλο του Καστελόριζου), καθώς έτσι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειο μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και κυρίως μπλοκάρονται οι διεκδικήσεις του Τουρκικού κράτους στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Λιβύης, εκεί που εκτιμάται ότι βρίσκονται τα μεγαλύτερα ενεργειακά κοιτάσματα και τα οποία μοιράστηκαν σε EXXON-MOBIL, TOTAL, ΕΛ.ΠΕ.
- Τέλος, η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου ανοίγει το δρόμο όχι μόνο να παρουσιαστούν οι διεκδικήσεις του Τουρκικού κράτους, αλλά και να μπουν οι βάσεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου-Λιβύης. Η Άγκυρα υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη. Η επίσημη λιβυκή κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφύλιο απέναντι στον αυτοανακηρυχθέντα Ελεύθερο Στρατό της Λιβύης (LNA) που τελεί υπό το πρόσταγμα του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζουν Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Η αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζεται ήπια. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της -στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός συνόρων με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντόκος, Αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφάλειας- που μίλησε για τους όρους της συνδιαλλαγής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά έκανε σαφές ότι αν υπάρξει συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αυτό θα θεωρηθεί από την ελληνική πλευρά ως "εχθρική ενέργεια".
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η θωράκιση του Κράτους Άμυνας/Ασφάλειας -δρομολογούνται δαπάνες ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ Ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και προσλήψεις άμεσα 2000 Μισθοφόρων Στρατιωτών με την προοπτική των 6000 ΟΒΑ εως το 2021, οι χιλιάδες προσλήψεις Αστυνομικών και Συνοριοφυλακών, τα απάνθρωπα μέτρα εναντίον προσφύγων-μεταναστών-, η όξυνση του πολέμου κατά των Ασύμμετρων Απειλών, δηλαδή των προσφύγων, εργαζομένων, κοινωνικών κινημάτων, εξυπηρετούν τις ανάγκες της αστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης και την εσωτερικής πολιτικής, αλλά επίσης αποσκοπούν στην κατάπνιξη κάθε αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής στο εσωτερικό, ώστε σε κλίμα "εθνικής ομοψυχίας" να προβληθούν και υπερασπιστούν τους στρατηγικούς στόχους του ελληνικού κεφαλαίου.
Ακόμη και διαπραγματεύσεις να γίνουν, τους όρους της Συνδιαχείρισης θα καθορίσει η Ισχύς των αστικών κρατών και οι συμμαχίες τους.
Το Αντιπολεμικό Κίνημα, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία πρέπει να πάρουν θέση. Πρέπει να παρέμβουν αν δε θέλουν να αποτελέσουν την δρομολογημένη μετατροπή τους σε Κρέας στα Κανόνια των ανταγωνισμών τους.
Ένα μάχιμο Διεθνιστικό Αντιπολεμικό κίνημα που εκφράζοντας τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας θα συνενώσει στη βάση ενός αντικυβερνητικού-αντικαπιταλιστικού προγράμματος εργαζόμενους και πρόσφυγες-μετανάστες, κινήματα στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, γειτονίας, Φαντάρων, οικολογίας, που μάχονται ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΛΑΟΣ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κανένας Φαντάρος Έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Όχι Πυρηνικά όπλα στον Άραξο. Είμαστε ενάντια Πολεμική Συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ και στους Άξονες του Πολέμου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου-Ισραήλ
Απάντηση μας ο Κοινός αγώνας Ελλήνων και Τούρκων Εργαζομένων και Φαντάρων.
Δεν μας ενώνει τίποτε με τις κυβερνήσεις, δεν έχουμε κανένα Εθνικό Συμφέρον να υπερασπιστούμε.
Αντιθέτως, μας ενώνουν πολλά ΚΟΙΝΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ με την Τουρκική Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα, με τον καταπιεσμένο κόσμο της εργασίας στην Τουρκία.
Ο Κοινός αγώνας των εργαζομένων σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο-Βαλκάνια ενάντια στις κυβερνήσεις του πολέμου, στον εθνικισμό και το φασισμό, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Η «Γαλάζια Πατρίδα» στον ΟΗΕ από ΆγκυραΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Επίσημες αξιώσεις για επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της, ακόμα και δυτικά της Ρόδου, έχει πλέον η Αγκυρα, μέσω επιστολής που κατετέθη στον ΟΗΕ και απορρίπτεται στο σύνολό της από την Αθήνα. Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς που περιέχει η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου από τις 13 Νοεμβρίου και η οποία για πρώτη φορά κοινοποιεί σε τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η Αγκυρα κάνει λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας να έχει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού (ο οποίος βρίσκεται νότια της Ρόδου), πρακτικά ελαχιστοποιεί όποια επήρεια έχουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, υπονοώντας ευθαρσώς ότι επιζητεί την οριοθέτηση με κύριο συμβαλλόμενο τη Λιβύη. Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση της επιστολής του κ. Σινιρλίογλου είναι ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει την περιοχή από τον 28ο έως και τον 32ο μεσημβρινό ως απαραβίαστη τουρκική υφαλοκρηπίδα (σε αυτήν περιλαμβάνεται η μισή Ρόδος και το Καστελλόριζο με το νησιωτικό σύμπλεγμά των Ρω και Στρογγύλη), καλώντας την Ελλάδα, αλλά και τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη ή η Αίγυπτος, να συζητήσουν για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ρόδου, δίχως, ωστόσο, να την προσδιορίζει επακριβώς. Η Αγκυρα θέτει, πρακτικά, υπό συζήτηση το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας από τα δυτικά της Ρόδου έως την Κρήτη.
«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικώς αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στον βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή. Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη, συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη», αναφέρεται ενδεικτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ χθες το απόγευμα. Και καταλήγει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.
Με την επιστολή του κ. Σινιρλίογλου η Τουρκία αμφισβητεί αφενός την επήρεια των ελληνικών νησιών, αφετέρου επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ίδια την Κύπρο, η οποία εμφανίζεται ως έχουσα ελάχιστα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα, καθώς τα νερά ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αίγυπτο παρουσιάζονται ως ευρισκόμενα σε εκκρεμότητα έως ότου η Αγκυρα και το Κάιρο καταλήξουν σε συμφωνία. Μάλιστα, στις συντεταγμένες που καταθέτει η Αγκυρα στον ΟΗΕ, η Αίγυπτος εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη επήρεια από αυτήν που έχει τώρα, με βάση την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οριοθέτηση ζωνών με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυνατή, σύμφωνα με την Αγκυρα, μόνο με λύση του πολιτικού προβλήματος.
Επί τούτου η επιστολή Σινιρλίογλου αναφέρει ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα ακολουθήσουν «μια μέση γραμμή ανάμεσα στην τουρκική και την αιγυπτιακή ακτογραμμή μέχρι ένα σημείο στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη σε συμφωνία με την αρχή της ισότητας και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ειδικές και σχετικές προϋποθέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».
Στο παράρτημα της επιστολής επισυνάπτεται και ένα νέο κεφάλαιο συντεταγμένων με τίτλο «Πέρα από τον 28ο μεσημβρινό». Τονίζεται ότι «η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που εκτείνονται στα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των νησιών που αντίκεινται στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν μπορούν να αποκόψουν την προβολή των τουρκικών ακτών και της υφαλοκρηπίδας».
https://www.kathimerini.gr
https://www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου