Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Δύσκολες ώρες στη βροχή και τη λάσπη για τους πρόσφυγες έξω από τη ΒΙΑΛ


Δύσκολες ώρες στη βροχή και τη λάσπη για τους πρόσφυγες έξω από τη ΒΙΑΛ
efsyn.gr
Μέσα στη βροχή και στη λάσπη πέρασαν τη νύχτα περίπου 3.000 πρόσφυγες, οι οποίοι μένουν σε πρόχειρες καλύβες και καλοκαιρινές σκηνές κάμπινγκ σε ιδιόκτητα χωράφια έξω από τη ΒΙΑΛ της Χίου.
Τις προηγούμενες μέρες ο δήμαρχος του νησιού, Σταμάτης Καρμάντζης, φρόντισε να στραγγίσει με ηλεκτροκόλληση χώρο δίπλα στο κεντρικό κτίριο στις εγκαταταστάσεις του στρατοπέδου, που ήταν αποθήκη υλικών ανακύκλωσης αλλά πλέον είναι άδειος, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση όπως η σημερινή.

Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα, πρόκειται για έναν χώρο πολλών τετραγωνικών που θα μπορούσε να φιλοξενήσει προσωρινά μερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Χαλκειούς που ζήτησαν το σφράγισμα του χώρου αυτού είναι οι ίδιοι που δικαίως πάντως διαμαρτύρονται για την κατάληψη των χωραφιών τους από τις σκηνές.



Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη Σάμο, όπου σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου θα μοιράσουν συνολικά 4.000 αδιάβροχα, κουβέρτες, κιτ υγιεινής, πλαστικά καλύμματα και δοχεία μεταφοράς νερού. 

«Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και για 4η συνεχή χρονιά οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, διαμένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα για τον χειμώνα και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους. Με τις πρώτες βροχές η περιοχή γύρω από το κέντρο υποδοχής, εκεί όπου διαμένουν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο, θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο έλος, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ΓΧΣ κλιμακώνουν τις δράσεις τους στη Σάμο ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες των πάνω από 6.000 αιτούντων άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί και συνωστίζονται καθημερινά κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί για μόλις 650 άτομα.

Όπως σημειώνει η οργάνωση παρακολουθεί «εδώ και μήνες την αυξανόμενη ανάγκη για πόσιμο νερό, τουαλέτες και ντους. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν παρέμβει, δημιουργώντας ένα σύστημα ύδρευσης που παρέχει περισσότερα από 40.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, καθώς και χημικές τουαλέτες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου