Από Militaire News
Οι Financial Times σε δύο δημοσιεύματα τους , αποκαλύπτουν πως εν μέσω κρίσης, το 2014, η Τράπεζα Πειραιώς “διευκόλυνε”, εφοπλιστές, επιχειρηματίες αλλά και στελέχη της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που είχαν! Η εφημερίδα έχει αρχίσει να δημοσιεύει σχετικά ρεπορτάζ από το 2017, τα οποία δεν έχουν σχεδόν καμία δημοσιότητα στην Ελλάδα.
Tο τελευταίο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στην υπόθεση της πώλησης δανεiων 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων άνω του 1 δισ. ευρώ αφορά εφοπλιστές, έναντι 300 εκατ. από την τράπεζα Πειραιώς στον όμιλο Libra το 2014 και τη μεταφορά χρημάτων από την Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες, το 2016, εν μέσω capital controls!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον FT, εισαγγελέας ανέλαβε τον περασμένο μήνα την υπόθεση από τη συνάδερφό του, Ελένη Τουλουπάκη και θα εξετάσει 40 νυν και πρώην στελέχη των δύο ομίλων.
Όπως γράφει το thepressproject.gr “oι FT από το 2017, έχουν γράψει ότι 10 στελέχη της Πειραιώς παραιτήθηκαν μετά από καταγγελίες και την έρευνα που διεξάγεται για την πώληση 1,5 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα στο fund Libra, το 2014, έναντι 300 εκατ. Από τα δάνεια αυτά, το 1,1 δισ. αφορά εφοπλιστές, τα 80 εκατ. εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας, ενώ τα 30 εκατ. είναι προσωπικά δάνεια των 10 στελεχών της Πειραιώς που έχουν αποχωρήσει. Οι παραιτήσεις υπεβλήθησαν το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου,χωρίς να δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μάλιστα τα στελέχη έλαβαν και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015, η Πειραιώς αναζήτησε βοήθεια από τον Όμιλο όταν η τράπεζα αγωνιζόταν να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 2,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η Πειραιώς παρουσίασε ένα έλλειμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Τελικά, την τελευταία στιγμή ο όμιλος Libra παρουσιάστηκε συνεισφέροντας στην τράπεζα 110 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αποτελούσαν εξασφάλιση σε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ.
Τον Οκτώβριο του 2017 η Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποίησε ειδικό έλεγχο στις συναλλαγές της Libra με την Πειραιώς, ο οποίος αποκάλυψε «μία σειρά από μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικών σε παραβίαση των capital controls».
Παράλληλα, αναφορά από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος, το Νοέμβρη του 2017, σήκωσε υποψίες για συγκεκριμένες μεταφορές χρημάτων σε offshore από την Πειραιώς. Δικαστική πηγή ανέφερε στους FT ότι η έρευνα παρουσίασε «επαρκείς ενδείξεις» ώστε να δικαιολογηθεί περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης
Ο όμιλος Libra, σύμφωνα με τους FT, συνδέεται με την εφοπλιστική οικογένεια Λογοθέτη, ωστόσο ο όμιλος αρνείται αυτήν την πληροφορία. Όπως προσθέτουν οι FT, η Πειραιώς αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου