Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ο Αη Βασίλης μπήκε στο γήπεδο και όλες οι χώρες έπαιξαν μπάλα!

Ο Αη Βασίλης μπήκε στο γήπεδο και όλες οι χώρες έπαιξαν μπάλα!
Πάνω από 500 παιδιά από το ΚΥΤ Μόριας και τη Μόρια προπονούνται καθημερινά μαζί
Κάμερα- Μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας
Ο Άη Βασίλης μπήκε το πρωί του Σαββάτου στο γήπεδο του Σπανού στην Παναγιούδα, και παρά τη συννεφιά, το γιορτινό κλίμα επικράτησε στην τελευταία προπόνηση της χρονιάς. Η κάμερα του «Ν» μπήκε στο γήπεδο, μίλησε με τους προπονητές και τα παιδιά.
Τα παιδιά της Κοινότητας της Μόριας και τα παιδιά προσφύγων που μένουν στο ΚΥΤ Μόριας και σε άλλες δομές, πάνω από 500 συνολικά, κάθε μέρα εδώ και δύο χρόνια προπονούνται μαζί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Barcelona, με την οργάνωση Movement on the Ground που υλοποιεί το πρόγραμμα «Futball Net» μαθαίνοντας στα παιδιά διαχείριση θυμού, σεβασμό και άλλες αξίες.


Ποικίλες είναι αθλητικές δραστηριότητες: σκυταλοδρομίες, χούλα-χουπ, ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ, ενώ ένα άλλο αθλητικό πρόγραμμα για προσφυγόπουλα με Αναπηρίες «τρέχει» στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ.

Η Κωνσταντίνα Βουγιούκαλου, υπεύθυνη αθλητικών δραστηριοτήτων του προγράμματος διευκρινίζει στο «Ν» ότι «Τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς να είναι οι τέλειοι αθλητές, αλλά μαθαίνουν αξίες ζωής: πώς να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, την ομαδική εργασία, το σεβασμό, τη σεμνότητα, πώς να φτάνουν τους στόχους τους, πώς να ελέγχουν τον θυμό τους και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους».

Η ηλικία των παιδιών είναι από 6 έως 18 ετών και είναι διαφόρων εθνικοτήτων: Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Ελλάδα, Αλβανία, αγόρια και κορίτσια. «Πολλά παιδιά βρίσκονται μαζί μας στο πρόγραμμα για 1,5 με 2 χρόνια, προπονούνται καθημερινά. Κάποια παιδιά είναι ασυνόδευτα ανήλικα που μένουν στη Μόρια» προσθέτει.

Οι προπονητές είναι επίσης Έλληνες και πρόσφυγες. Η οχτάχρονη Sumahia, από την Καμπούλ του Αφγανιστάν, μένει με την οικογένειά της στον καταυλισμό του Δήμου στον Καρά- Τεπέ. Αυτό που της αρέσει περισσότερο, είναι ότι μαθαίνει «μπάλα» γιατί στην χώρα της δεν ήξερε, ενώ αυτό που απολαμβάνει περισσότερο, είναι «όταν μπαίνει γκολ, που μαζευόμαστε όλα τα παιδιά μαζί, και από τις δύο ομάδες, δίνουμε τα χέρια και πανηγυρίζουμε».

Ο 12χρονος Γιώργος από τη Μόρια, εξηγεί ότι «όλα τα παιδιά, και οι συμμαθητές μου βλέπουν ότι είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο. Δεν έχει σημασία τι εθνικότητα είσαι, όλα τα παιδιά πρέπει να είναι με αρμονία και ενωμένα ανεξάρτητα από πολιτισμούς, γλώσσες και θρησκείες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου