Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, έληγε η προθεσμία που έθεσε η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο για να αποδεχθεί μια συμφωνία για το διμερές εμπόριο και να αρχίσει η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, που ξεκίνησε πριν 17 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Κίνα δεν αποδεχθεί τους όρους των ΗΠΑ, είναι έτοιμο ένα νέο πακέτο δασμών αξίας 156 δισ. δολ. που στην πράξη θα σημάνει την αύξηση της τιμής όλων, μα όλων των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμη κι αυτό το γεγονός, ξεχωριστής οικονομικής σημασίας, επισκιάζεται από μια δυναμική διαρκούς κλιμάκωσης που έχει λάβει ο αμερικανοκινέζικος εμπορικός πόλεμος.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμη κι αυτό το γεγονός, ξεχωριστής οικονομικής σημασίας, επισκιάζεται από μια δυναμική διαρκούς κλιμάκωσης που έχει λάβει ο αμερικανοκινέζικος εμπορικός πόλεμος.
Δηλωτική αυτής της τάσης είναι η αποκάλυψη των Financial Times για μια εντολή που έδωσε το Πεκίνο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και ιδρύματα να αφαιρέσουν από τους υπολογιστές τους κάθε εξάρτημα που εισάγεται από το εξωτερικό, εντός τριετίας! Η συγκεκριμένη απόφαση είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας γιατί πλήττει ευθέως μονοπώλια όπως την Dell, τη Microsoft και την HP που χάνουν μια αναπτυσσόμενη αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων εν δυνάμει χρηστών. Για πρώτη φορά το περίφημο «παγκόσμιο χωριό» που υμνούσαν οι νεοφιλελεύθεροι υπέρμαχοι της κατάργησης των συνόρων κατακερματίζεται και τυπικά. Τα σύνορα μάλιστα δεν τίθενται σε κάποια πεπαλαιωμένη και φθίνουσα αγορά βιομηχανικών ή αγροτικών προϊόντων, αλλά σε μια αγορά που έπαιξε ρόλο πολιορκητικού κριού για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, ενσαρκώνοντας το όραμα μιας ενιαίας υπερεθνικής αγοράς, υπό την αμερικανική εννοείται σημαία: την αγορά της πληροφορικής!
Η αντίδραση της Κίνας, που θα σημάνει την αντικατάσταση 20 – 30 εκ. εξαρτημάτων υπολογιστών, δεν ήταν αναπάντεχη. Ήταν μάλιστα αμυντική. Προηγήθηκε η απόφαση του Τραμπ να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες (π.χ. Google, Intel, Qualcomm, κ.α. ) να συνεργάζονται με την Huawei και μια σειρά ακόμη απαγορεύσεων στον κινέζικο γίγαντα (που ειρήσθω εν παρόδω απασχολεί 80.000 άτομα στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης), με στόχο να μπουν εμπόδια στην ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Οι κινήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας υποδηλώνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος βαθαίνει. Η μεταφορά του από τον χάλυβα και τη σόγια στα πεδία της υπερυψηλής τεχνολογίας, εκεί που κρίνεται η οικονομική υπεροχή της επόμενης μέρας, σημαίνει ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο δεν έχουν καμιά πρόθεση συνεργασίας και άμβλυνσης των διαφορών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσινγκτον αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Από την μέχρι σήμερα κλιμάκωση άλλωστε μόνο χαμένη δεν έχει βγει. Μάρτυρας η συνεχής μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης της κινέζικης οικονομίας, που πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών. Οι εξαγωγές της δε το Νοέμβριο του 2019, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δασμών, μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο να περιοριστεί στα 38,7 δισ. δολ. από 42,8 που ήταν τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν την οικονομική επίθεση στην Κίνα.
Το πιο πρόσφατο όπλο των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας είναι η μειονότητα των Ουιγούρων, των μουσουλμάνων που κατοικούν στα βορειοδυτικά της αχανούς χώρας. Οι μεσαιωνικές μορφές καταστολής που εφαρμόζει η Κίνα κατά των Ουιγούρων, σε ένα υπερσύγχρονο και υψηλής τεχνολογίας περιτύλιγμα, δεν είναι καινούργιες. Από την εποχή ακόμη που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον περιβόητο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας για να πάρουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή ξεκίνησε και η Κίνα τον δικό της πόλεμο κατά των μουσουλμάνων Ουιγούρων, που ανέκαθεν τους θεωρούσε απειλή για την εθνική της ομοιογένεια και την εδαφική της ακεραιότητα. Σε ένα εκατομμύριο εκτιμώνται οι φυλακισμένοι, εξόριστοι και απαχθέντες Ουιγούροι, ενώ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που χρησιμοποιούνται για την «αναμόρφωση» των διαφωνούντων παραπέμπουν στις πρακτικές των Ναζί. Αυτό που είναι καινούργιο ωστόσο είναι η ευαισθησία της Δύσης, που γνώρισε νέες δόξες μετά από μια πρόσφατη δημοσιογραφική αποστολή σημαντικών Μέσων η οποία έφερε στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη κακομεταχείριση που υφίστανται οι Ουιγούροι από το Πεκίνο. Φτάνει δε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμο πρόσφατα υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των Ουιγούρων, ενώ τον Οκτώβριο επέβαλλαν κυρώσεις σε 8 κινέζικες εταιρείες που πρωτοστατούν στο οργουελικό καθεστώς αστυνομικής επιτήρησης και ασφυκτικού ελέγχου των πολιτών της απομακρυσμένης επαρχίας. Πρόκειται για εταιρείες που εντελώς τυχαία βρίσκονται κι αυτές στην κορυφή της νέας τεχνολογίας, ασχολούμενες με επεξεργασία εικόνας και βίντεο, τεχνητή νοημοσύνη, διαχείριση δεδομένων, κ.λπ. Και σε αυτές τις εταιρείες, οι μισές εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, απαγορεύτηκε η συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες, εκτός κι αν δοθεί ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Όσο πραγματικές κι αν είναι οι διώξεις που αντιμετωπίζουν οι Ουιγούροι, αποδεικνύοντας τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του κινέζικου καθεστώτος, το ενδιαφέρον της Δύσης ξεχειλίζει υποκρισίας. Για παράδειγμα, οι Αμερικάνοι δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον να βάλουν σε «μαύρη λίστα» τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να παρακολουθεί τους Παλαιστίνιους. Το έκαναν με τους Ουιγούρους στην προσπάθειά τους να ψαλιδίσουν τις φιλοδοξίες οικονομικής ανόδου της Κίνας και να εξασφαλίσουν την μακροημέρευση της δικής τους οικονομικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεμονίας…
Πηγή: Νέα Σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου