Το ζήτημα δεν περιορίζεται στο στρατό, αλλά αγγίζει και την αστυνομία, ενώ τουλάχιστον προβληματικός φαίνεται ο ρόλος κι εκπροσώπων υπηρεσιών που κανονικά θα έπρεπε να προστατεύουν τον πληθυσμό από τη δράση ακροδεξιών και νεοναζί. Κατιούσα
Συσσωρεύονται τα κρούσματα ναζιστικών και ακροδεξιών συμπεριφορών στις τάξεις του γερμανικού στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Σε τέτοιο βαθμό, που η υπουργός άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, έκανε λόγο σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης πως «στον Ομοσπονδιακό στρατό σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακροδεξιές προβληματικές περιπτώσεις», προσθέτοντας πως διερευνάται αν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» ή αν υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο. Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο μιας ακόμα αποκάλυψης για την ύπαρξη νεοναζί στο γερμανικό στρατό. Πιο συγκεκριμένα, στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων φέρεται μαζί με δυο αξιωματικούς να έκαναν χιτλερικό χαιρετισμό. Η έκταση του προβλήματος γίνεται φανερή κι από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έρευνα συνολικά στις Ειδικές Δυνάμεις, που αριθμούν περίπου 1100 μέλη, σχετικά με την ύπαρξη «εξτρεμιστών».
Το ζήτημα δεν περιορίζεται στο στρατό, αλλά αγγίζει και την αστυνομία, ενώ τουλάχιστον προβληματικός φαίνεται ο ρόλος κι εκπροσώπων υπηρεσιών που κανονικά θα έπρεπε να προστατεύουν τον πληθυσμό από τη δράση ακροδεξιών και νεοναζί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην αστυνομικού Marko G., ηγετικού μέλους μιας σειράς ακροδεξιών οργανώσεων, που δικάζεται αυτή την περίοδο στην πόλη Σβερίν. Τον Αύγουστο του 2017 έφοδος της αστυνομάις είχε αποκαλύψει ολόκληρο οπλοστάσιο με πυροβόλα όπλα, εκρητικά και 20.000 σφαίρες στο σπίτι του. Ο αρμόδιος υπάλληλος για τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας συνέλεξε το κατασχεθέν υλικό, ωστόσο δεν ανακάλεσε την άδεια του Marko G., παρά μόνο δυο χρόνια μετά, κι αφού είχε προηγηθεί δεύτερη έφοδος, στην οποία κατασχέθηκαν κι άλλα όπλα και πάνω από 30.000 σφαίρες. Στη διάρκεια της δίκης διαπιστώθηκε ότι ο υπάλληλος γνωρίζεται καλά με τον κατηγορούμενο εδώ και χρόνια.
Ακόμα πιο εξόφθαλμη ήταν πριν λίγα χρόνια η εμπλοκή υπαλλήλου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στην έρευνα για τους δολοφόνους του Μεχμέτ Τουργκούτ το 2004 στην πόλη Ρόστοκ. Ο υπάλληλος απευθύνθηκε στον επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών, διοχετεύοντας την ψευδή πληροφορία ότι το θύμα ήταν έμπορος ναρκωτικών, με προφανή στόχο να παραπλανήσει τους αστυνομικούς και να καλύψει τους πραγματικούς δράστες, δηλαδή τους νεοναζί της οργάνωσης ΝSU, που άφησαν πίσω τους συνολικά 10 νεκρούς, 9 μετανάστες και μιας αστυνομικού.
Με πληροφορίες από jungewelt.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου