Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις
Ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού
Νέες επικίνδυνες όψεις αποκτά και εμφανίζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στο χώρο της Εκπαίδευσης.
Ενεργοί συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν θέσεις διορισμένων μελών σε Διοικητικά Συμβούλια κρατικών φορέων σε εντεταλμένη υπηρεσία εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η συμμετοχή τους σε αυτούς τους κρατικούς φορείς αντιβαίνει ευθέως στο ρόλο τους ως εκπροσώπων του συνδικαλιστικού εκπαιδευτικού κινήματος . Επιχειρούν προκλητικά και απροκάλυπτα να μετατρέψουν το σωματείο σε πεδίο υποστήριξης και προώθησης της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής, προσβάλλοντας τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του και επιχειρώντας τη μετάλλαξή του σε φερέφωνο και εκτελεστικό όργανο της πολιτικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, στο νέο Δ.Σ. του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) που διορίστηκε με απόφαση της Υπουργού Παιδείας στις 19/11/19 , συμμετέχει ως τακτικό μέλος, ο Νίκος Μαρίνης, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής», ο οποίος συμμετείχε ως υποψήφιος και εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Ο Περικλής» στις πρόσφατες εκλογές της 27/11/19.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Υπουργός Παιδείας δήλωσε: «τα νέα μέλη του ΙΕΠ διαθέτουν τη βούληση και το δυναμισμό να συνδράμουν αποτελεσματικά το Υπουργείο Παιδείας στην υλοποίηση των αναγκαίων τομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τις οποίες και έχουμε [ως κυβέρνηση] δεσμευτεί» αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία των σχολείων, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, την επαναφορά και ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων . Η Υπουργός επεσήμανε: «Είμαι πεπεισμένη ότι το ΙΕΠ θα σταθεί πολύτιμος αρωγός στο έργο μας». Ο Πρόεδρος δε του ΙΕΠ , Γ. Αντωνίου, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του έσπευσε να διαμηνύσει ότι «το “ρολόι” των μεταρρυθμίσεων πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014», δηλαδή την περίοδο των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, καταθέτοντας σχετικά 11 προτάσεις μεταξύ των οποίων, η θέσπιση της αυτοαξιολόγησης και της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, η θέσπιση εκ νέου της περιοδικής αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και ο αποκλεισμός των συνδικαλιστών από τη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Χρησιμοποιώντας εργαλεία που παραπέμπουν 60 χρόνια πίσω στην εποχή του επιθεωρητισμού, της απαγόρευσης του δικαιώματος στην απεργία, της κατάργησης της μονιμότητας και της λειτουργίας του «εκπαιδευτικού της Ασφαλείας» κυβέρνηση και ΙΕΠ, επιδιώκουν την πλήρη μετατροπή του δημόσιου Σχολείου στο ιδιωτικοποιημένο σχολείο της αγοράς.
Το νέο μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΠ, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, αναλαμβάνει κατά συνέπεια να υποστηρίξει την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής (αξιολόγηση- αριστεία – αυτονομία) την οποία ο κλάδος των εκπαιδευτικών αντιμάχεται ανυποχώρητα και έχει καταφέρει να αποτρέψει με πολύχρονους αγώνες.
Ταυτόχρονα στο νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) διορίστηκε ως τακτικό μέλος στη θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, ο Γιάννης Λογοθέτης, επίσης μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής», ο οποίος συμμετείχε ως υποψήφιος και εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ στην Ε.Ε. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Ο Περικλής» στις πρόσφατες εκλογές της 27/11/19.
Να τονίσουμε ότι διακηρυγμένα, κεντρική επιδίωξη του ΕΟΠΠΕΠ είναι η στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μιας οικονομίας περισσότερο ανταγωνιστικής. Το νέο μέλος του ΕΟΠΠΕΠ, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, θα υπηρετήσει, κατά συνέπεια, τον διακηρυγμένο στόχο της άμεσης σύνδεσης και εξάρτησης της μη- τυπικής εκπαίδευσης (αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων) και της παροχής υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής με τις ανάγκες της κεφαλαιοκρατικής αγοράς.
Καταδικάζουμε την επιχείρηση ωμής αλλοίωσης του ρόλου και του χαρακτήρα του σωματείου μας από την παράταξη της ΔΑΚΕ στο Σύλλογό μας «Ο Περικλής», στην κατεύθυνση της μετατροπής του σε φορέα άσκησης κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ενάντια στα συμφέροντα του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών του.
Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία η ΔΑΚΕ, τόσο στο επίπεδο του Συλλόγου μας, όσο και κεντρικά οφείλει να απαντήσει:
Θα εγκαινιάσει μια πρακτική σύμφωνα με την οποία εκπρόσωποι κυβερνητικών οργάνων θα είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι των εργαζομένων;
Θα αποδεχτεί να υπηρετεί απροκάλυπτα εργοδοτικό συνδικαλισμό «και με τη βούλα» επιτρέποντας στον εκπρόσωπο του εργοδότη να είναι και εκπρόσωπος του σωματείου;
Θα ανταποκριθεί σε μια στοιχειώδη συνδικαλιστική δεοντολογία που απαιτεί την παραίτηση αυτών των μελών από τη θέση συνδικαλιστικών εκπροσώπων;
Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα σωματεία μας σε μοχλούς προώθησης της αντιδραστικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Απαιτούμε την άμεση παραίτηση των δύο διορισμένων κυβερνητικών εκπροσώπων από όλα τα θεσμικά όργανα του Συλλόγου μας (Δ.Σ., Ε.Ε., αντιπρόσωποι Συλλόγου στη Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου